Recepten

Penne met romige knoflooksaus

Penne met romige knoflooksaus
Geschreven door Walter

Oei, oei, oei, dit was een lekker pastaatje zeg! Ik kwam online wat ideeën tegen voor een pasta met veel knoflook en dat leek mij wel wat. Dus ben ik aan de slag gegaan om een echt lekkere knoflooksaus te maken. Een knoflook-pastasaus wel te verstaan, niet zo eentje uit een knijpfles voor over je broodje shoarma 🙂

Misschien denk je dat zes tenen knoflook erg veel is. Maar dat valt echt mee. Acht stuks zou ik er zelf ook nog wel in doen. Maar zes is goed hoor. Dan heeft de saus een echte knoflooksmaak.

Ik raad je wel aan om de knoflook echt even goed aan te fruiten in de boter. Gewoon op laag vuur, zonder dat de knoflook verkleurt. Maar laat het wel een paar minuutjes pruttelen. Dan haal je het scherpe kantje van de knoflook af en het zoete van de komt juist meer naar boven. Heerlijk!

Om het plaatje compleet te maken voegen we (liefst vers) geraspte Parmezaanse kaas toe aan de saus. En zoals je in de tips en tricks kunt lezen ben ik voorstander van een beetje citroensap om de saus nog beter in balans te brengen.

Al met al is dit absoluut geen moeilijk recept. Maar het is er wel eentje waarbij wat extra liefde en aandacht absoluut de moeite waard zijn. De knoflook goed aanfruiten, de saus even proeven en echt lekker op smaak maken en dan flink warm serveren. Die kleine dingen maken hier echt een verschil.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 120 gr penne
  • 6 tenen knoflook
  • 15 gr roomboter
  • 15 gr bloem
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 100 gr kipfilet
  • 0,5 kippenbouillonblokje
  • 125 ml melk
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 10 gr peterselie

Zo maak je het

  • Snijd de kip in kleine blokjes en marineer ze kort in een scheutje olie met een halve theelepel Italiaanse kruiden.
  • Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel koud. Zet de penne even apart.
  • Bak de kipblokjes op hoog vuur rondom knapperig en bruin en zet ze ook even apart.
  • Hak de tenen knoflook fijn.
  • Smelt de boter in een sauspan of steelpan en fruit de knoflook met de rest van de Italiaanse kruiden aan.
  • Voeg de bloem toe en bak deze al roerend een paar minuten zachtjes mee.
  • Los het halve bouillonblokje op in 100 milliliter water en voeg de melk eraan toe. Doe dit vervolgens bij de boter en bloem in de pan en breng de saus al roerend aan de kook.
  • Voeg de Parmezaanse kaas toe en laat de saus nog even pruttelen tot alle kaas gesmolten is.
  • Maak de saus eventueel verder op smaak met peper.
  • Meng de penne en kip door de saus. Warm alles goed door en garneer met peterselie.

Tips en tricks

  • Gebruik in dit recept in ieder geval een pittige kaassoort. Het liefst Parmezaanse kaas.
  • Zorg ervoor dat je het gerecht gelijk kunt opdienen en doe dit het liefst flink heet. Laat het niet afkoelen. De saus stolt dan al snel.
  • Dit soort romige sausen wordt naar mijn mening extra lekker met een beetje citroensap. Naast het romige krijg je dan namelijk ook een lekkere frisse smaak.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

13 reacties

  • Hoi😊lijkt me echt suuuuper lekker,en ik ga het zeker eens uitpriberen.heb een vraagje,mag je de look ook persen?ik heb zo een megafijne lookpers van ikea, waar echt enorm veel look uitkomt😁 heb trouwens jullie boek net ontvangen,zo benieuwd om ermee te beginnen 🤩

    • Je mag de knoflook ook persen. Heel veel plezier met het koken van dit recept en natuurljk met het boek 🙂

  • Lijkt mij ook een heerlijk gerecht. ga ik zeker een keer bereiden. Staan deze recepten ook allemaal in het boek? Ik heb die namelijk sinds gisteren in huis maar als ik geweten had dat jullie de recepten ook “gratis” online zetten had ik het boek dus niet hoeven kopen?

    • Niet alle recepten staan in het boek. Er zijn een aantal recepten die in het boek staan en op site. In het boek staan ook een aantal recepten die exclusief voor het boek zijn en dus niet op de site staan 🙂

  • Dit lijkt mij een heerlijk recept. Ik volg jullie week menu’s uit het prachtige boek. Momenteel zit ik in week 4. Kan ik dit recept ook toevoegen in een week op een bepaalde dag? Zo ja welke en waar adviseren jullie het om te doen.

    • Je kunt er dan voor kiezen om een recept met pasta en saus te laten staan en dan dit recept te nemen. Bijvoorbeeld de tagliatelle met Bolognesesaus die aankomende zondag voor jou op het menu staat. Een schaaltje rauwkost erbij is een goede aanvulling voor je groentes die dag 🙂

  • Het heerlijke bovenstaande recept van penne met knoflook en kaas, lijkt me heerlijk..Mijn vraag is hoeveel kcal bevat dit menu?
    Vriendelijke Groet.

    • De voedingswaardes van de recepten zijn alleen beschikbaar voor online leden, vandaar dat je deze gegevens hier niet bij ziet staan.

      • Hierboven lees ik dat de voedingswaardes van de recepten alleen beschikbaar zijn voor online leden. Afgelopen week ben ik begonnen met het boek nu staan er soms gerechten tussen die ik echt niet lekker vind graag zou ik dan een recept van de site willen halen met de zelfde aantal calorieën. Hoe gaat dit in zijn werk?

        • Wat je dan kunt doen is de hoeveelheden aanhouden van de aardappels/rijst/ pasta, groentes en vlees of vis. Dan kom je ongeveer gelijk uit en kun je gemakkelijk variëren.

  • Hoi
    Ik gebruik jullie boek nu 2 weken en ben erg enthousiast!
    Nu is mijn vraag waar ik het aantal calorieënen kan vinden van de recepten op de site? Staan wat lekkere dingen bij die ik in mijn dagplanning wel zou willen gebruiken. Ik hoor het graag!!

    • De voedingswaardes zijn alleen beschikbaar voor online leden. Om te variëren op de maaltijden in het boek kun je dezelfde hoeveelheden aanhouden als in het boek staan vermeld. Dan kom je redelijk overeen uit.

Laat een reactie achter