Diner

Paella met zeevruchten

Paella

Als we een bepaald (streek)gerecht maak vinden we het altijd wel leuk om Wikipedia even te checken. Daar vind je vaak allerlei interessante weetjes. Op die manier hebben we net weer van alles geleerd over paella.

Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende theorieën over het ontstaan van de naam paella. De meest waarschijnlijke variant is dat de naam van het gerecht is afgeleid van de pan waarin het wordt gemaakt. De Latijnse naam voor het woord pan is namelijk patella. En dat woord is stukje bij beetje veranderd in paella. Maar er zijn ook nog allerlei andere theorieën over de naam paella.

Als je die graag wilt lezen (of als je gewoon even echt niks beters te doen hebt) check dan de Wikipedia pagina over paella eens.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 paprika
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 130 gr gele rijst
  • 200 gr zeevruchten
  • 100 gr tuinerwtjes (diepvries)
  • 10 gr peterselie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Haal de harde kern uit de tomaten en snij ze in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snij deze in reepjes.
  • Maak 400 ml bouillon van het bouillonblokje.
  • Neem een ruime (kook)pan en fruit de ui en knoflook een paar minuten aan. Voeg de gele rijst toe en bak dit een minuutje mee terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg nu de paprika, tomaat en 250 ml kippenbouillon toe. Laat het gerecht koken tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Voeg indien nodig (een deel van) de resterende 150 ml bouillon toe.
  • Voeg ongeveer 5 minuten voor het eind de zeevruchten en tuinerwten toe zodat deze mee kunnen verwarmen.
  • Roer een flinke eetlepel fijngehakte peterselie door de paella. Hou eventueel een klein beetje achter om mee te garneren nadat je hebt opgeschept.
  • Proef de paella en maak het eventueel verder op smaak met peper en zout.

Tips en tricks

  • Als je niet van ‘zeevruchten’ houdt kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor witvis, garnalen of kipfilet.
  • Ik heb gebruik gemaakt van gele rijst waar al saffraan in zat. Je kunt ook zilvervliesrijst of risottorijst gebruiken en daar zelf een beetje saffraan aan toevoegen.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 512
  • Eiwit: 25,3 gram
  • Koolhydraten: 89,0 gram
  • Vet: 4,5 gram
  • Vezels: 12,9 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter