Deze soep is ons erg goed bevallen. Hij smaakt heerlijk romig en lekker pittig dankzij de rode peper die erin gaat. Daarnaast vult de soep goed en heb je er niet zo heel veel ingrediënten voor nodig. Top toch?
Dit heb je nodig
- 2 kippenbouillonblokjes
- 300 gr aardappels
- 600 gr pompoen (in stukjes)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 1 tl kurkuma
- 60 gr Griekse yoghurt
Zo maak je het (1.400 ml)
Bereidingstijd: 40 minuten
- Verwarm 1,2 liter water en doe daar de bouillonblokjes in.
- Schil de aardappels en snijd ze in vieren of zessen.
- Schil (eventueel) de pompoen en snijd ‘m in vieren.
- Haal de pitten en de draderige binnenkant eruit en snijd de pompoen in blokjes. Je hebt in totaal 600 gram nodig.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Haal de zaden uit de peper en snijd de peper zo fijn mogelijk.
- Neem een ruime (kookpan) en fruit de ui, knoflook, kurkuma en peper een paar minuten aan in een scheut olijfolie.
- Voeg daarna de stukken aardappel en pompoen toe en bak die even mee.
- Voeg nu de kippenbouillon toe en laat de soep ongeveer 25 minuten koken, zodat de aardappel en pompoen gaar zijn.
- Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
- Proef de soep en maak ‘m eventueel af met wat zout en peper.
- Schep de soep in kommen en voeg een dotje Griekse yoghurt toe.
Tips & tricks
- Wij hebben zelf een hele peper (zonder zaden) in de soep gedaan. Maar dan is ‘ie wel flink pittig! Houd je niet zo van pittig, neem dan een halve peper.
- In plaats van verse rode peper kun je ook een beetje chilipoeder of sambal gebruiken.
- Proef de soep voordat je eventueel zout of peper toevoegt. Wij vonden het namelijk helemaal niet nodig.
Voedingswaarde (per 100 ml)
- Kcal: 45
- Eiwit: 1 gram
- Koolhydraten: 8 gram
- Vet: 1 gram
- Vezels: 1 gram
Lijkt veel op “mijn” recept voor pompoensoep. Maak ‘m erg vaak want hij is heerlijk, makkelijk te maken en zo klaar! Ik doe er zelf ook nog een winterpeen door en i.p.v. kurkuma gebruik ik een eetlepel garam masala kruiden (kerriepoeder kan ook) en 2 laurierblaadjes (deze wel verwijderen voor het pureren). Serveren met een flinke scheut kokosmelk of een lepel crème fraîche en wat gehakte peterselie. Ook lekker, maar dan is de soep wel een stuk calorierijker, strooi er wat uitgebakken spekjes over. Eet smakelijk!
Voor hoeveel personen is dit recept?
Goedemiddag projectgezond medewerkers,
Mijn vrouw en ikzelf ( 48 en 51 jaar) zijn begonnen met het eerste boek, en we moeten toegeven het is echt goed te doen alle recepten in 1 overzichtelijk weekmenu met Kcal erbij, gewoon heerlijk eten zonder eigenlijk verder na te hoeven denken
Mijn vraag is echter: is het ook mogelijk om in update / herziening ook de hoeveelheden eiwitten / koolhydraten /vetten ( micronutriënten) naast de reeds vermelde kcal??
Dit zou dan ook voor de vele krachtsporters een enorme aanvulling zijn om toch verantwoordelijk en gezond te eten
Voor de rest helemaal TOPPIE!!
Hoi Stef, bedankt voor je bericht! Het boek gaan we hierin niet aanpassen, maar als je specifieke vragen hebt mag je ons altijd even mailen, we helpen je natuurlijk graag 🙂
Wat fijn om te horen dat jullie lekker eten!
Mag deze soep ook als rauwkost gezien worden?
Soep in plaats van rauwkost mag zeker!
Is elke soort pompoen hiervoor geschikt?
Ja hoor, je kunt elke soort pompoen hiervoor gebruiken.
Ooohh, geweldig!
Ik heb er zelf nog vadouvan door gedaan. Heerlijke soep terwijl ik helemaal niet van pompoen houd.
Ik maak mijn pompoensoep altijd ook nog met een flink stuk verse gember erdoor en wortelen.
Vraagje, is Griekse Yoghurt beter om erdoor te doen dan kokosmelk?
Het is een wat andere maar, maar je mag altijd variëren met kokosmelk of Griekse yoghurt.
Kan ik de rode peper ook weglaten ivm de kinderen of is de smaak dan uit balans?
Ja hoor, dat kan. Het wordt dan alleen geen pikante pompoensoep meer.
Klinkt erg lekker, kan dit recept ook met zoete aardappel?
Ja dat kan ook.
Hoi Brenda, als je liever een soep maakt met zoete aardappel, kan je bijvoorbeeld ook dit recept aanhouden: https://www.projectgezond.nl/zoete-aardappelsoep-met-pompoenpitten/
Kun je de soep ook invriezen? Hoe lang is het dan houdbaar?
Je kunt de soep ongeveer 3 maanden invriezen.