Lunch Vegetarisch recept

Panini met brie en vijgen

Panini met brie en vijgen

Ken je de smaak van gesmolten brie met vijgen al? Dan hoeven we er vast niets meer over te zeggen. Nog nooit geprobeerd? Dan wordt het hoog tijd om dat alsnog te gaan doen. En de panini maak je vanaf nu ook lekker zelf. Verser kan niet.

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 2 gr gedroogde gist
  • 120 gr bloem
  • 30 ml melk
  • 35 ml lauwwarm water
  • 10 ml olijfolie
  • 2 gr zout
  • 80 gr brie
  • 4 vijgen

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 2 uur rijzen + 12 minuten oventijd

  • Los het gist op in het lauwwarme water.
  • Doe de bloem, de melk, het water met gist, de olijfolie en het zout in een kom en kneed er een glad en elastisch deeg van.
  • Maak een bal van het deeg, doe wat olijfolie in de kom en rol de bal erdoor. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek in de keuken.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in twee ballen.
  • Rol de ballen met een deegroller uit tot een ovale lap. Die lap moet de maat hebben van je uiteindelijke panini.
  • Bekleed en bakplaat met bakpapier en leg de panini’s erop. Dek ze af met een vochtige theedoek en laat weer een uur rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Bak de panini’s in ongeveer 12 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze vervolgens afkoelen.
  • Snijd de brie en vijgen in dunne plakjes.
  • Snijd de panini’s in de lengte doormidden en beleg ze met de vijgen en brie.
  • Bak de panini’s af in een contactgrill of grillpan. Zodra ze mooie grillstrepen hebben en de brie gesmolten is zijn ze klaar.

Tips en tricks

  • Twee gram zout en gist is lastig af te wegen. In beide gevallen komt het neer op ongeveer 0,7 theelepel. Een kleine theelepel dus. Je kunt ook twee mespuntjes aanhouden.
  • Zout mag niet direct in aanraking komen met gist omdat het gist dan niet meer goed werkt. Doe het gistwater daarom in het midden van de kom en strooi het zout er in een kring omheen.
  • Begin met het mengen en kneden van het deeg in de kom. Stort het mengsel daarna op je (schone) aanrechtblad zodat je het daar goed verder kunt kneden.
  • Geen vijgen kunnen vinden? Je zou gedroogde vijgen (of dadels) kunnen kiezen, maar die bevatten wel een stuk meer calorie├źn. Verstandig is om daar dan wat minder van te nemen. Overigens smaken verse frambozen er ook lekker op ­čÖé

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 479
  • Eiwit: 15,7 gram
  • Koolhydraten: 64,0 gram
  • Vet: 18,7 gram
  • Vezels: 5,7 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter