Diner Kerstrecepten

Quiche Lorraine

Oui, bien sûr! 
Eindelijk, daar is ‘ie dan, de klassieker der quiches: quiche Lorraine! De enige echte, mét spekjes, groente, geraspte kaas, eigenlijk hoeven we helemaal niet te vertellen wat er allemaal in zit. Dat weet je vast al wel ;). Maar hoe leuk is het om deze quiche zelf te maken? Lekker doen dus! 

Dit heb je nodig (één quiche, zes punten)

  • 100 gr roomboter (ongezouten)
  • 200 gr bloem
  • 3 eieren
  • 0,5 tl zout
  • 125 gr magere spekreepjes
  • 250 gr prei
  • 100 gr crème fraîche
  • 100 gr geraspte kaas

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten rijzen + 15 min oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de boter in blokjes en kneed door de bloem.
  • Klop 1 ei los. Voeg het losgeklopte ei met het zout toe aan de boter en bloem. Kneed tot een soepel deeg.
  • Voeg 3 eetlepels water toe en kneed het deeg nog een keer goed door. Zet het deeg voor 15 à 30 minuten in de koelkast.
  • Bak de spekreepjes in een droge pan licht krokant.
  • Maak de prei schoon en snijd in ringen van 0,5 centimeter dik. Bak de prei 2 à 3 minuten mee met de spekreepjes. Haal de prei en spekjes uit de pan en zet even apart.
  • Vet een taart- of quichevorm in.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol dun uit. Bekleed de vorm ermee.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Klop de crème fraîche los met de overige 2 eieren. Roer de helft tot driekwart van de geraspte kaas erdoor. Maak het mengsel op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout.
  • Stort de prei met de krokante spekjes op de bodem van de taart- of quichevorm. Strooi er een klein beetje geraspte kaas overheen. Giet het eimengsel erover en top af met de rest van de geraspte kaas.
  • Bak de quiche in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar.

Tips en tricks

  • Kneed eventueel wat extra gedroogde kruiden door het deeg. Denk aan oregano of rozemarijn. Voeg een paar semi-zongedroogde tomaten in kleine stukjes toe aan de vulling.
  • Snijd de quiche in kleine stukjes en serveer als borrelhapje.

Voedingswaarde (per punt)

  • Kcal: 439
  • Eiwit: 15 gram
  • Koolhydraten: 27 gram
  • Vet: 31 gram
  • Vezels: 4 gram

Eet smakelijk!

9 reacties

Laat een reactie achter