Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
Wij mogen zelf graag een loempiaatje eten, maar heel gezond is het meestal niet. Sowieso worden loempia’s meestal gefrituurd en daarnaast is de verhouding tussen deeg en vulling ook niet altijd heel optimaal.
En dat is het leuke aan deze loempiataart. We bepalen zelf hoeveel deeg we gebruiken en wat we er verder in doen. En zoals je van ons gewend bent zijn dat simpele en vooral pure ingrediënten. Het resultaat: een ‘loempia’ in taartvorm uit de oven, gemaakt van mooie verse producten.
En de smaak? Die is super! Je eet echt een loempia, maar dan op een andere manier. Een prima alternatief voor de loempiaboer bij het plaatselijke winkelcentrum.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Laat de vellen filodeeg ontdooien onder een vochtige theedoek.
- Pers 1 teentje knoflook en meng met de ketjap manis, sojasaus en peper en zout tot een gladde marinade.
- Snijd de kipfilet in stukjes. Leg ze minimaal 10 minuten in de zojuist gemaakte marinade.
- Vet een taartvorm in en beleg de bodem met 1 vel filodeeg. Bekleed de randen van de vorm met de andere vellen. Laat van ieder vel een flink stuk van het deeg over de rand hangen. Dit sla je straks terug over de taart als de vulling erin zit.
- Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan. Bak de blokjes kipfilet op hoog vuur rondom bruin. Haal ze uit de pan en zet afgedekt weg. Bak in dezelfde pan de Oosterse wokgroente op hoog vuur knapperig. Zet het vuur lager en pers het andere teentje knoflook boven de groenten. Zet het vuur uit en meng de kipfilet door de groente.
- Bereid de glasnoedels volgens de instructies op de verpakking. Snijd (of knip) ze in kortere stukken en meng ze door de groente en kipfilet.
- Stort het mengsel van groenten en kip op het filodeeg in de taartvorm.
- Klop de eieren los met wat (chili)peper en eventueel wat zout. Giet het mengsel over de taartvulling.
- Vouw de stukken filodeeg willekeurig terug over de taartvulling. Bestrijk de volledige bovenkant van de taart met behulp van een bakkwast dun met olijfolie.
- Zet de taart voor ongeveer 35 minuten in de oven. Let op dat het deeg niet te donker kleurt. Zet de temperatuur van de oven in dat geval iets lager.
- Serveer de taart met de chilisaus.
Tips en tricks
- Een quichevorm is eigenlijk te laag om de hoeveelheden zoals hier vermeld in kwijt te kunnen. Gebruik bij voorkeur een gewone springvorm/taartvorm.
- In plaats van chilisaus kun je ook wat extra ketjap manis serveren bij de taart.
Reacties
74 reactie's op 'Loempiataart'
Ria
Geweldig om dit weekend te maken. Dank u wel voor het recept.
Ellen
Nou, we hebben genoten van dit gerecht. Erg lekker. Wij hebben er iets meer soja en knoflook inzitten. Maar super lekker hoor. Weer eens iets anders.
Claudia
Zou ik deze loempia taart ook met rijstvellen kunnen maken ??
Nineke
Ik denk dat de structuur van de rijstvellen te plakkerig is, waardoor je niet de taart goed bij elkaar houdt na het uit de vorm halen.
Ria
Kan je dit ook invriezen?
Nineke
Het deeg is niet zo geschikt om weer in te vriezen, wij raden het niet aan.
Linda
wat een prachtig recept! eet je dit als hoofdgerecht of als lunch?
groetjes linda
Project Gezond
Wij hebben ’em als diner op het menu staan, maar als lunch zal de taart ook heerlijk smaken!
Marlyn
Kan je deze loempiataart ook met vegetarische kipstukjes makken?
M Bekker
Natuurlijk
Eva
Ja gedaan, niet iedereen had het in de gaten 😉
Fay
Hoi linda wij gebruiken hem als avondeten is heerlijk
Sandra
Hoi hoi,
Een kleine variatie…wellicht iets minder gezond….ik heb de loempiataart met bladerdeeg bereidt. Bij gebrek aan filodeeg in de winkel ?.
Smaakte prima
Femke
Hoi Sandra,
Dat is inderdaad een aanzienlijk verschil in calorieën, maar ik geloof zeker dat deze variant ook heel lekker heeft gesmaakt 🙂
Dank je wel voor het delen!