Recept inspiratie

Recepten met zoete aardappel

De zoete aardappel rekenen we onder groente, want het is een knolgewas! Dus ondanks de naam, is het geen familie van de aardappel. Waarom zouden ze ‘m dan zo genoemd hebben? Wellicht door de ‘aardappelige’ vorm en schil. De bekendste variant is de oranje gekleurde zoete aardappel (oké vooruit, de schil hiervan is bruin).

Deze zoete ‘ik-ben-geen-familie-van-de-aardappel-maar-heet-wel-zo’ aardappel zit vol vitamine C, B6, antioxidanten en bètacorateen. Betawat? Een stofje dat je lichaam weet om te zetten naar vitamine A.

Kun je de één voor de ander vervangen? Als je geen zoete aardappel lust kun je best een gewone aardappel gebruiken voor veel recepten. Beide aardappels bevatten zo’n 20 gram koolhydraten. De zoete aardappel bevat daarbij 2x zo veel voedingsvezels, waardoor de koolhydraten van deze oranje vriend langzamer worden verwerkt. Ofwel: de energie uit de zoete aardappel wordt langzamer in ons bloed opgenomen, dat zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel.

De zoete aardappel is – oh verrassend – zoetig van smaak en dient daarom bijvoorbeeld prima als zoete tegenhanger in diverse gerechten.

Roti met kip, sperziebonen en zoete aardappel

Echte roti kun je prima met zoete aardappel bereiden. Prima? Hartstikke goed eigenlijk! De smaak pakt verrassend goed uit.

Bekijk hier het recept: roti met kip, sperziebonen en zoete aardappel.
Roti met kip, sperziebonen en zoete aardappel

Zoete aardappelstamppot met spinazie en ei

Omdat we een stamppot moesten en zouden maken van de zoete aardappel. En dat is echt supergoed gelukt! De zoete aardappel past perfect bij de spinazie en het eitje erbovenop maakt het helemaal af.

Bekijk hier het recept: zoete aardappelstamppot met spinazie en ei.
Zoete aardappelstamppot met spinazie en ei

Gepofte zoete aardappel met kip en groente

Zoete aardappel leent zich uitstekend om gepoft te worden. Misschien is dat wel onze favoriete bereiding van deze knolgroente.

Bekijk hier het recept: gepofte zoete aardappel met kip en groente.
Gepofte zoete aardappel met kip en groente

Zoete aardappelsoep met pompoenpitten

Soep? Ja hoor! Lekker! Deze zoete aardappelsoep is echt zalig.

Bekijk hier het recept: zoete aardappelsoep met pompoenpitten.

Gevulde zoete aardappel

Yeah, nog een gevulde zoete aardappel!! Zeiden we al dat we deze het liefst poffen? Hier nog een fantastisch gepofte-zoete-aardappel-recept:

Bekijk hier het recept: gevulde zoete aardappel.

Zoete aardappelpuree

Omdat een basisrecept van zoete aardappelpuree gewoon superhandig is. Het smaakt natuurlijk ook superlekker en past in veel gerechten thuis.

Bekijk hier het recept: zoete aardappelpuree.
Zoete aardappelpuree

Groene curry met zoete aardappel en kip

Omdat de zoete aardappel ook perfect past in een curry. En niet zo maar een! Deze zit lekker vol groente en zit barstensvol smaak.

Bekijk het recept: groene curry met zoete aardappel en kip.

Over de schrijver

Femke

Laat een reactie achter