Kerstrecepten Recepten

Pikante pompoensoep

Deze soep is ons erg goed bevallen. Hij smaakt heerlijk romig en lekker pittig dankzij de rode peper die erin gaat. Daarnaast vult de soep goed en heb je er niet zo heel veel ingrediënten voor nodig. Top toch?

Dit heb je nodig

  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 300 gr aardappels
  • 600 gr pompoen (in stukjes)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl kurkuma
  • 60 gr Griekse yoghurt

Zo maak je het (1.400 ml)

Bereidingstijd: 40 minuten 

  • Verwarm 1,2 liter water en doe daar de bouillonblokjes in.
  • Schil de aardappels en snijd ze in vieren of zessen.
  • Schil (eventueel) de pompoen en snijd ‘m in vieren.
  • Haal de pitten en de draderige binnenkant eruit en snijd de pompoen in blokjes. Je hebt in totaal 600 gram nodig.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Haal de zaden uit de peper en snijd de peper zo fijn mogelijk.
  • Neem een ruime (kookpan) en fruit de ui, knoflook, kurkuma en peper een paar minuten aan in een scheut olijfolie.
  • Voeg daarna de stukken aardappel en pompoen toe en bak die even mee.
  • Voeg nu de kippenbouillon toe en laat de soep ongeveer 25 minuten koken, zodat de aardappel en pompoen gaar zijn.
  • Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Proef de soep en maak ‘m eventueel af met wat zout en peper.
  • Schep de soep in kommen en voeg een dotje Griekse yoghurt toe.

Tips & tricks

  • Wij hebben zelf een hele peper (zonder zaden) in de soep gedaan. Maar dan is ‘ie wel flink pittig! Houd je niet zo van pittig, neem dan een halve peper.
  • In plaats van verse rode peper kun je ook een beetje chilipoeder of sambal gebruiken.
  • Proef de soep voordat je eventueel zout of peper toevoegt. Wij vonden het namelijk helemaal niet nodig.

Voedingswaarde (per 100 ml)

  • Kcal: 45
  • Eiwit: 1,2 gram
  • Koolhydraten: 8,2 gram
  • Vet: 0,9 gram
  • Vezels: 1,1 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

  • Lijkt veel op “mijn” recept voor pompoensoep. Maak ‘m erg vaak want hij is heerlijk, makkelijk te maken en zo klaar! Ik doe er zelf ook nog een winterpeen door en i.p.v. kurkuma gebruik ik een eetlepel garam masala kruiden (kerriepoeder kan ook) en 2 laurierblaadjes (deze wel verwijderen voor het pureren). Serveren met een flinke scheut kokosmelk of een lepel crème fraîche en wat gehakte peterselie. Ook lekker, maar dan is de soep wel een stuk calorierijker, strooi er wat uitgebakken spekjes over. Eet smakelijk!

  • Goedemiddag projectgezond medewerkers,

    Mijn vrouw en ikzelf ( 48 en 51 jaar) zijn begonnen met het eerste boek, en we moeten toegeven het is echt goed te doen alle recepten in 1 overzichtelijk weekmenu met Kcal erbij, gewoon heerlijk eten zonder eigenlijk verder na te hoeven denken
    Mijn vraag is echter: is het ook mogelijk om in update / herziening ook de hoeveelheden eiwitten / koolhydraten /vetten ( micronutriënten) naast de reeds vermelde kcal??
    Dit zou dan ook voor de vele krachtsporters een enorme aanvulling zijn om toch verantwoordelijk en gezond te eten

    Voor de rest helemaal TOPPIE!!

    • Hoi Stef, bedankt voor je bericht! Het boek gaan we hierin niet aanpassen, maar als je specifieke vragen hebt mag je ons altijd even mailen, we helpen je natuurlijk graag 🙂
      Wat fijn om te horen dat jullie lekker eten!

Laat een reactie achter