Je kan deze pruimentaart het beste omschrijven als een zoete verleiding. Dat komt door het hoge fruitsuikergehalte van de pruimen en het beetje suiker dat je extra toevoegt. Heel gezond is dat laatste natuurlijk niet, maar lekker is het wel ? De antioxidanten, vitamine C en vezels die de pruimen bevatten zijn de gezonde tegenhanger.
Een puntje pruimentaart in het seizoen is dus best een goed idee. Het pruimenseizoen loopt in Nederland van juli tot en met september. Tijd genoeg dus om meer dan één keer van dit recept te genieten. Je hoeft de taart natuurlijk niet helemaal in je eentje op te eten. Niets is zo leuk als samen genieten van deze traktatie!
Dit heb je nodig (één taart/ 12 punten)
- 500 gr pruimen
- 150 gr roomboter
- 90 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- snuf zout
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 60 gr hazelnoten
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 50 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Halveer de pruimen en verwijder de pit.
- Klop de boter zacht met een mixer.
- Voeg de suiker en vanillesuiker toe en klop even mee.
- Klop vervolgens de eieren en het zout mee.
- Voeg het bakmeel in delen toe en klop tot een glad en romig beslag.
- Hak de hazelnoten grof door en roer door het beslag.
- Vet een taartvorm in met boter.
- Stort het beslag in de taartvorm en druk de pruimen erin met de snijkant naar boven.
- Bak de pruimentaart in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.
- Zet de oven uit. Laat de taart in de vorm 15 minuten afkoelen in de openstaande oven.
- Haal de taart uit de vorm en laat verder afkoelen op een (taart)rooster.
- Snijd de taart in punten.
Tips en tricks
- Haal de boter op tijd uit de koelkast zodat het zacht kloppen goed gaat. Of snijd het in kleine blokjes voordat je de boter in de mixer doet. Begin met kloppen op een lage snelheid en zet de mixer sneller zodra de boter zacht wordt. Zo voorkom je dat de boter door de keuken vliegt 😉
- Voor dit recept kan je een taartvorm met een diameter van 20 tot 25 centimeter gebruiken.
Voedingswaarde (per punt)
- Kcal: 234
- Eiwit: 4 gram
- Koolhydraten: 22 gram
- Vet: 15 gram
- Vezels: 2 gram
Hoeveel hazelnoten? Ontbreekt bij de ingrediënten
Hoi Juul, De hoeveelheid hazelnoten staat er nu wel bij, geniet van de taart! 🙂
Ziet er smakelijk uit, zou je het ook met appels of ander vers fruit kunnen doen?
Ja hoor, dat kan wel.
34 gram eiwit lijkt me een typefoutje voor dit recept! als je de macros optelt klopt het ook niet echt voor de kcal. Viel me gewoon op 🙂
Aangepast! Dat zou inderdaad erg veel zijn 🙂
Ziet er erg lekker uit.
Diameter van de taartvorm is 21cm?
Voor dit recept kan je een taartvorm met een diameter tussen de 20-25 cm gebruiken.
Is 60 gram amandelmeel ipv hazelnoten ook een idee? Of gaat het juist om de stukjes hazelnoot?
De stukjes geven juist een lekkere bite aan de taart.
Kun je de suiker ook weglaten?
De suiker zorgt wel net voor echt lekkere smaak aan deze taart. Weglaten kan natuurlijk altijd, maar het resultaat is dan ook net anders.
Op hoeveel graden bak ik de pruimen taart?
Nineke je hebt geweldig lekkere recepten!!
als ik geen zelfrijzendbakmeel wil gebruiken hoeveel bakpoeder moet er dan bij 150gr. Bloem
Groetjes Melinda
Ik heb deze pruimentaart inmiddels al 3 x gebakken. Hij is heerlijk. Ik vries zelfs de overgebleven stukken in. Welk fruit geeft ook een lekkere combinatie met die hazelnoten.