Lunch

Panini

Een panini is echt zo’n typisch ‘ding’ dat je altijd buiten de deur eet. Daar brengen we nu verandering in door er thuis eens eentje te maken. Je bent er wel even mee in de weer, maar zodra je je tanden in je home made panini zet vind je dat echt niet meer erg.

De standaard-combi met tomaat, mozzarella en pesto (die overigens ook heel lekker is) slaan we even over. Wel pakken we er een paar lekkere abrikozen bij. En wat mooie rauwe ham.

Abrikoos is waarschijnlijk niet je eerste ingeving als je een panini gaat maken maar geloof ons, het is echt onwijs lekker.

Geniet van dit heerlijke recept!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 120 gr bloem
  • 30 ml melk
  • 35 ml water
  • 10 ml olijfolie
  • 1 theelepel gedroogd gist
  • 1/3 theelepel zout
  • 100 gr mozzarella
  • 50 gr parma- of seranoham
  • 2 abrikozen

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten + 2 uur rijzen + 12 minuten oventijd

  • Doe de bloem, melk, water, olijfolie, gist en zout in een kom en meng of kneed er in een paar minuten een glad en elastisch deeg van.
  • Maak een bal van het deeg, doe wat olijfolie in de kom en rol de bal er door. Dek af met plasticfolie en laat het een uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in twee┬áballen.
  • Rol de ballen met een deegroller uit tot een ovale lap. Die lap moet de maat krijgen van je uiteindelijke panini ­čÖé
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de panini’s erop. Dek ze af met een vochtige theedoek en laat weer een uur rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Bak de panini’s in ongeveer 12 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze vervolgens afkoelen.
  • Snij de abrikozen en mozzarella in dunne plakjes.
  • Snij de panini’s in de lengte doormidden en beleg ze met de abrikoos, mozzarella en ham.
  • Je kunt de panini’s afbakken in een contactgrill of grillpan. Zelf heb ik het in de grillpan gedaan. Om de panini goed aan te drukken heb ik er een lege pan bovenop gezet. Een paar minuten aan beide kanten is voldoende.

Tips en tricks

  • Maak dit gerecht nog Italiaanser met een half theelepeltje Italiaanse kruiden door het deeg.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal:┬á458
  • Eiwit:┬á24,1 gram
  • Koolhydraten:┬á49,5 gram
  • Vet:┬á16,1 gram
  • Vezels:┬á3,6 gram

Eet smakelijk!

3 reacties

  • Kan je in een weekmenu ipv een volkoren pistoletje ook een keer een panini eten. Oftewel komt een volkoren pistoletje in voedingswaarde overeen met een paninibroodje?

    • Een pistoletje bevat 175 calorie├źn, een panini bevat 263 calorie├źn. Dan kun je beter een dagmenu kiezen met een panini erin, dan is de rest van de dag erop afgestemd.

  • Is dit panini broodje de volgende dag ook nog lekker. Ik probeer namelijk wat meer variatie in de lunchboxjes van de kinderen te brengen. Altijd maar die broodjes vind ik zo saai nu ze continue rooster hebben. Inmiddels hebben we alle kookboeken van jullie, heerlijke gerechten en de weekmenu’s bevallen mijn man prima. Alleen voor kinderen zijn er helemaal geen leuke, lekkere en gezonde lunch receptenboeken, niet perse om af te vallen hoor… Nu maak ik de recepten ook wel uit jullie boeken, maar die zijn wel op volwassen intake gemaakt. Dus wie weet een leuk idee??

Laat een reactie achter