Een gerecht uit de Griekse keuken met in de hoofdrol: aubergine. Deze vezelrijke groente heeft een vrij neutrale smaak. De structuur van de aubergine wordt vaak als ‘sponsachtig’ omschreven. Het is met name daarom dat veel mensen het lastig vinden deze gezonde groente te verwerken in een gerecht.
Wij waren al een tijdje op zoek naar een smakelijk recept met aubergine. Een blijvertje zeg maar 😉
Gelukkig dachten jullie met ons mee en kregen we mooi suggesties van enkele leden. Dit recept is de uitkomst en eerlijk: wij gaan het zeker opnieuw maken!
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de aubergine en snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrooi ze met zout en laat 20 minuten staan.
- Schil de aardappels, kook ze beetgaar en snijd in schijfjes.
- Was de courgette en snijd in plakken van een kleine halve centimeter.
- Snipper het uitje en pers het teentje knoflook.
- Verhit een klein scheutje olie en fruit de oregano met de kaneel aan. Bak vervolgens het gehakt op hoog vuur rul. Voeg de ui en knoflook toe als het gehakt bijna gaar is.
- Bak de tomatenpuree kort mee en voeg vervolgens de gezeefde tomaten toe. Laat de saus op laag vuur zachtjes even pruttelen.
- Vet een ovenschaal in en spoel het zout van de plakken aubergine.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met plakken aubergine. Leg daar een laag courgette overheen en bedek met de helft van de gehakt-tomatensaus. Sluit af met een laagje aardappelschijfjes.
- Maak nogmaals een laag met achtereenvolgens aubergine, courgette, gehakt-tomatensaus en aardappelschijfjes.
- Maak op laag vuur een bechamelsaus door de boter te smelten en de bloem kort mee te bakken. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
- Bedek de laatste laag aardappelschijfjes met de bechamelsaus en strooi de kaas erover.
- Zet de moussaka voor 30 minuten in de oven.
Tips en tricks
- Deze ovenschotel is niet bijzonder geschikt om ruim van tevoren klaar te maken. Er trekt dan vocht in de plakken aubergine waardoor deze sompig wordt. Dat hebben we juist proberen te voorkomen door het vocht eruit te laten trekken met behulp van het zout.
- Wij hielden van onze aubergine (300 gram) enkele plakken over. Je kunt ze eventueel verwerken in een pastasaus of maak een keer ons andere gerecht met aubergine.

Reacties
4 reactie's op 'Moussaka'
Bertie Smeets
Bedankt! Ik ben blij dat ik nu de ovenschotels binnen heb en kan maken!
Ik ga zeker proberen!
Trees
Hallo Walter,
Wij hebben weer genoten van het moussaka recept.
Het valt ons echter vaak op (en met dit recept helemaal) dat de voorbereidingstijd nooit klopt. 20 min klinkt leuk, maar deze keer was ik zeker meer dan de dubbele tijd bezig.
Groeten, Trees
Annie
Klopt hoor Trees, ik ben altijd veel langer bezig. Ik denk dat ze pas de tijd gaan rekenen als de aardaarappelen geschild en gekookt zijn en alles al gesneden is.
Met vriendelijke groet,
Annie.
Chantal
Hoi Walter,
Leuke recepten, net er wat uitgepikt om te maken.
Indien je nog een onwijs lekker, snel recept zoekt met aubergine, probeer dan de italiaanse melanzane (=aubergine) maar eens:
1 aubergine
3 à 4 tenen knoflook
snuf zout
olijfolie
balsamicoazijn
Snijd de aubergine in niet al te dunne plakken en leg deze in een grilpan, op een bbq rooster of in de oven, tot deze mooie grilstrepen of uit de oven licht bruin is.
Meng intussen 2 delen olijfolie met 1 deel balsamicoazijn (de hoeveelheid hangt af van de grote van de aubergine, de plakken moeten goed in de dressing zitten) in een platte schaal.
Pers of snij de knoflook in kleine stukjes en voeg deze aan de dressing toe, evenals een snuf zout.
Zodra de aubergine klaar is,even laten afkoelen, de plakken in de dressing leggen en een paar keer omdraaien zodat alle kanten goed in de dressing liggen.
Je kunt het meteen eten als het afgekoeld is maar het lekkerste is het een dag van te voren klaar maken en dan even op kamertemperatuur laten komen.
Je kunt dit recept ook gebruiken om “peperonata” (gegrilde paprika’s) te maken.
I.p.v. de aubergine rode paprika’s nemen, verder hetzelfde.
Ik maak dit meestal voor bij de bbq of voor bij een broodje tagliata (gegrilde rundvleesreepjes, op ciabatta, melanzane, rucola erover, ook lekker met guacemole en rundvlees).
Groetjes
Chantal