Pannenkoeken bakken is helemaal geen onaardige bezigheid als je het ons vraagt. Het ruikt zo lekker en gezellig en stiekem proef je vast een randje van de pannenkoeken die klaar zijn.
Heb je wel eens een pannenkoek omgedraaid door ‘m hoog in de lucht te gooien? Wij gebruiken best een zware koekenpan tijdens het bakken, dus bij ons draait ‘ie één keer in de lucht. Maakt die van jou een dubbele salto? Let wel even op dat je pannenkoek terugkomt en niet vastplakt aan het plafond. Veel plezier!
Dit heb je nodig (twee personen)
- 150 gr blauwe bessen
- 50 gr aardbeien
- 20 ml sinaasappelsap
- citroensap
- 1 kaneelstokje
- 150 gr bloem
- 300 ml melk
- 1 ei
- snuf zout
- 10 gr boter
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten
- Doe de blauwe bessen met de aardbeien en de sinaasappelsap in een steelpan en breng zachtjes aan de kook.
- Stamp de blauwe bessen en aardbeien fijn met een stamper of vork.
- Voeg een paar druppels citroensap en het kaneelstokje toe en laat ongeveer 30 minuten zachtjes inkoken.
- Verwijder het kaneelstokje en laat de spread afkoelen.
- Meng de bloem met de melk. Voeg het ei en een snuf zout toe en meng tot een gelijkmatig beslag.
- Laat boter smelten in een koekenpan met een diameter van 24 centimeter en bak acht pannenkoeken.
- Beleg de pannenkoeken met de (afgekoelde) fruitspread.
Tips en tricks
- Voor de fruitspread kun je gerust andere verhoudingen gebruiken van het fruit. Houd je van fris? Ga dan voor het grootste deel blauwe bessen.
- Het kaneelstokje kun je iets eerder verwijderen uit de pan. Proef eventueel even of je de kaneelsmaak al sterk genoeg vindt.
- Blijft de fruitspread te waterig naar je zin? Je kunt het gerust binden met een klein beetje maïzena. Klop dit eerst los in een scheutje koud water.
Voedingswaarde (één pannenkoek en 40 gram fruitspread)
- Kcal: 113
- Eiwit: 4 gram
- Koolhydraten: 18 gram
- Vet: 2 gram
- Vezels: 1 gram
Die pannenkoeken zien er heerlijk uit! Hoeveel pannenkoeken krijg je met dit recept voor 2 personen?
Van dit recept bak je acht pannenkoeken.
Kun je hiervoor ook bevroren fruit gebruiken in dezelfde hoeveelheden?
Ja dat kan prima.
is het oke om ipv alleen bloem, half bloem en half havermeel te gebruiken?
Hoi Anna,
Je kan de bloem inderdaad (deels) vervangen voor havermeel. Boekweitmeel en tarwemeel zouden bijvoorbeeld ook kunnen.
Benieuwd hoe je de pannenkoeken vindt smaken!
Groetjes Natalia
Team Project Gezond