Diner

Pompoenstoof met kip en couscous

“Wat eten we vandaag?” Die vraag word je vast weleens gesteld. Vooral als er lekkere geuren uit de keuken beginnen te komen wordt er nogal eens stiekem een deksel opgetild toch? Of worden er vooral neuzen opgehaald in jouw keuken? In dat laatste geval: dat ligt natuurlijk niet aan jou!

Ga je aan de gang met ras el hanout kruiden dan kun je erop rekenen dat er binnen de korste keren nieuwsgierige huisgenoten verschijnen. Deze kruidenmix bevat enorm veel verschillende kruiden en geuren. Noord-Afrikaanse vrouwen schijnen allemaal een eigen geheime recept te hebben. Dat hebben ze dan vast en zeker uitgeschreven, want de mix kan bestaan uit vijftig of zelfs richting de honderd verschillende kruiden. Wow! Je begrijpt waarschijnlijk wel waarom we bij Project Gezond nog geen zelfgemaakte mix voor ras el hanout kruiden hebben?

Van komijn tot rozenknopjes en anijs. Het kan allemaal terugkomen in deze kruidenmix. Het zal je niet verbazen dat dit recept alleen al door het gebruik van deze kruiden helemaal tot leven komt. 

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 150 gr kippendijfilet
  • 1 tl ras el hanout kruiden
  • 120 gr couscous
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr pompoenblokjes
  • 2 tomaten
  • 20 gr rozijnen
  • 5 gr koriander
  • optioneel: citroen(sap)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Maak de kippendijen schoon en snijd in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Marineer de kippendijen in een scheutje olie met de ras el hanout kruiden.
  • Laat een (hapjes)pan goed heet worden en bak de kippendijen op hoog vuur rondom bruin. Verwijder de kip uit de pan en zet afgedekt weg.
  • Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking. Gebruik voor de bereiding kippenbouillon in plaats van water. Maak 25 à 50 milliliter bouillon extra om straks bij de pompoenstoof te gieten.
  • Snipper de uien en hak de knoflook fijn.
  • Verwijder de harde kern uit de tomaten en snijd ze in blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in de pan waarin ook de kip gebakken is. Fruit de ui en knoflook daarin aan.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en bak kort mee.
  • Doe de tomatenblokjes erbij en roer alles goed door.
  • Voeg 25 milliliter van de kippenbouillon toe en laat de pompoenblokjes met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar stoven. Voeg indien nodig een extra scheutje bouillon toe.
  • Wel de rozijnen in warm water en hak de koriander fijn. Roer zowel de rozijnen als de koriander door de couscous. Maak de couscous verder op smaak met wat peper en een paar druppels citroensap.
  • Voeg de stukjes kip de laatste 5 minuten bij de pompoenstoof. Laat de deksel eventueel van de pan als de stoof nog te nat is.
  • Schep de couscous op de borden en beleg met een schep pompoenstoof. Garneer desgewenst met koriander en een schijfje citroen.

Tips en tricks

  • De couscous kan gaan klonteren als je het even laat staan. Meestal roer je het gemakkelijk weer los. Je kunt indien nodig een paar druppels olie door de couscous roeren.
  • Varieer gerust met de groenten. Een overgebleven paprika in plaats van een ui of een tomaat. Wat extra groenten is natuurlijk ook prima.
  • De koriander kun je vervangen of weglaten. Als je van de smaak houdt is het wel erg lekker om te gebruiken. Maar houd je er niet van òf wil je het goedkoper houden? Laat het dan gerust achterwege. 

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 498
  • Eiwit: 25,5 gram
  • Koolhydraten: 65,6 gram
  • Vet: 12,8 gram
  • Vezels: 16,3 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

3 reacties

Laat een reactie achter