Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons afslankboek ‘VEGETARISCH’ met meer dan 70 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.
Het is patatdag vandaag! En patatdag wordt nog leuker als iedereen z’n tanden zet in jouw zelfgemaakte ovenfrites. Lekker knapperig en een stuk gezonder dan de patatjes uit de frituurpan.
Dit heb je nodig (één persoon)
- 150 gr aardappels
- mespunt knoflookpoeder
- zeezout
- 5 ml olijfolie
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten + oventijd: 30 minuten
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de aardappels en snijd in grove repen van 0,5 bij 1 centimeter dik.
- Meng de repen in een ruime kom met de knoflookpoeder en flink wat zeezout.
- Druppel de helft van de olijfolie erbij en hussel nog even flink door elkaar.
- Verdeel de repen aardappel over de bakplaat.
- Besmeer de dunnere randjes van de repen met het restant van de olijfolie.
- Zet voor 25 à 30 minuten in de oven.
- Schep de repen halverwege even om en let goed op dat het niet te hard gaat. In dat geval draai je de temperatuur iets terug.
Tips en trick
- Tegelijk met de knoflookpoeder en het zeezout kun je een klein beetje bloem toevoegen. Dit zorgt voor een extra knapperig laagje op de frietjes. Eventueel kun je ook wat (patat)kruiden extra toevoegen op dat moment. Experimenteer daar gerust mee.
- De frietjes worden ook erg lekker als je de aardappels niet schilt. Boen ze dan even goed schoon en verwijder slechte plekjes. De rest van de bereiding blijft hetzelfde.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 178
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 29 gram
- Vet: 5 gram
- Vezels: 3 gram
Je kunt toch ook een zak oven frites halen van aviko?
Een zak kant en klare ovenfriet is vaak al voorgefrituurd en bevat daardoor veel meer vet. Wanneer je de frietjes zelf maakt dan heb je geen extra toegevoegd vet.
Volgens mijn zit in al die over en airfryer producten veel suiker om het bruin te laten worden.
Klopt! Een airfryer is eigenlijk gewoon een compacte heteluchtoven. Om het zo ‘lekker’ te krijgen voegen ze van alles toe.
Moet de reepjes aardappel niet eerst spoelen om de enzymen er af te halen
Iemand dit gemaakt met de airfryer? Wat zijn dan de tijden/temp? Alvast bedankt!
Welke aardappel kan ik hier het beste voor gebruiken?
Kies bij voorkeur een wat bloemige aardappel, dan krijg je de lekkerste frietjes.
Is zoete aardappel een goede vervanger?
Zoete aardappel kan zeker, of je neemt deze zoete aardappelfriet: https://www.projectgezond.nl/zoete-aardappelfriet/.