Aardappelpuree op zijn best! Opgespoten in prachtige roosjes en vervolgens krokant afgebakken in de oven. Lekkerder worden aardappels bijna niet.
Het is wel even wat werk maar dat is het wat ons betreft wel waard. Hoe leuk is het om deze prachtige aardappels op tafel te zetten en te kunnen vertellen dat je ze zelf gemaakt hebt. De meeste mensen zullen immers denken dat je zo’n zak uit het vriesvak hebt gescoord. Vooral als je de roosjes heel netjes opspuit 🙂
Dit recept is overigens wel heel goed voor te bereiden. Je kunt de puree namelijk van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Op de dag zelf hoef je dan alleen de puree in een spuitzak te doen, de rozetten op te spuiten en de pommes duchesse af te bakken. Kleine moeite, amper afwas en je hebt het fornuis niet nodig. Ook wel handig als je een uitgebreid diner gaat klaarmaken 🙂
Dit heb je nodig (20 stuks)
- 500 gr aardappelen
- 50 gr boter
- 1 ei
- 0,5 theelepel nootmuskaat
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten + 25 oventijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat ze wat afkoelen.
- Voeg de boter en het losgeklopte ei bij de aardappelen en stamp tot een gladde massa.
- Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de puree in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit mooie rozetten op het bakpapier.
- Bak de pommes duchesse gaar in ongeveer 25 minuten.
Tips en tricks
- Doe het ei niet direct bij de gekookte aardappelen. De aardappelen zijn dan nog te heet en laten het ei direct stollen.
- Spuitzakken zijn er in katoen, nylon (allebei herbruikbaar) en in een wegwerpvariant. Zelf zijn we fan van de wegwerpvariant. Heel betaalbaar en het scheelt je veel schoonmaakwerk. Je kunt in plaats van een spuitzak ook een boterhamzakje gebruiken (waar je een puntje vanaf knipt) om de pommes duchesse op te spuiten.
Voedingswaarde (per stuk)
- Kcal: 44
- Eiwit: 1 gram
- Koolhydraten: 4 gram
- Vet: 2 gram
- Vezels: 1 gram
Laat een reactie achter