Diner

Preistamppot met zalm

Gekookte prei doet ons in eerste instantie denken aan zo’n prutje van vroeger. Waarschijnlijk ken je het wel. Niet heel lekker wat ons betreft, maar smaken verschillen.

Voor dit gerecht gaan we de prei ook even koken, maar het eindresultaat wordt heel anders. We maken er een heerlijk stamppotje van. Afgetopt met een lekkere zalmfilet en wat cherrytomaatjes. Wij worden er helemaal blij van!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 125 gr cherrytomaten
  • 10 gr peterselie
  • 400 gr aardappels
  • 300 gr prei
  • 200 gr zalmfilet (zonder huid)
  • 20 gr kappertjes
  • 100 ml melk
  • 10 gr roomboter

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 12 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Halveer de cherrytomaten en hak de peterselie fijn.
  • Neem een grote pan (waar straks nog meer in kan) en kook de aardappels gaar.
  • Snijd de prei in de lengte doormidden, was hem goed en snijd in halve ringen van 0,5 tot 1 cm. Doe de prei in een pan, vul deze met water tot de prei net onderstaat, voeg wat zout toe en kook de prei beetgaar. Dit duurt ongeveer tien minuten. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Vet de zalmfilets in en leg deze in een ovenschaal. Doe de cherrytomaten met een drupje olijfolie in een schaaltje en hussel goed door. Leg ze vervolgens bij de zalmfilet in de ovenschaal. Bestrooi met wat peper en zout en zet ongeveer 12 minuten in de oven zodat de zalm net gaar is.
  • Giet de aardappelen af. Voeg de melk en boter toe en stamp er een puree van. Maak de puree op smaak met peper en eventueel zout. Roer vervolgens de prei, kappertjes en peterselie erdoor en warm alles nog even goed door.
  • Schep de preistamppot op een bord en leg de zalmfilet en cherrytomaten erop.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 560
  • Eiwit: 30 gram
  • Koolhydraten: 50 gram
  • Vet: 24 gram
  • Vezels: 13 gram

Eet smakelijk!

5 reacties

Laat een reactie achter