Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons populaire afslankboek met 40 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.
Deze ontbijtcake is ontstaan uit een probeersel. En dat ging niet echt vlekkeloos zullen we maar zeggen ;).
Gelukkig is de het eindresultaat onwijs lekker, en is deze ontbijtcake met perzik zeker de moeite waard om te bakken!
Dit heb je nodig (12 plakken)
- 250 gr bloem
- 250 ml melk
- 100 gr honing
- 1 zakje bakpoeder (16 gr)
- mespunt zout
- 1 perzik (ongeveer 140 gr)
- 1 eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel gemberpoeder
- mespunt kruidnagel
Zo maak je het
Bereidingstijd: 15 minuten + 55 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Neem twee grote kommen. Meng in de ene kom bloem, bakpoeder, zout, koekkruiden, gemberpoeder en kruidnagel door elkaar.
- Doe in de andere kom de melk en honing en roer dit door tot een gladde massa.
- Doe nu de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten (niet andersom) en meng het met een garde tot een mooi glad beslag.
- Haal het velletje van de perzik en snijd ‘m in kleine blokjes. Roer de blokjes voorzichtig door het beslag.
- Vet een cakevorm in met olie of boter en doe er voor de zekerheid nog een stuk bakpapier in.
- Doe het beslag in de cakevorm. Zorg ervoor dat het goed verdeeld is. Eventueel kun je een paar keer met het blik op het aanrecht ‘tikken’.
- Bak de cake in 55 tot 60 minuten gaar.
- Haal de cake na het bakken direct uit het blik en verwijder het bakpapier. Laat de cake afkoelen op een (taart)rooster zodat de warmte ook aan de onderkant weg kan.
Voedingswaarde (per plak)
- Kcal: 115
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 24 gram
- Vet: 1 gram
- Vezels: 1 gram
De cake lijkt me heerlijk een ik ga hem morgen maken voor dinsdag ochtend, maar ik kan nergens perziken vinden. Wat zou ik als alternatief kunnen gebruiken.
Ik heb het boek en alles is allemaal even heerlijk.
Groetjes Nelleke
Perzik op sap van Delmonte goed uit laten lekken.
Deze zijn op sap (niet op siroop) dus geen toegevoegde suikers en gaat prima.
En bij de AH hebben ze ook perzikpartjes in de vriezer.
Goedemorgen,
Ik heb hetzelfde probleem. Waardoor zijn de perziken te vervangen?
Groetjes, Sanne
Je kunt ook gedroogde perziken nemen, of ander fruit.
Zou het ook met bevroren mango stukjes kunnen maken
Ja hoor, dat smaakt ook erg lekker!
De cake is ook super lekker met mango!
Goede tip!
Ik ben van plan om de ontbijtcake te maken. Maar ben halverwege de week begonnen. Hoe kan ik de cake het beste bewaren?
Je kunt de cake heel goed in plakjes invriezen, dan kan je elke keer een plakje laten ontdooien.
De cake is echt heerlijk zeker voor herhaling vatbaar
Hoi goedemiddag, kan de ontbijtcake ook in de airfryer gemaakt kunnen worden? en weet je toevallig hoelang deze er dan in moet? dank je
Ik heb hem in de airfryer gemaakt 160 graden 35 minuten toen was hij bij mij goed maar ik zou hem zeker eerst inprikken voordat je hem eruit haalt
@ Partricia,
Hoe heb je dat dan gedaan?
Heb je een gewone cakeblik gebruikt?
Goeiemorgen,
Kan de cake ook met amandelmeel gemaakt worden? Gebruik ik dan dezelfde hoeveelheid?
Ja hoor dat kan. Je kunt het inderdaad vervangen voor dezelfde hoeveelheid.
Ga deze zo maken..maarrrr geen gemberpoeder in huis..probleem?? Mag t ook zonder?
De gember geeft net wat meer smaak aan de cake. Maar zonder kan natuurlijk ook.
Ook heerlijk met appel. We hadden geen perziken in huis, maar door quarantaine konden we niet naar de supermarkt.
Hallo.
Ik heb de cake al een paar keer gemaakt en vind hem heerlijk.
Hij is wel erg vast en niet luchtig. Wat kan ik hier aan doen?
Gr Marleen
Hoe groot is het cakeblik en nog een vraag zou ik dit ook in de airfryer kunnen bakken ik zie dit eigenlijk nooit staan bij de receptie terwijl er toch al heeel veel Nederlanders dit apparaat hebben