Diner Tussendoortjes & snacks Vegetarisch recept

Patatas bravas

Deze knapperige ‘patatas’ serveer je op een fiësta als tapas. Serveer ze met de licht pikante tomatensaus en feest door tot in de vroege uurtjes.

Even geen feestje te vieren? Als avondsnack of als onderdeel van je diner gooit deze Spaanse klassieker ook hoge ogen.

Zwengel de oven aan en haal de kruidenpotjes maar tevoorschijn. We gaan iets heel lekkers maken!

Dit heb je nodig (twee personen/425 gram patatas en 400 gram salsa brava)

Voor de patatas bravas:

  • 1 teentje knoflook
  • 20 ml olijfolie
  • 400 gr vastkokende aardappels
  • 1 tl paprikapoeder
  • grof zeezout

Voor de salsa brava:

  • 5 gr suiker
  • 100 gr tomatenblokjes
  • 30 ml olijfolie
  • 0,5 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gr bloem
  • 1,5 tl milde paprikapoeder
  • 0,5 tl gerookte paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • 25 ml witte wijnazijn
  • 250 ml water

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten bereiden patatas brava + 25 minuten oventijd + 20 minuten bereiden salsa brava

De patatas bravas:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pel het teentje knoflook en pers het boven de olijfolie. Roer goed door.
  • Boen de aardappels schoon en snijd in partjes met een grootte van ongeveer 2 centimeter.
  • Doe de aardappelpartjes met de knoflookolie en het paprikapoeder in een ruime kom. Meng door totdat het paprikapoeder goed verdeeld is en er olie op alle aardappelpartjes zit.
  • Stort de aardappelpartjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de aardappelpartjes in 25 minuten gaar en knapperig. Maak ondertussen de salsa brava.
  • Haal de bakplaat uit de oven en bestrooi de patatas met grof zeezout. Serveer direct.

De salsa brava:

  • Roer de suiker door de tomatenblokjes en laat intrekken.
  • Verwarm de olijfolie in een steelpannetje.
  • Snipper het uitje en pel de knoflook. Snijd grotere knoflookteentjes in de lengte doormidden.
  • Bak de ui en knoflook bruin in de olijfolie.
  • Voeg de bloem beetje bij beetje toe en bak minstens 5 minuten op laag vuur. Zorg dat je de bloem echt hoort bakken en blijf roeren. Pureer de teentjes knoflook alvast een beetje.
  • Voeg de milde paprikapoeder, de gerookte paprikapoeder en de chilipoeder toe en bak nog ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg alvast enkele draaitjes zwarte peper en zeezout toe.
  • Blus de bloem af met de witte wijnazijn.
  • Voeg het water toe en roer tot een egale massa.
  • Roer de tomatenblokjes erdoor en laat de saus ongeveer 10 minuten inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Pureer de saus kort met de staafmixer. Hij hoeft niet helemaal glad te zijn, maar de knoflook en ui mogen grotendeels opgenomen worden door de saus.
  • Maak de saus op smaak met peper en eventueel extra zout. Je kunt eventueel nog een scheutje witte wijnazijn toevoegen.
  • Serveer de saus over de aardappels of warm naast de aardappels.

Tips en tricks

  • Maak een combinatie van zoete paprikapoeder en gerookte paprikapoeder. Heerlijk!
  • In plaats van witte wijnazijn kun je (droge) witte wijn gebruiken.
  • Wil je een pittige saus? Twijfel dan niet om een halve rode peper mee te bakken met de ui en knoflook. Je kunt de rode peper ook grillen en tegelijk met de tomatenblokjes toevoegen. Gegrilde (rode) pepers zijn ook in potten verkrijgbaar.
  • De oranje saus is de echte salsa brava. Voeg je eer tomatenblokjes toe dan krijg je een saus die gaat lijken op een tomatensalsa die je serveert bij de nachochips. Ook erg lekker, maar minder klassiek. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om meer die richting op te gaan. Verdubbel dan je hoeveelheid tomatenblokjes. De saus zal dan iets langer moeten inkoken.

Voedingswaarde (100 gram patatas en 100 gram salsa brava)

  • Kcal: 128 en 103
  • Eiwit: 2,1 gram en 1,2 gram
  • Koolhydraten: 18,3 gram 7,3 gram
  • Vet: 4,4 gram 6,6 gram
  • Vezels: 2,8 gram en 7,4 gram

Eet smakelijk!

3 reacties

Laat een reactie achter