Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘TOP’? In dit boek vind je de 100 populairste recepten van ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
Toen we aan dit recept werkten was het hier geen Project Gezond maar Project Preirol. In de basis is het maken van preirolletjes helemaal niet zo ingewikkeld, maar als je rekening moet houden met hoeveelheden en calorieën wordt het toch wat complexer.
Want:
- Snijden we de preirolletjes wel of niet in de lengte doormidden?
- Welk formaat plakken ham gebruiken we?
- Gaan we die plakken nog een keer doormidden snijden?
- Hebben we een dikke of dunne prei?
- Hebben we een lange of korte prei?
Uiteindelijk was de conclusie toch min of meer dat dit per persoon zal verschillen. En daarom kunnen we je niet exact vertellen hoeveel rolletjes je met dit recept maakt en hoeveel plakken ham je daar bij nodig hebt. Dus hebben we het maar bij de hoeveelheden gehouden. Voor twee personen rekenen we 400 gram prei en 150 gram achterham. En hoeveel preirolletjes je daarmee maakt: dat mag je helemaal zelf weten 🙂
Wij hebben twaalf rolletjes gemaakt. Daarbij gebruikten we zes grote plakken achterham die we gehalveerd hadden.
Conclusie: Project Preirol is (uiteindelijk) geslaagd.
Geniet van de zachte prei met een knapperig laagje van paneer en kaas, heerlijk! Makkelijk, voedzaam en vol vitamines en mineralen, heb je die ook meteen weer binnen.
Dit heb je nodig (twee personen)
- 2 flinke preistengels (ongeveer 800 gr)
- 25 gr roomboter
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 150 gr achterham
- 1 ei
- 20 gr paneermeel
- 25 gr geraspte kaas
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten + 15 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de prei schoon en snijd de steel in drie gelijke stukken. Laat het vocht er goed uitlekken of druk het eruit.
- Verhit de roomboter in een hapjes pan en bak de tijm aan.
- Smoor de stukken prei in de boter. Bestrooi ze met peper en zout.
- Voeg 50 ml water toe en doe de deksel op de pan. Stoof de prei in 15 à 20 minuten beetgaar.
- Laat de prei weer uitlekken.
- Snijd de stukken prei in de lengte doormidden. Je hebt nu twaalf stukken prei.
- Rol de stukken prei in de ham en leg ze in een licht ingevette ovenschaal.
- Klop een ei los en roer er 10 gram paneermeel doorheen.
- Strijk de paneermeel met een kwastje over de preirolletjes.
- Strooi de overige 10 gram paneermeel en de geraspte kaas eroverheen en zet voor 10 à 15 minuten in de oven.
Tips en tricks
- Kun je geen dikke stengels vinden? Koop dan drie dunnere en snijd er per stengel ook drie stukken uit. Je hoeft ze dan niet in de lengte door te snijden. Je kunt ze zo in de ham rollen.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 335
- Eiwit: 22 gram
- Koolhydraten: 17 gram
- Vet: 19 gram
- Vezels: 7 gram
Ik mis de ham in “dit heb je nodig”.
Die vraag heb ik ook… De ham zie ik toch echt op de foto 😉
Er staat achterham bij de benodigdheden
Goede middag. Ik heb een vraagje bij dit recept. Mag je daar nog rijst of aardappel bij eten of is dit dat het diner? Dan is de prei alleen niet genoeg voor mijn man en mij ?. Ik ben al op mijn streef gewicht en wil graag de preirolletjes met ham proberen.
Groetjes Joanny Snels
Op het menu variëren we met gekookte aardappels of aardappelpuree bij de preirolletjes.
Echt een heerlijk gerecht, lekker met wat aardappelpuree