Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘TOP’? In dit boek vind je de 100 populairste recepten van ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
Aubergine is zo’n groente waarvan je vaak niet weet wat je ermee moet. Met dit recept maak je er overheerlijke baba ganoush van, een smaakvolle auberginespread bekend uit de Libanese en Syrische keuken. Lekker als dip of voor op je broodje.
Laat je overigens niet misleiden, de aubergines zien er redelijk verbrand uit als ze uit de oven komen. Maar dat is slechts de buitenkant. Zodra je ze doormidden snijdt kom je een schat aan heerlijk zacht gepoft vruchtvlees tegen. En dat is precies wat je nodig hebt om een heerlijke baba ganoush te maken.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Prik met een vork rondom gaten in de aubergines, smeer ze licht in met olijfolie en leg ze samen met de (ongepelde) tenen knoflook 45 minuten in de oven. Laat ze vervolgens iets afkoelen.
- Druk de zacht geworden knoflook uit de schil. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en schraap al het vruchtvlees eruit. Prak de aubergine en knoflook fijn en meng dit met de tahin, het citroensap, komijnpoeder en de fijngehakte peterselie.
- Proef de baba ganoush en maak op smaak met peper, zout en eventueel nog extra citroensap en komijn.
- Roer de olijfolie direct door de baba ganoush of schenk dit er net voor het opdienen overheen.
Tips en tricks
- Een volledige theelepel komijnpoeder lijkt veel, maar dat mag er echt in.
- De baba ganoush is koud het lekkerst.
- De peterselie kun je vervangen door koriander als je daarvan houdt.

Reacties
6 reactie's op 'Baba ganoush'
Gerry van Esch
Mijn baba ganoush is best dun en zeker niet wittig.
Mijn tahin kon ik ook schenken en was zeker geen pasta. Waar zou dit aan kunnen liggen?
Ramona Van Gurp
In plaats van de oven, kan je de aubergines gewoon op je gas leggen en steeds ff omdraaien.
Gaat stuk sneller
Monique
Kun je ook het best op een bbq maken of boven een gaspitje. Ik leg het zelf altijd op zo’n draadstalen roostertje van de magnetron op het allerkleinste pitje van mijn gasfornuis!
Nicole
Hallo,
Even een vraagje, hoe lang kun je deze spread bewaren?
Zou je deze spread ook kunnen invriezen?
Alvast bedankt,
Nicole
Leonne
Ben ik ook wel benieuwd naar.
Vanessa
Je kan deze groentespread ongeveer 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook.