Jachtschotel is vroeger ontstaan omdat men er de restjes wild met groente en aardappels in verwerkte. Tegenwoordig maken we er een heerlijke ovenschotel van met ouderwetse rode kool met appeltjes, gehakt en aardappelpuree. De grootste verandering is het gestoofde wildvlees dat is vervangen door gehakt. Maar door de geur wil iedereen nog steeds snel naar de keuken komen om te eten.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Schil de aardappels en kook ze gaar.
- Verwarm de melk en voeg het samen met de boter en nootmuskaat toe aan de (afgegoten) aardappels en stamp er een smeuïge puree van. Maak de puree op smaak met peper en zout.
- Snijd de rode kool fijn en kook met een laurierblaadje in ongeveer 20 minuten gaar.
- Snijd ondertussen een appel in kleine blokjes en voeg de helft van de appel toe tijdens de laatste 2 minuten kooktijd van de rode kool.
- Giet de rode kool af en verwijder het laurierblaadje.
- Snijd de ui in halve ringen en bak glazig.
- Voeg het gehakt toe en bak rul.
- Voeg de andere helft van de appel toe aan het gehakt en bak kort mee.
- Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een dun laagje aardappelpuree.
- Bedek de aardappelpuree met het gehaktmengsel en vervolg met de rode kool.
- Dek af met de aardappelpuree en zet ongeveer 30 minuten in de oven.
Tips en tricks
- Maak de ovenschotel gerust een dag van tevoren klaar. Je mag ‘m zelfs vast in de oven bakken. Halveer dan de oventijd en zet ‘m de volgende dag ook nog even in de oven.
Eet smakelijk

Reacties
11 reactie's op 'Jachtschotel'
Hilde
Lijkt me verrukkelijk, maar Zou het ook vegetarisch kunnen?
Sanne
Hoi, welke hoeveelheden kan ik aanhouden zodat dit recept ook in een menu van 1250 kcal per dag past? Bij de dagmenu’s staan vaak aparte hoeveelheden aangegeven voor minder calorieën, en deze lijkt me erg lekker om een keer te maken!
Julia Romijn
Hoi Sanne, Dat klopt inderdaad. Bij de jachtschotel hebben we de hoeveelheden hetzelfde gehouden en de dagen hierop aangepast. Het is dus maar net wat je gedurende de dag eet :-). Je kunt eventueel iets minder aardappels nemen als dat beter in jouw menu past.
Christine
Zou men de hoeveelheid aardappels in dit gerecht ook met knolselderij kunnen compenseren?
Sarah Fernhout
Project GezondJa dat kan zeker
Marieke Broekman
Het is ook heerlijk met (kippen) shoarmavlees i.p.v gehakt, maar ik weet niet of het dan veel meer calorieën is…
Marjan
Kan het ook in de slowcooker?
Nineke
Ja, de rode kool met het gehakt kun je prima klaarmaken in de slowcooker. In plaats van aardappelpuree kan je eventueel ook gewone aardappels erbij doen.
Wil
Het gehakt met wat peper en een weinig zout op smaak brengen
Janny
Hallo, ik heb zojuist dit recept gemaakt. We vonden het een beetje smaakloos. Ik heb wat zout toegevoegd en toen was het heerlijk.
Donkie_kong
Dat is toch ook de bedoeling om het op smaak te brengen 🙂 Staat gewoon in de beschrijving.