Tussendoortjes & snacks

Pruimentaart met hazelnoten

Je kan deze pruimentaart het beste omschrijven als een zoete verleiding. Dat komt door het hoge fruitsuikergehalte van de pruimen en het beetje suiker dat je extra toevoegt. Heel gezond is dat laatste natuurlijk niet, maar lekker is het wel ? De antioxidanten, vitamine C en vezels die de pruimen bevatten zijn de gezonde tegenhanger.

Een puntje pruimentaart in het seizoen is dus best een goed idee. Het pruimenseizoen loopt in Nederland van juli tot en met september. Tijd genoeg dus om meer dan één keer van dit recept te genieten. Je hoeft de taart natuurlijk niet helemaal in je eentje op te eten. Niets is zo leuk als samen genieten van deze traktatie!

Dit heb je nodig (één taart/ 12 punten)

  • 500 gr pruimen
  • 150 gr roomboter
  • 90 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • snuf zout
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 60 gr hazelnoten

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 50 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Halveer de pruimen en verwijder de pit.
  • Klop de boter zacht met een mixer.
  • Voeg de suiker en vanillesuiker toe en klop even mee.
  • Klop vervolgens de eieren en het zout mee.
  • Voeg het bakmeel in delen toe en klop tot een glad en romig beslag.
  • Hak de hazelnoten grof door en roer door het beslag.
  • Vet een taartvorm in met boter.
  • Stort het beslag in de taartvorm en druk de pruimen erin met de snijkant naar boven.
  • Bak de pruimentaart in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.
  • Zet de oven uit. Laat de taart in de vorm 15 minuten afkoelen in de openstaande oven.
  • Haal de taart uit de vorm en laat verder afkoelen op een (taart)rooster.
  • Snijd de taart in punten.

Tips en tricks

  • Haal de boter op tijd uit de koelkast zodat het zacht kloppen goed gaat. Of snijd het in kleine blokjes voordat je de boter in de mixer doet. Begin met kloppen op een lage snelheid en zet de mixer sneller zodra de boter zacht wordt. Zo voorkom je dat de boter door de keuken vliegt 😉
  • Voor dit recept kan je een taartvorm met een diameter van 20 tot 25 centimeter gebruiken.

Voedingswaarde (per punt)

  • Kcal: 234
  • Eiwit: 4 gram
  • Koolhydraten: 22 gram
  • Vet: 15 gram
  • Vezels: 2 gram

Eet smakelijk!

15 reacties

Laat een reactie achter