Blog

Pasta koken: do’s en don’ts

Spaghetti

TIP: Afvallen met heerlijke recepten!

Project Gezond boekProject Gezond staat voor afvallen met de lekkerste recepten! In ons afslankboek vind je 8 complete weekmenu's, 40 geweldige recepten en letterlijk alles wat je moet weten over afvallen, gezond eten en vooral lekker eten.

» Meer informatie over ons afslankboek


Tips & tricks: pasta koken.

Zout, olie, afspoelen met water? Hoe zit het ook alweer.
Wist je bijvoorbeeld dat je geen olie door de gekookte pasta moet roeren na het afgieten? We vertellen je andere handige do’s en dont’s voor het koken van pasta. Die pasta die je binnenkort maakt wordt extra lekker, en nog meer chef-waardig ;).

DON’TS

We beginnen met wat je juist niet moet doen.

 1. (Olijf)olie toevoegen aan het kookwater.
  Dit is slechts olijfolieverspilling, en dat vinden we best zonde natuurlijk.
 2. De pasta afspoelen met koud water.
  Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf! Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta. Bij koude pastasalades kan dit wel prima.
 3. De pasta te lang mee laten pruttelen in de saus.
  Dat je je pasta direct na het afgieten in de saus mikt is geen probleem, maar hou er wel rekening mee dat pasta door gaart in de saus. Let dus op overgare pasta.
 4. (Olijf)olie toevoegen aan je afgegoten pasta.
  Natuurlijk wil je niet dat de pasta een kleverige bende wordt, maar daar zijn andere manieren voor die we je zo gaan vertellen. Als er olijfolie aan de pasta zit, hecht de saus niet goed.

DO’S

 1. Goede timing.
  Zorg ervoor dat je goed inplant wanneer je pasta klaar is. Zo beperk je het nagaren tot een minimum.
 2. Geef je pasta ruimte.
  Kook de pasta in een ruime pan met veel water. De pasta mag lekker zwemmen.
 3. Roeren maar!
  Roer regelmatig door de pasta tijdens het koken. Zo verspreid je het zetmeel en voorkom je plakken.
 4. Wacht tot het water kookt.
  Doe de pasta pas in de pan als het water kookt. In koud water neemt pasta water op, maar gaart niet. Als resultaat: een papperige bende. Wacht dus even. Geen geduld? Gebruik de waterkoker!
 5. Breng op smaak.
  Breng het kookwater voordat je pasta in het water doet op smaak met wat zout of bouillon. Er mag overigens rustig wat kookvocht meekomen als je pasta aan saus toevoegt.

Tip
Als je veel saus maakt kun je er ook voor kiezen om de pasta in de saus te koken, dus in één pan. Superhandig voor op de camping bijvoorbeeld als éénpansgerecht. Voorkeur gaat uit naar pasta koken in een aparte pan.

Opmerking
Heb jij je eigen manier van pasta koken en bevalt dat goed? Wie zijn wij dan om je kookrituelen drastisch te veranderen? Doe vooral wat jij het prettigst vindt.

Zin gekregen in pasta? Probeer eens tagliatelle met champignonsaus of deze snelle pasta carbonara.TIP: Afvallen met heerlijke recepten!

Project Gezond boekProject Gezond staat voor afvallen met de lekkerste recepten! In ons afslankboek vind je 8 complete weekmenu's, 40 geweldige recepten en letterlijk alles wat je moet weten over afvallen, gezond eten en vooral lekker eten.

» Meer informatie over ons afslankboek


Over de schrijver

Femke

Laat een reactie achter