Ingrediënten

2 stuks

2 plakken
bladerdeeg
20 gr
roomkaas
20 gr
cheddar
20 gr
ontbijtspek (plakken)
5 gr
bieslook
zwarte peper

Voedingswaardes

Per stuk

241
Kcal
6 gram
Eiwitten
18 gram
Koolhydraten
16 gram
Vet
1 gram
Vezels

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Zo nu en dan duikt er uit het niets een compleet nieuw baksel op. Vaak is het ook nog iets waarvan we ons achteraf met zijn allen afvragen waarom we er niet eerder op zijn gekomen. De cruffin – eigenlijk gewoon een kruising tussen een croissant en een muffin – is daar een prachtig voorbeeld van. Die hadden we best eerder kunnen bedenken. Waar de meeste cruffins een zoet baksel zijn voor bij de koffie of thee, hebben wij gekozen voor een hartige variant. Heerlijk als je eens wat luxer wilt ontbijten.

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg de plakken bladerdeeg 0,5 centimeter overlappend over elkaar en druk stevig vast zodat je een langwerpige plak hebt.
  3. Bestrooi aan beide zijden licht met bloem en rol uit tot een plak van 15 bij 30 centimeter. Klop de overtollige bloem eraf en leg het deeg op een stuk bakpapier.
  4. Roer de roomkaas los met een theelepel water en smeer de plak bladerdeeg ermee in.
  5. Rasp de cheddar en verdeel dit over de plak bladerdeeg.
  6. Hak de bieslook fijn en strooi dit over de plak bladerdeeg.
  7. Leg de plakken ontbijtspek zodanig neer dat er over de volledige 30 cm ontbijtspek ligt.
  8. Bestrooi de plak bladerdeeg met zwarte peper.
  9. Rol het deeg over de lange kant strak op zodat je een rol van 30 cm lang hebt. Snijd de rol over de lengte doormidden. Leg beide stukken met de dichte kant naar beneden en met de snijkant naar boven.
  10. Vet twee vakjes van een muffinvorm in met wat boter of neutrale olie.
  11. Rol elk stuk deeg als een slakkenhuis in elkaar terwijl je het zo min mogelijk van het bakpapier optilt. De kant waarmee je begint te rollen wordt het bovenste puntje van de cruffin. Zodra de ‘rol’ een doorsnee zo’n 5 centimeter heeft til je hem iets op en ga je schuin naar onderen rollen zodat er een toef ontstaat. Het laatste stukje stop je in aan de onderkant. Zet de cruffins vervolgens in de muffinvorm.
  12. Bak de cruffins in 25 tot 30 minuten zodat ze mooi goudbruin zijn.

Tips en tricks

  • Het blijft erg lastig om zonder beeld goed uit te leggen hoe je de cruffins draait. In dit filmpje zie je wat de bedoeling is.
  • Heb je geen cheddar in huis en wil je het niet speciaal voor dit recept kopen? Een normale jong belegen of belegen kaas met wat pit is een prima alternatief. Ligt er toevallig nog een stukje Gruyère in de koelkast? Dan is dat ook een zeer goede optie.

Recept delen?

Eet smakelijk

Reacties

4 reactie's op 'Hartige cruffins'

  1. Kun je ze ook koud eten?

    1. Sarah Fernhout

      Project Gezond

      Ja dit kan

  2. Kan ik cruffins ook een avond van te voren klaarmaken? En dan de volgende ochtend afbakken?

    1. Ja dat kan, het beste bewaar je ze dan in de koelkast.

Reactie plaatsen