Hollands stoofvlees

2 uur 30 min
343 kcal

Ingrediënten

2 personen

250 gr
runderriblappen
5 gr
bloem
15 gr
roomboter
1
ui
1 teentje
knoflook
2 takjes
rozemarijn
2 takjes
tijm
2 takjes
peterselie
1
laurierblaadje
10 ml
azijn
200 ml
runderbouillon
150 gr
kastanjechampignons
150 gr
sperziebonen

Voedingswaardes

Per persoon

343
Kcal
30 gram
Eiwitten
12 gram
Koolhydraten
19 gram
Vet
7 gram
Vezels

Voor iedereen die in het najaar geen genoeg kan krijgen van heerlijk geurende stoofvlees gerechten hebben wij een nieuw stoofrecept. Tijdens het maken van dit basis stoofpannetje kan er eigenlijk niets mis gaan. Hierdoor kan je het stoofvlees ook heel goed bereiden in een slowcooker nadat je de riblappen hebt aangebakken. En tijdens het stoven heb je dan alle tijd om het antwoord op de volgende vraag te bedenken:

Eet jij het Hollandse stoofpotje het liefst met aardappels of rijst? Wij zijn benieuwd!

Zo maak je het

  1. Snijd de riblappen in blokjes en bestrooi met de bloem, peper en zout. Zorg dat de blokjes goed bedekt zijn met de bloem.
  2. Smelt de boter in een pan en bak het vlees op hoog vuur rondom aan zodat het mooi bruin kleurt.
  3. Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook grof.
  4. Haal het vlees uit de pan en zet even apart.
  5. Bak vervolgens in dezelfde pan de ui en knoflook even aan.
  6. Bind de kruiden samen en doe samen met de azijn, bouillon en het vlees weer in de pan.
  7. Laat het vlees minstens 2 uur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Voeg indien nodig af en toe een scheutje extra bouillon of water toe.
  8. Boen de kastanjechampignons schoon en snijd in plakken.
  9. Punt de sperziebonen en snijd ze een keer doormidden.
  10. Voeg de groenten toe aan het stoofpotje en laat ze in 10 minuten gaar pruttelen.
  11. Verwijder de kruiden en maak het stoofpotje verder op smaak met peper en eventueel zout.

Tips en tricks

  • Tijdens het stoven kunnen de kruiden iets uit elkaar vallen. Vind je het vervelend om stukjes tegen te komen tijdens het eten, dan kan je de kruiden ook in een kruidenbuiltje- of ei in de pan doen.
  • Heb je geen bloem in huis? Dan kan je op het einde ook maïzena gebruiken om het gerecht verder te laten binden.
  • Als je het vlees nog niet mals genoeg vindt na 2 uur stoven laat het dan nog iets langer staan voordat je de groenten toevoegt.
  • Je kunt dit stoofvlees samen met bijvoorbeeld rijst of krielen serveren. De krielen kan je dan de laatste 20 minuten mee laten garen in de pan met stoofvlees.

Recept delen?

Eet smakelijk

Reacties

18 reactie's op 'Hollands stoofvlees'

  1. Van thuis uit; stoofvlees met sperziebonen en aardappelen. Heerlijk de pan die op de kachel stond te pruttelen.

  2. Lekker recept. Ik eet geen rijst of aardappel, dus neem er een groente bij.
    Ik eet ook geen bloem of maizena. In plaats daarvan gebruik ik arrow root

    1. Temmerman Carine

      Hallo,
      Waar kan ik arrow root kopen ??
      Iemand zei mij dat het te koop was bij AH maar helaas niet meer
      Alvast bedankt
      Met vriendelijke groeten Carine

      1. Nineke

        Project Gezond

        Het wordt bij onder andere Jumbo en AH verkocht van het merk Smaakt. Ook online is het te bestellen.

      2. Bij Holland@barrett te koop.

      3. Holland en Barret

  3. Lia van Venrooy

    Hoe doe ik dit met de slowcooker ?
    Ik heb er nl een gekregen met Sinterklaas!

  4. José Valk-Heerkens

    Ik zou er nog extra plakjes winterwortel en later wat mais toevoegen. In een ovenschaal met een rand van wat gebruind aardappelpuree

  5. Melanie Bergacker

    Hoe lang moet het vlees dan in de slowcooker?

    1. Google geeft 4 uur aan.

  6. Lijkt me heerlijk! Kun je ipv takjes kruiden ook gedroogde kruiden gebruiken en zo ja wat is dan de hoeveelheid?

Reactie plaatsen