Diner Vegetarisch recept

Ovenschotel met prei en kerrie

Ovenschotel met prei en kerrie

Hoe eet je een prei?

Geloof ons, je bent echt niet de enige die deze vraag stelt. Want wat te doen met zo’n groene stengel? Prei vindt het fijn om te worden geroerbakt, doet het goed in een soep of quiche, komt tot zijn recht in een stamppot, maar wordt ook ontzettend graag gezien in een ovenschotel.

Als je een prei vraagt wie zijn allerbeste vriend is in een ovenschotel, dan zegt hij zonder twijfel: kerrie. Deze ovenschotel met prei en kerrie is dan ook een echte favoriet. En niet alleen van de prei, vooral van degene die hem opeten. Want prei en kerrie smaken erg goed, het gerecht is makkelijk én snel te bereiden. Het perfecte prei-recept om mee te beginnen dus 🙂

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr prei
  • 1 rode paprika
  • 5 gr kerriepoeder
  • 300 gr aardappelschijfjes
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 10 gr peterselie
  • 5 gr mosterd
  • 40 gr geraspte kaas

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 25 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Was de prei en snijd in dunne halve ringen en snijd de paprika in dunne reepjes.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook een paar minuten aan.
  • Bak vervolgens de prei en paprika even mee en maak op smaak met de kerriepoeder, peper en zout.
  • Leg een laagje aardappelschijfjes in een ovenschaal. Stort de groenten erop en bedek met de rest van de aardappelschijfjes.
  • Klop het ei los met de melk. Voeg de peterselie, mosterd, peper en zout toe en klop nog een keer door.
  • Giet het mengsel over de aardappelschijfjes.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet voor ongeveer 25 minuten in de oven, zodat er een krokant korstje op de ovenschotel ontstaat.

Tips en tricks

  • Deze ovenschotel kan je prima van te voren klaar maken. Ideaal als je de preischotel na een drukke dag alleen nog maar 25 minuten in de oven hoeft te zetten.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 457
  • Eiwit: 21 gram
  • Koolhydraten: 46 gram
  • Vet: 19 gram
  • Vezels: 10 gram

Eet smakelijk!

15 reacties

  • Het lijkt me heerlijk, maar mijn man houdt niet van prei. Kan de prei vervangen worden door bloemkool? Of zijn er nog andere suggesties voor de groente?

    • Bloemkool is een prima vervanger , net als spitskool, witlof of andijvie. Neem vooral een groente die je graag lust!

  • Sinds een paar dagen aan het koken volgen ProjectGezond.
    Met verschillende ervaring. Meestal zeer pozitief overigens.

    Dit gerecht gemaakt, maar ik vind er weinig diepgang in zitten.
    Smaakt naar prei… dat klopt, dat zit er in, maar verder heel vlak van smaak,
    Voor mij geen toppertje.
    2 andere gerechten ook al eerder gemaakt, die zijn beduidend lekkerder door meerdere verschillende ingrediënten.

  • Erg lekker! Ik heb me niet helemaal aan het recept gehouden. Vanwege de eerdere reacties heb ik minder melk gebruikt (85ml) en ik had nog een beetje courgette en champignons over, dus die er ook door heen gedaan. Ook heb ik gehakt er doorheen gedaan en ben ik niet zuinig met de mosterd en de kerrie geweest. Meer calorieën dus, maar heerlijk gegeten:-)

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X