Alle recepten uit 'Boek 1' Diner Kerstrecepten

Pepersaus

Pepersaus

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons populaire afslankboek met 40 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.

Biefstuk met pepersaus blijft toch echt een gouden combi. Maar ook een hamburger, varkenshaasje, of kipfiletje smaakt meer dan prima met een pepersausje. En zo maak je ‘m zelf:

Dit heb je nodig (300 ml saus)

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gr roomboter
  • 25 gr bloem
  • 50 ml rode wijn
  • 100 ml melk
  • 200 ml runderbouillon (van een blokje)
  • 15 ml sojasaus
  • peper uit de molen
  • peterselie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Neem een steelpan en laat daarin de boter smelten. Bak de ui en knoflook een paar minuten aan.
  • Zet het vuur laag, voeg de bloem toe en blijf goed roeren. Laat de bloem ongeveer twee minuten mee verwarmen.
  • Voeg al roerend de rode wijn en de melk toe. Zodra alles goed gemengd is voeg je de runderbouillon en de sojasaus toe. De saus krijgt nu ook eindelijk een normale kleur 😉
  • Voeg (om te beginnen) een flinke theelepel versgemalen peper toe. Wij hebben zelf 4 seizoenen peper gebruikt.
  • Laat de saus goed doorkoken en kijk of de dikte naar wens is. Vind je de saus te dun, laat ‘m dan nog even doorkoken. Vind je de saus te dik, voeg dan nog wat runderbouillon toe.
  • Proef de saus en voeg eventueel nog extra peper toe. Wij hebben er nog flink wat bij gedaan omdat wij wel van een serieus pittig sausje houden.
  • Hak een half bosje peterselie fijn en roer dit door de saus.

Tips en tricks

  • Het is niet nodig om zout toe te voegen aan de saus. Dit zit namelijk al in de sojasaus. Normale sojasaus bevat ongeveer 16% zout, dus met de 15 ml sojasaus hebben we al zo’n 2,5 gram zout toegevoegd. Dat is voldoende.
  • De rode wijn geeft de saus absoluut iets extra maar is niet per se nodig. Je kunt deze ook vervangen voor 50 ml extra runderbouillon.

Voedingswaarde (per 25 ml)

  • Kcal: 36
  • Eiwit: 1 gram
  • Koolhydraten: 3 gram
  • Vet: 2 gram
  • Vezels: 0 gram

Eet smakelijk!

P.s. is deze pepersaus goed bevallen? Probeer dan ook onze champignonsaus eens 🙂

5 reacties

  • Hij goed morgen net de pepersaus uit geprobeerd is weer topje
    Ga zo door ….kom graag weer eens op je Site voorbij.
    De groetje uit Limburg

  • Ik heb de pepersaus net gemaakt ,wanneer ik een advies mag geven; gebruik eens groene peperkorrels voor deze saus. Deze zijn zacht en kun je met een lepel tot een “pasta” drukken. Werkt heel fijn en peper uit de molen kan ook worden toegevoegd. Ik heb nu een lamme arm van het peper draaien. Overgebleven groene pepertjes kun je heel goed invriezen ,afgedekt zijn ze redelijk lang in de koelkast te bewaren.

  • Ben het nu aan het maken. Ruikt super goed!! En al een beetje voorgeproefd, jammie!
    En begrijp nu de smiley ..in het begin is de saus roze van de wijn maar na de sojasaus en beetje bakvet van het vlees wordt ie mooi bruin. Ben benieuwd straks in combinatie met varkenshaasje en bloemkool. Ik vind de rode wijn een hele aangename toevoeging en zorgt voor een warme, volle smaak.

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X