Diner

Ovenfrites

Het is patatdag vandaag! En patatdag wordt nog leuker als iedereen z’n tanden zet in jouw zelfgemaakte ovenfrites. Lekker knapperig en een stuk gezonder dan de patatjes uit de frituurpan. 

Dit heb je nodig (één persoon)

  • 150 gr aardappels
  • mespunt knoflookpoeder
  • zeezout
  • 5 ml olijfolie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 30 minuten

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de aardappels en snijd in grove repen van 0,5 bij 1 centimeter dik.
  • Meng de repen in een ruime kom met de knoflookpoeder en flink wat zeezout.
  • Druppel de helft van de olijfolie erbij en hussel nog even flink door elkaar. 
  • Verdeel de repen aardappel over de bakplaat.
  • Besmeer de dunnere randjes van de repen met het restant van de olijfolie.
  • Zet voor 25 à 30 minuten in de oven. 
  • Schep de repen halverwege even om en let goed op dat het niet te hard gaat. In dat geval draai je de temperatuur iets terug.

Tips en trick

  • Tegelijk met de knoflookpoeder en het zeezout kun je een klein beetje bloem toevoegen. Dit zorgt voor een extra knapperig laagje op de frietjes. Eventueel kun je ook wat (patat)kruiden extra toevoegen op dat moment. Experimenteer daar gerust mee.
  • De frietjes worden ook erg lekker als je de aardappels niet schilt. Boen ze dan even goed schoon en verwijder slechte plekjes. De rest van de bereiding blijft hetzelfde.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 178
  • Eiwit: 3,1 gram
  • Koolhydraten: 28,7 gram
  • Vet: 4,6 gram
  • Vezels: 3,0 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Project Gezond

7 reacties

Laat een reactie achter