Diner

Quiche Lorraine

Oui, bien sûr! 
Eindelijk, daar is ‘ie dan, de klassieker der quiches: quiche Lorraine! De enige echte, mét spekjes, groente, geraspte kaas, eigenlijk hoeven we helemaal niet te vertellen wat er allemaal in zit. Dat weet je vast al wel ;). Maar hoe leuk is het om deze quiche zelf te maken? Lekker doen dus! 

Dit heb je nodig (één quiche, zes punten)

  • 100 gr roomboter (ongezouten)
  • 200 gr bloem
  • 0,5 theelepel zout
  • 3 eieren
  • 125 gr magere spekreepjes
  • 250 gr prei
  • 100 gr crème fraîche
  • 100 gr geraspte kaas

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten rijzen + 15 min oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de boter in blokjes en kneed door de bloem. Maak er een redelijk samenhangend geheel van. Voeg dan het zout en 1 ei toe en kneed tot een soepel deeg. Meng er tot slot ongeveer 3 eetlepels water door en zet 15 à 30 minuten in de koelkast te rusten.
  • Bak de spekreepjes in een droge pan licht krokant.
  • Maak de prei schoon en snijd in ringen. Voeg tegen het einde van de baktijd bij de spekreepjes.
  • Vet een taartvorm of quichevorm in. Haal het deeg uit de koelkast en rol dun uit. Bekleed de vorm ermee en prik gaatjes in de bodem en rondom in de rand.
  • Klop de crème fraîche los met de andere twee eieren en roer een deel van de geraspte kaas erdoor. Maak het mengsel op smaak met peper en nootmuskaat.
  • Stort het preimengsel op de bodem. Strooi er een klein beetje geraspte kaas overheen. Giet het eimengsel erover en top af met de rest van de geraspte kaas.
  • Zet voor 25 à 30 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Kneed eventueel wat extra kruiden door het deeg.
  • Voeg eventueel een paar semi-zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes toe aan het deeg of meng ze door de vulling.
  • Deze quiche is ook een heerlijk borrelhapje als je hem in kleine stukjes snijdt.

Voedingswaarde (per punt)

  • Kcal: 439
  • Eiwit: 14,7 gram
  • Koolhydraten: 26,5 gram
  • Vet: 30,5 gram
  • Vezels: 3,8 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

Laat een reactie achter