Diner

Patatje stoofvlees

Oké, friet met een frikandel is natuurlijk prima. Maar het is niet erg origineel en bovendien weinig creatief.

Daarom staat er vandaag patat met stoofvlees op het menu. Nou ja, niet alleen maar omdat het origineler en creatief is. Ook omdat jullie ons gevraagd hebben om dit gerecht PG-proof uit te werken. En de beste reden voor dit recept: het is bijzonder lekker!

Geniet van ‘patatdag’ en ‘stoofvleesdag’ in één!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 250 gr riblappen
  • 15 gr boter
  • 1 ui 
  • 200 gr champignons
  • 1 tl tijm 
  • 1 tl rozemarijn
  • 70 gr tomatenpuree
  • 125 ml runderbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 2 x recept voor ovenfrites

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 4 uur stooftijd

  • Snijd de riblappen in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
  • Bestrooi de blokjes vlees ruim met peper en zout.
  • Laat de boter smelten in een (stoof)pan.
  • Bak de vleesblokjes op hoog vuur rondom bruin.
  • Snijd de ui in halve ringen en de champignons in kwarten.
  • Verwijder het vlees uit de pan en bak de uien en champignons op middelmatig vuur aan met de tijm en de rozemarijn.
  • Bak de tomatenpuree enkele minuten mee. Blus af met de runderbouillon.
  • Voeg het vlees weer toe en doe het laurierblaadje er bij in. Laat minimaal 3 uur, maar het liefst 4 à 5 uur zachtjes stoven.
  • Bereid de ovenfrites volgens het recept wanneer het stoofvlees naar wens is.

Tips en tricks

  • Maak het liefst een dubbele portie of gebruik een kleine (stoof)pan. Je kunt stoofvlees heel goed invriezen.
  • Zorg ervoor dat het vlees niet droog komt te staan. Voeg indien nodig een beetje extra bouillon of water toe.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 517
  • Eiwit: 33,1 gram
  • Koolhydraten: 39,8 gram
  • Vet: 23,6 gram
  • Vezels: 8,0 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

19 reacties

  • Ooooh lekker patatje stoofvlees. Heb al 6 weken geen friet gegeten dus ik vind dat het wel een keer mag in het weekend. Door project gezond 4,9 kilo afgevallen in 5 weken en heerlijk eten! Top! Ga ook het winterboek kopen met die heerlijke recepten erin!

  • Wat voor dagmenu is er bij het stoofvlees en friet .
    Ik heb alle boeken,maar kan het niet vinden
    Groetjes Annelies

  • Evelien, Begonnen met winterboek …ik ben geen kok maar zo heerlijk deze recepten en dag menu met de hoeveelheden. Dus genieten en ook nog afvallen!
    Dit past perfect bij mij!!!

  • Patatje stoofvlees ga ik zeker keer maken,heb inmiddels 4 boeken bijna dagelijks eet ik een menu eruit. In 5 maanden tijd 13.5 kilo kwijt. Het fijne hier van is geen jojo effect ik eet meer dan ooit daar voor en lekkerder😀

  • Inderdaad lekker, ga ik zeker maken, nu de zesde week bezig, 6 kilo afgevallen ook geen friture meer bezocht, normaal gebeurde dat zeker een keer per week. Ik ben meteen begonnen met het winterboek, heerlijk gewoon, die stamppotten allemaal. Een vraagje, normaal maak ik het “Limburgse zuurvlees” niet met rundsvlees, dat ook een paar uur moet sudderen, maar met stukjes kalfsvlees, dat is veel vlugger gaar en even lekker, kan dat ook met dit stoofvlees? Of zitten er meer calorieën in kalfsvlees?

    • Kalfsvlees en rundvlees bevatten evenveel calorieën. In plaats van rundvlees kun je dus prima dit stoofvlees maken met kalfsvlees.

  • Patat met stoofvlees vanavond gegeten…was heerlijk!
    Gelijk voor 2 dagen gemaakt👌
    Heb iets meer aardappels gebruikt,vond 250 gr voor 2 personen iets te weinig.
    Maar we hebben heerlijk gegeten!

  • Heerlijk, zoals alle gerechten van project gezond!!
    Alleen in dit geval is het rijkelijk bestrooien met zout echt niet nodig. Voor ons was het té zout.. jammer!

  • Gisteren het stoofvlees 4 uur laten sudderen, vandaag gegeten met patatjes uit de airfryer, we hebben gesmuld! Wij eten bijna elke avond een project gezond recept, heerlijk. Ook om op gewicht te blijven. Ook jullie nieuwe boek weer n topper! Bedankt en ga zo door. Groetjes uit Obdam

  • Dat doet mij denken aan bergen op zoom gingen wij stappen met vakantie vrienden en daar na patatje stoof heerlijk bedankt voor het recept.

  • Deze ook gemaakt. Al veel gemaakt wat super lekker was. Deze was niet zo ons ding omdat erg smaakt naar de tomatenpuree wat je niet verwacht bij stoofvlees.
    Vind het andere recept in boek met bier dan echt veel lekkerder dan deze!

Laat een reactie achter