Alle recepten uit ons kookboek 'Altijd lekker' Diner Kerstrecepten

Quiche Lorraine

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Oui, bien sûr! 
Eindelijk, daar is ‘ie dan, de klassieker der quiches: quiche Lorraine! De enige echte, mét spekjes, groente, geraspte kaas, eigenlijk hoeven we helemaal niet te vertellen wat er allemaal in zit. Dat weet je vast al wel ;). Maar hoe leuk is het om deze quiche zelf te maken? Lekker doen dus! 

Dit heb je nodig (één quiche, zes punten)

  • 100 gr roomboter (ongezouten)
  • 200 gr bloem
  • 3 eieren
  • 0,5 tl zout
  • 125 gr magere spekreepjes
  • 250 gr prei
  • 100 gr crème fraîche
  • 100 gr geraspte kaas

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten rijzen + 15 min oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de boter in blokjes en kneed door de bloem.
  • Klop 1 ei los. Voeg het losgeklopte ei met het zout toe aan de boter en bloem. Kneed tot een soepel deeg.
  • Voeg 3 eetlepels water toe en kneed het deeg nog een keer goed door. Zet het deeg voor 15 à 30 minuten in de koelkast.
  • Bak de spekreepjes in een droge pan licht krokant.
  • Maak de prei schoon en snijd in ringen van 0,5 centimeter dik. Bak de prei 2 à 3 minuten mee met de spekreepjes. Haal de prei en spekjes uit de pan en zet even apart.
  • Vet een taart- of quichevorm in.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol dun uit. Bekleed de vorm ermee.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Klop de crème fraîche los met de overige 2 eieren. Roer de helft tot driekwart van de geraspte kaas erdoor. Maak het mengsel op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout.
  • Stort de prei met de krokante spekjes op de bodem van de taart- of quichevorm. Strooi er een klein beetje geraspte kaas overheen. Giet het eimengsel erover en top af met de rest van de geraspte kaas.
  • Bak de quiche in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar.

Tips en tricks

  • Kneed eventueel wat extra gedroogde kruiden door het deeg. Denk aan oregano of rozemarijn. Voeg een paar semi-zongedroogde tomaten in kleine stukjes toe aan de vulling.
  • Snijd de quiche in kleine stukjes en serveer als borrelhapje.

Voedingswaarde (per punt)

  • Kcal: 439
  • Eiwit: 15 gram
  • Koolhydraten: 27 gram
  • Vet: 31 gram
  • Vezels: 4 gram

Eet smakelijk!

11 reacties

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X