We hadden dit recept ook ‘Boerenkool (maar dan) anders’ kunnen noemen. De boerenkool wordt niet zo zacht als wanneer je hem kookt voor in de stamppot, maar heeft ook weer niet zoveel bite als wanneer je hem wokt.
Vervolgens kruid je het gehakt en de boerenkool op een manier die alles behalve oer-Hollands is. Je kruidt hem namelijk op z’n Oosters, lekker pittig met bami-nasikruiden, sambal en ketjap. Dus echt even iets anders 😉
Dit heb je nodig (twee personen)
- 300 gr boerenkool
- 300 gr kruimige aardappels
- 1 ei
- 1 ui
- 150 gr rundergehakt
- 5 gr bami-nasikruiden
- 10 gr sambal oelek
- 20 ml ketjap manis
- 5 ml azijn
- 10 gr paneermeel
Zo maak je het
Bereidingstijd: 45 minuten + 20 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de boerenkool in water met een flinke snuf zout in 20 minuten bijna gaar.
- Laat de boerenkool goed uitlekken in een vergiet.
- Kook de aardappels 15 minuten in ruim water met een snuf zout. Giet af en laat even uitdampen.
- Stamp de aardappels met het rauwe ei tot een smeuïge puree.
- Snipper de ui en fruit aan in een scheutje olie.
- Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur mee.
- Kruid het gehakt met de bami-nasikruiden, de sambal en ketjap manis.
- Zet het vuur wat lager en voeg de boerenkool toe aan het gehakt.
- Breng alles verder op smaak met de azijn en eventueel wat extra bami-nasikruiden en sambal.
- Stort het boerenkoolmengsel op de bodem van een ovenschaal en verdeel gelijkmatig.
- Bedek het boerenkoolmengsel met een laagje aardappelpuree en bestrooi met het paneermeel.
- Bak de ovenschotel in 20 minuten mooi bruin en gaar.
Tips en tricks
- In dit recept hebben we deze zelfgemaakte bami-nasikruiden gebruikt. In deze kruidenmix zit al peper en zout verwerkt, zodat je die niet extra hoeft toe te voegen.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 493
- Eiwit: 29 gram
- Koolhydraten: 49 gram
- Vet: 18 gram
- Vezels: 9 gram
Wanneer moet de azijn er bij?
Nadat de boerenkool en het gehakt erbij zitten, dan breng je het op smaak met azijn.
Lijkt me heel lekker maar gebruik je een rauw of gekookt ei?
Als deaardappelen nog warm zijn stolt het ei natuurlijk ook!
Het ei gaat er rauw doorheen, het stolt inderdaad nog.
Het lijkt me heerlijk!
Ik ben hem nu aan het maken Rini!
In welk boek staat dit recept?
Dit recept staat niet in een van de boeken. Je vindt het op de website en in de app.