Wist je dat lente-ui eigenlijk dezelfde ui is als bosui? Maar dat deze iets eerder wordt geoogst en daardoor een dunnere stengel heeft en milder van smaak is? Kan je dus geen lente-ui vinden in de supermarkt of bij de groenteboer, dan hoef je geen zoektocht te starten. Neem gewoon een bosje bosui mee want de soep smaakt dan net zo lekker.
Zo maak je het
- Bak de magere spekreepjes in een braad- of hapjespan zonder olie of boter op middelmatig vuur aan.
- Snijd de lente-ui in dunne ringen. Houd wat witte en groene ringetjes apart voor de garnering.
- Pers de knoflook.
- Smelt de boter op laag vuur en fruit de lente-ui met de knoflook 3 à 4 minuten aan.
- Voeg de bloem toe en bak kort mee.
- Voeg de bouillon en 100 milliliter water toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de room toe en blend met een staafmixer tot een gladde soep.
- Maak de soep verder op smaak met peper en roer de spekjes er doorheen.
- Schep de soep in kommen en garneer met de overige ringetjes lente-ui.
Tips en tricks
- Een bosje lente-ui weegt schoongemaakt ongeveer 150 gram.
- Houd jij meer van een dikkere soep? Dan kan je ook wat minder bouillon toevoegen.
- Eet je liever vegetarisch of geen varkensvlees dan kan je ook vegetarische spekreepjes of kipreepjes gebruiken.
Eet smakelijk

Reacties
4 reactie's op 'Lente-uisoep met spekjes'
Maarten Frans
🙄😏 zou het dan ook met prei kunnen 😁
Willie woord
Graag geniet ik mee
G
Kan je daar ook een glutenvrije bloem gebruiken en zoja welk
Ze hebben coeliakie
Nineke
Project GezondAH verkoopt verschillende soorten glutenvrije bloem die je kunt gebruiken.