Trakteer jezelf op een lekker havermoutontbijtje met deze cake. Het zijn dezelfde ingrediënten als in de klassieke havermoutpap: havermout, zuivel en fruit. Een heel andere bereiding, toch denken we dat veel van jullie ook erg blij worden van deze havermout ontbijtcake.
Wil jij je havermoutpap in de ochtend niet verruilen? Geen probleem uiteraard! Deze peren-chocolade cake smaakt ook erg lekker als tussendoortje bij een kop koffie of thee.
Dit heb je nodig (één cake / 14 plakken)
- 3 eieren
- 250 gr yoghurt
- 30 ml zonnebloemolie
- 150 gr havermout
- 100 gr bloem
- 0,5 zakje bakpoeder (8 gr)
- 1 gr zout
- 3 gr kaneel
- 40 gr pure chocola
- 40 gr pecannoten
- 1 peer
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 45 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop in een kom de eieren goed los zodat ze helemaal ‘vloeibaar’ zijn.
- Klop nu de yoghurt door de eieren. En vervolgens de zonnebloemolie.
- Houd een eetlepel van de havermout apart en doe de rest van de havermout in een blender en maal tot een fijn havermeel.
- Meng in een aparte kom het havermeel, de bloem, bakpoeder, zout en kaneel met elkaar en voeg vervolgens toe aan het natte mengsel.
- Hak de chocola en de pecannoten fijn. Schil en snijd de peer in kleine stukjes. Voeg alles toe aan het beslag en spatel goed door.
- Vet een cakevorm in en stort het beslag in de cakevorm.
- Verdeel de eetlepel havermout over het beslag.
- Bak de cake in 40 à 45 minuten af. Om te controleren of de cake gaar is kun je er een cocktailprikker in steken. Als deze er droog uit komt is de cake klaar.
- Haal de cake uit de vorm en laat ‘m verder afkoelen op een rooster.
Tips en tricks
- In plaats van havermout kan je ook havervlokken vermalen tot een havermeel. In de supermarkt is ook kant-en-klare havermeel te koop als je dat gemakkelijker vindt.
- Je kunt de plakken cake invriezen met een bakpapiertje ertussen. Zo kun je ze makkelijk per stuk uithalen en laten ontdooien.
Voedingswaarde (per plak)
- Kcal: 148
- Eiwit: 5 gram
- Koolhydraten: 16 gram
- Vet: 7 gram
- Vezels: 3 gram
zou dat ook met appel kunnen?
Dat kan ook, als jij dat liever hebt.
Welke yoghurt ? Er zijn meerdere soorten…. Magere, halfvolle, volle ? Qua dikte van de yoghurt kan dat misschien uitmaken voor het eindresultaat
We gaan uit van magere yoghurt.
Als je Havermeel gebruikt moet je dan evenveel aanhouden als de havermout in het recept?
Kun je ook kwark gebruiken ipv yoghurt?
Kun je de noten weglaten ?
Hij is lekker!
Gemaakt met kokosolie ipv zonnebloemolie, gemengde noten en volle yoghurt (de eetlepels water niet toegevoegd)
Geslaagd recept!
Vraagje, waar had er dan water toegevoegd moeten worden? Dit lees ik niet in het recept maar misschien lees ik eroverheen..?
Er wordt in dit recept geen water toegevoegd
Kun je ook Griekse yoghurt hiervoor gebruiken?
Wat kan ipv zonnebloemolie gebruiken?
Je kunt ook wat roomboter smelten of kokosolie gebruiken.
Even een vraagje kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem + bakpoeder. Hoeveel zou ik dan nodig hebben?
Volgens mijn moeder (die ook altijd dingen in recepten vervangt) kan dat zeker en heb je dezelfde hoeveelheid nodig.
Dus in dit geval 108 gr zelfrijzend bakmeel.
Dank je wel Lianne
Nee, het zakje bakpoeder is 8 gram en daarvan moet je een halve nemen 😉 ik zou gewoon 100 gram aanhouden. Maar die paar gram zal vast niet uitmaken Angelique 🙂
Vanmorgen de cake gebakken, heerlijk !