Oui, bien sûr!
Eindelijk, daar is ‘ie dan, de klassieker der quiches: quiche Lorraine! De enige echte, mét spekjes, groente, geraspte kaas, eigenlijk hoeven we helemaal niet te vertellen wat er allemaal in zit. Dat weet je vast al wel ;). Maar hoe leuk is het om deze quiche zelf te maken? Lekker doen dus!
Dit heb je nodig (één quiche, zes punten)
- 100 gr roomboter (ongezouten)
- 200 gr bloem
- 3 eieren
- 0,5 tl zout
- 125 gr magere spekreepjes
- 250 gr prei
- 100 gr crème fraîche
- 100 gr geraspte kaas
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten rijzen + 15 min oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de boter in blokjes en kneed door de bloem.
- Klop 1 ei los. Voeg het losgeklopte ei met het zout toe aan de boter en bloem. Kneed tot een soepel deeg.
- Voeg 3 eetlepels water toe en kneed het deeg nog een keer goed door. Zet het deeg voor 15 à 30 minuten in de koelkast.
- Bak de spekreepjes in een droge pan licht krokant.
- Maak de prei schoon en snijd in ringen van 0,5 centimeter dik. Bak de prei 2 à 3 minuten mee met de spekreepjes. Haal de prei en spekjes uit de pan en zet even apart.
- Vet een taart- of quichevorm in.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol dun uit. Bekleed de vorm ermee.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Klop de crème fraîche los met de overige 2 eieren. Roer de helft tot driekwart van de geraspte kaas erdoor. Maak het mengsel op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout.
- Stort de prei met de krokante spekjes op de bodem van de taart- of quichevorm. Strooi er een klein beetje geraspte kaas overheen. Giet het eimengsel erover en top af met de rest van de geraspte kaas.
- Bak de quiche in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar.
Tips en tricks
- Kneed eventueel wat extra gedroogde kruiden door het deeg. Denk aan oregano of rozemarijn. Voeg een paar semi-zongedroogde tomaten in kleine stukjes toe aan de vulling.
- Snijd de quiche in kleine stukjes en serveer als borrelhapje.
Voedingswaarde (per punt)
- Kcal: 439
- Eiwit: 15 gram
- Koolhydraten: 27 gram
- Vet: 31 gram
- Vezels: 4 gram
Hallo. Kan je deze ook koud eten?. Gr Willy
Hoi Willy,
Dat kan prima hoor! Zelf vinden wij hem warm het lekkerst.
Hoi Walter, kun je de quiche bodem ook vantevoren blind bakken? Dit deed ik voorheen met k&k deeg ook om het minder ‘zompig’ te maken. Gr Brigitte
Ja dat kan zeker! Als je de tijd hebt om dit te doen, dan kan ik het je zeker aanraden om te doen!
Ik heb de quiche vanavond gemaakt en hij was verrukkelijk! Wel eerst de bodem blind gebakken, hij was lekker knapperig! We zijn sowieso erg enthousiast over het eerste kookboek, al diverse gerechten uit gemaakt!
Sorry maar was betekent blink bakken
Voor hoeveel personen is deze quiche. Wij zijn met 4 volwassenen en een pubermeid.
Op het menu staat hoeveel punten je mag, dat ligt namelijk aan de calorievariant die je volgt.
Deze ziet er lekker uit, kan ik hem ook vandaag maken voor morgen?
Dus dat ik hem dan morgen opwarm? Of is dat minder lekker?
Nee hoor, dat kan prima.
Bij veel recepten staat zet de oven aan ook bij dit recept maar moet nog 30 min in de koeling voor het verder bewerkt wordt beter halverwege dit neer zetten .zet de oven aan !