Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
Deze knapperige ‘patatas’ serveer je op een fiësta als tapas. Serveer ze met de licht pikante tomatensaus en feest door tot in de vroege uurtjes.
Even geen feestje te vieren? Als avondsnack of als onderdeel van je diner gooit deze Spaanse klassieker ook hoge ogen.
Zwengel de oven aan en haal de kruidenpotjes maar tevoorschijn. We gaan iets heel lekkers maken!
Dit heb je nodig (twee personen/400 gram patatas en 250 gram salsa brava)
Voor de patatas bravas:
- 1 teentje knoflook
- 15 ml olijfolie
- 400 gr vastkokende aardappels
- 1 tl paprikapoeder
- grof zeezout
Voor de salsa brava:
- 0,5 ui
- 1 teentje knoflook
- 15 ml olijfolie
- 1 tl milde paprikapoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- mespunt chilipoeder
- 15 gr bloem
- 15 ml witte wijnazijn
- 150 gr gezeefde tomaten
- 10 ml water
- 5 gr suiker
- 0,5 tl zout
Zo maak je het
Bereidingstijd: 35 minuten
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pel het teentje knoflook en pers het boven de olijfolie. Roer goed door. Boen de aardappels schoon en snijd in grove repen of partjes.
- Meng de aardappels in een ruime kom met de knoflookolie en de paprikapoeder. Roer tot alle aardappels gelijkmatig bedekt zijn.
- Stort de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze in 25 minuten gaar en knapperig. Bestrooi ze na het bakken met grof zeezout.
- Snipper voor de salsa brava de ui en hak de knoflook fijn.
- Verwarm de olijfolie in een kleine kook- of steelpan.
- Bak de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur aan. Voeg de paprikapoeder, gerookte paprikapoeder en chilipoeder toe. Bak kort mee.
- Voeg de bloem toe en bak al roerend 2 à 3 minuten mee.
- Voeg de azijn, gezeefde tomaten, het water, de suiker en het zout toe. Breng de saus al roerend aan de kook en laat enkele minuten pruttelen. Voeg naar smaak versgemalen peper en eventueel zout toe.
- Serveer de salsa brava warm over of naast de aardappels.
Tips en tricks
- Voeg zoveel knoflook en chilipoeder toe als je zelf lekker vindt. Met de door ons aangegeven hoeveelheden houd je het vrij bescheiden. Iets meer kan dus ook prima.
- Maak een dubbele portie salsa brava en vries de helft in. Zo kun je er later nog eens van genieten!
Voedingswaarde (100 gram patatas met salsa brava)
- Kcal: 191
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 26 gram
- Vet: 7 gram
- Vezels: 12 gram
oven hete lucht stand of onder boven warmte voor deze aardappels? Lijkt me groot verschil kunnen maken/
Goedendag, heerlijk recept! Kan de saus ingevroren worden?
Ja hoor, je kunt de saus heel goed invriezen.
Hoef je de aardappels niet eerst te koken?
Nee dat is niet nodig.
Kan dit ook in de airfryer gemaakt worden? Zo ja, op welke temperatuur en hoe lang?
Ben ik ook benieuwd naar!
We hebben het zelf niet geprobeerd in de airfryer, maar het zal zeker mogelijk zijn! Temperatuur en tijd zijn afhankelijk van het soort airfryer dat je gebruikt.
Ik begrijp de voedingswaarden niet zo goed. Is dat nu voor 100 gram aardappel en hoeveel salsa? Moet je 4 porties maken van het recept ipv 2 om op de juiste voedingswaarden te komen?
Het recept is voor 2 personen. Dus als je de hoeveelheden hebt gemaakt, zoals in de ingrediëntenlijst, dan kan je dat door tweeën delen.
Het is wel afhankelijk van het weekmenu dat je volgt, hoeveel je ervan kan nemen op een dag. Deze is namelijk afgestemd op jouw persoonlijke caloriebehoefte.