Oosterse stoof met atjar

2 uur 30 min
525 kcal

Ingrediënten

2 personen

200 gr
runderriblappen
1
ui
1 teentje
knoflook
2 cm
gember
1
rode peper
10 gr
roomboter
10 ml
ketjap manis
100 ml
kokosmelk (6% vet)
500 ml
runderbouillon
120 gr
rijst
100 gr
ananasstukjes
100 gr
atjar tjampoer

Voedingswaardes

Per persoon

525
Kcal
27 gram
Eiwitten
60 gram
Koolhydraten
19 gram
Vet
10 gram
Vezels

Tijdens de lange donkere en koude winterdagen zijn stoofgerechten extra geliefd. Daarom vonden wij het leuk om aan onze lijst met vooral traditionele stoofgerechten er eentje toe te voegen met een tropische twist. De smaak is net even iets anders dan je gewend bent door de kokosmelk en ananas, maar de voorpret is hetzelfde. Een paar uur lang een heerlijk geurende keuken met een bereidingstijd van slechts 30 minuten.

Zo maak je het

  1. Snijd de runderriblappen in blokjes van ongeveer 2 x 2 centimeter.
  2. Bestrooi de blokjes vlees ruim met peper en zout.
  3. Snijd de ui in kwart ringen en hak de knoflook fijn.
  4. Schil de gember en rasp fijn.
  5. Snijd de rode peper met de zaadjes in kleine stukjes.
  6. Laat de boter smelten in een (stoof)pan.
  7. Bak de blokjes vlees op hoog vuur rondom bruin.
  8. Voeg de ui, knoflook, gember en rode peper toe en bak een paar minuten aan op middelmatig vuur.
  9. Voeg de ketjap toe en blus het geheel af met de kokosmelk en 100 milliliter bouillon.
  10. Laat minimaal 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. Zorg ervoor dat het vlees niet droog komt te staan. Voeg indien nodig een beetje extra bouillon toe.
  11. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  12. Voeg de stukjes ananas toe aan de stoof, roer goed door en laat even meewarmen.
  13. Serveer het stoofvlees met de rijst en de atjar tjampoer.

Tips en tricks

  • Wij eten dit stoofgerecht graag samen met een lekkere portie rauwkost(salade). Eet jij liever je portie groente in het stoofgerecht? Voeg dan bijvoorbeeld champignons, paprika, taugé, Chinese kool of paksoi toe.
  • Verse ananasstukjes zijn in dit gerecht het allerlekkerst. Ze behouden namelijk hun bite na het meewarmen.
  • Om de saus iets in te laten koken kan je de laatste 30 minuten de deksel van de pan halen of op het einde de saus inbinden met een klein beetje maïzena.
  • Eet jij liever minder pittig? Verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper.

Recept delen?

Eet smakelijk

Reacties

7 reactie's op 'Oosterse stoof met atjar'

  1. Petra Netelbeek

    Vandaag gemaakt. Helaas niet goed gelezen, ik had al het bouillon erbij gedaan, dus met soeplepel er weer uitgehaald. Was bang dat het mislukt zou zijn, maar het deed niet af aan de smaak. Vervolgens vergeten de verse ananas toe te voegen. Conclusie: het smaakte heerlijk, dus gewoon weer opnieuw maken met de juiste hoeveelheden en ananas 😬, maar zejer voor herhaling vatbaar.

  2. In welk boek staat dit?

  3. Ik ga t met Schouderkarbonade proberen.

  4. Kan je dit ook met kip maken i.p.v. runderriblappen

    1. Sarah Fernhout

      Project Gezond

      Ja, je kunt dit gerecht prima met kip maken in plaats van runderriblappen.

  5. Desiree van Tits

    Bij de ingrediënten staat 500 ml bouillon en in de beschrijving 100 ml.
    Nu wil ik het voor zes personen maken en kom dan uit op 1500 ml. Het lijkt me erg veel. Kunt u me helpen a.u.b?

    1. Nineke

      Project Gezond

      Je maakt van 1 bouillonblokje 500 ml bouillon waar je vervolgens 100 ml van gebruikt, of als het gerecht teveel inkookt eventueel iets meer. Voor zes personen kan je dan uitgaan van 300 ml bouillon.

Reactie plaatsen

Nieuwe recepten

Alle recepten