Rozijnenbolletjes

2 uur 40 min
163 kcal

Ingrediënten

10 stuks

100 gr
rozijnen
250 gr
patentbloem
25 gr
witte basterdsuiker
5 gr
gedroogde gist
3 gr
zout
125 ml
melk
1
ei
25 gr
roomboter

Voedingswaardes

Per stuk

163
Kcal
4 gram
Eiwitten
29 gram
Koolhydraten
3 gram
Vet
2 gram
Vezels

Zelf broodjes bakken is een kunst. Daarom is het fijn om vooraf te weten dat deze rozijnenbolletjes een gegarandeerd succes zijn. Ze zijn om te smullen als ze net zijn afgekoeld, maar misschien nog wel lekkerder de dag erna. Handig, want je kan ze dus ook de dag van te voren maken.

Eet ze bij het ontbijt of de lunch, als tussendoortje of bij de brunch. Zet ze in een mandje op een gezellig gedekte tafel en de kans is klein dat er aan het einde van de maaltijd nog eentje over is. En mocht er eentje over zijn, dan is die handig om mee te nemen als tussendoortje voor onderweg.

Zo maak je het

  1. Wel de rozijnen minimaal 5 minuten in warm water. Giet ze daarna af en dep ze droog.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen en de boter bij elkaar in een kom. Kneed de ingrediënten totdat deze goed gemengd zijn.
  3. Voeg nu de boter toe en kneed alles door. Het deeg is nu nat en plakkerig. Laat het 5 minuten rusten zodat een deegbal wordt die minder plakkerig is.
  4. Kneed het deeg nu in ongeveer 20 minuten tot een mooi en elastisch deeg.
  5. Kneed de rozijnen door het deeg totdat ze goed verdeeld zijn.
  6. Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een ingevette kom.
  7. Dek de schaal af met folie en zet voor 1 uur te rijzen op een warme plek.
  8. Kneed het deeg nu weer goed door zodat al het lucht eruit is.
  9. Verdeel het deeg in 10 bolletjes.
  10. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de bolletjes erop en laat ze weer 1 uur onder folie rijzen op een warme plek.
  11. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  12. Duw eventueel de rozijnen die omhoog zijn gekomen weer terug in de bol.
  13. Zet een bakje of ovenschaal met een laagje water onder in de oven en bak de rozijnenbolletjes in 10 minuten goudbruin en gaar.
  14. De bolletjes zijn gaar als je op de onderkant klopt en het hol klinkt.

Tips en tricks

  • Snijd de boter in kleine stukjes zodat je deze gemakkelijker door het deeg heen kunt kneden.
  • We hebben de rozijnenbolletjes gemaakt met patentbloem. Wil jij de rozijnenbolletjes liever wat voedzamer maken? Maak dan zelf een mix van tarwe- en patentbloem.
  • De rozijnenbolletjes zijn prima in te vriezen. Na ontdooien smaken ze nog steeds erg lekker.

Recept delen?

Eet smakelijk

Reacties

8 reactie's op 'Rozijnenbolletjes'

  1. Bij mij worden de bolletjes na 5 min in de oven al superbruin. Hoe kan dit? Ze zijn dan nog niet gaar, maar anders worden ze zwart.

  2. Super lekker zijn deze, een blijvertje! Ik heb het deeg zonder de rozijnen in mijn broodbakmachine gekneed. Na 1e rijs de rozijnen erdoor, bolletjes gevomd en dan 2e rijs in oven op 40gr. En dan bakken. Zo makkelijk is het!

    1. Hoi Shelly, en hoe lang laat je ze dan rijzen in de oven?

      Groetjes Yolanda

  3. Ik heb deze bolletjes gemaakt , 20 minuten gekneed( met kneedhaken), alles volgens beschrijving gedaan. Na 1x rijzen prima, 2e keer rijzen ( dus in kleine porties) waren het geen bollen maar platte schijven. Zo zijn ze ook uit de oven gekomen. Wat kan ik verkeerd gedaan hebben?

    1. Het lijkt dat het gist zijn werk niet goed heeft gedaan. Misschien was dit wat ouder waardoor dit dan kan komen. 20 minuten kneden is wel echt noodzakelijk voor luchtige bolletjes.

  4. Ik mis in de tabel met voedingswaarden het zout

    1. 0,3 gram per bolletje

      1. Klopt het dat je 20 minuten moet kneden?

Reactie plaatsen