Lunch

Panini met zalm en gepocheerd ei

Heel, heel, heel lang geleden hebben we de foto van dit recept al gepost op Instagram. Hij was namelijk bedoeld voor Pasen. Maar uiteindelijk hadden we zoveel andere lekkere recepten dat we deze maar even op de spreekwoordelijke plank hebben gelegd.

Zonde eigenlijk want dit is echt een heerlijk broodje! Je moet er wel even voor aan de slag (met name voor de home-made panini) maar als je echt geen tijd hebt volstaat een afbak-panini (of pistolet) natuurlijk ook. Het grootste succes van dit broodje zit ‘m namelijk in mooie gerookte zalm en een perfect gepocheerd eitje. Hoewel een eigengemaakte panini natuurlijk wel de kers op de taart is 🙂

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 120 gr bloem
  • 30 ml melk
  • 35 ml water
  • 10 ml olijfolie
  • 1 theelepel gedroogd gist
  • 1/3 theelepel zout
  • 100 gr gerookte zalm
  • 2 eieren
  • 30 gr crème fraîche
  • paar takjes dille

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten + 2 uur rijzen + 12 minuten oventijd

  • Doe de bloem, melk, water, olijfolie, gist en zout in een kom en meng of kneed er in een paar minuten een glad en elastisch deeg van.
  • Maak een bal van het deeg, doe wat olijfolie in de kom en rol de bal er door. Dek af met plasticfolie en laat het een uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in twee ballen.
  • Rol de ballen met een deegroller uit tot een ovale lap. Die lap moet de maat krijgen van je uiteindelijke panini 🙂
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de panini’s erop. Dek ze af met een vochtige theedoek en laat weer een uur rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Bak de panini’s in ongeveer 12 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze vervolgens afkoelen.
  • Pocheer de eieren. Voor instructies verwijs ik je graag door naar dit filmpje van Jamie Oliver.
  • Hak de dille fijn en meng dit met de crème fraîche. Voeg ook wat peper toe.
  • Besmeer de panini’s met het mengsel en verdeel de gerookte zalm erover.
  • Leg het gepocheerde ei erop en eet smakelijk!

Tips en tricks

  • In plaats van een gepocheerd ei kun je voor dit recept ook een gewoon gekookt eitje gebruiken.
  • De panini’s kun je eventueel van tevoren maken en ze vervolgens nog even ‘oppiepen’ in de oven. Maar vers zijn ze wel het lekkerst!

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 472
  • Eiwit: 26,6 gram
  • Koolhydraten: 41,1 gram
  • Vet: 19,7 gram
  • Vezels: 3,0 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter