Tussendoortjes & snacks Vegetarisch recept

Pittige tomatensaus

Pittige tomatensaus

Soms heb ik opeens zo’n bui waarin ik echt iets nieuws wil proberen. En dit keer was het slachtoffer van deze bui een pak gezeefde tomaten dat ik tegenkwam op het aanrecht. Blijkbaar had ik er één teveel gekocht voor de bolognesesaus. Zo’n pak blijft maanden (misschien wel jaren) goed dus had ik ‘m ook gewoon kunnen opbergen maar dat was geen optie deze keer. Ik moest en zou er iets mee maken.

Het was zondagmiddag en we gingen die avond wraps eten. En er lag ook nog een restje tortillachips in de keukenla. Daarom leek het mij leuk om een tomatensaus te maken. Eentje die je kunt gebruiken om wraps mee in te smeren, maar ook om tortillachips in te dippen. Eigenlijk is het dus een home-made variant van die potjes saus die altijd naast de Doritos in het schap staan.

Aangezien ik ook nog een rood pepertje had liggen besloot ik er een lekkere pittige tomatensaus van te maken. Op hoop van zegen heb ik van alles wat bij elkaar gemikt en het goedje daarna lekker een poosje laten pruttelen.

Dat het uiteindelijk een lekker sausje bleek te zijn zal je niet verbazen anders had dit recept hier niet gestaan 🙂

Dit heb je nodig (350 ml saus)

  • 1 blik of pak gezeefde tomaten
  • 1 grote ui
  • 1 chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paprika (liefst een gele)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
  • 1 theelepel suiker (eventueel)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten

  • Snipper de ui, snij de paprika in kleine blokjes en hak de knoflook fijn.
  • Snij de chilipeper in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Dit is namelijk het meest pittige deel van de peper.
  • Hak de peper in zo klein mogelijke stukjes.
  • Verhit een scheutje olie in een kook- of steelpan. Fruit de ui, knoflook en peper een minuut of twee aan.
  • Voeg nu de paprikablokjes en alle drie de kruiden toe. Laat alles nog een minuut of twee bakken terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg nu de gezeefde tomaten toe en laat de saus zeker 30 minuten op laag vuur pruttelen. Roer het elke paar minuten even door om te voorkomen dat het aankoekt.
  • Proef na 30 minuten de saus en let daarbij op twee dingen: is de saus ‘intens’ genoeg en is de saus niet te zuur? Als de saus te zuur is voeg je een klein beetje suiker toe. Dit heft het zuur op. Als de smaak nog niet intens genoeg is (een beetje flauw dus) dan laat je de saus verder inkoken.

Tips en tricks

  • Deze saus is ook heerlijk bij een boterham of cracker met kaas. Je gebruikt ‘m dan in plaats van boter. Je kunt ook een boterham insmeren met een beetje saus, kaas er doen en dan even op 200 graden in de oven. Je hebt je simpele boterham met kaas dan omgetoverd in een soort pizza.
  • Ben je een die-hard peperfanaat dan laat je de zaadjes en zaadlijsten gewoon zitten 🙂

Voedingswaarde (per 100 ml)

  • Kcal: 89
  • Eiwit: 2,1 gram
  • Koolhydraten: 11,5 gram
  • Vet: 3,6 gram
  • Vezels: 2,6 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

3 reacties

Laat een reactie achter