Vegetarische lasagne met kaassaus

55 min
395 kcal

Ingrediënten

4 personen

400 gr
gepelde tomaten
0.5
groentebouillonblokje
1 tl
Italiaanse kruiden
1
ui
1 teentje
knoflook
400 gr
Italiaanse groente
20 gr
roomboter
20 gr
bloem
300 gr
melk
75 gr
geraspte mozzarella
75 gr
geraspte kaas
120 gr
lasagnebladen

Voedingswaardes

Per persoon

395
Kcal
20 gram
Eiwitten
39 gram
Koolhydraten
17 gram
Vet
5 gram
Vezels

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Volgens mij hebben we het al wel vaker geschreven: een vegetarisch gerecht is naar onze mening goed geslaagd als je het vlees niet mist. En dat is hier absoluut het geval. Deze lasagne heeft zoveel smaak dat er echt geen gehakt doorheen hoeft.

Dat komt natuurlijk ook door de bechamelsaus die eigenlijk meer een kaassaus is. Voor deze saus gebruikten we naast normale geraspte kaas ook geraspte mozzarella. En omdat we jullie niet van hot naar her willen sturen voor de boodschappen hebben we uiteraard even gecheckt of dit wel goed verkrijgbaar is. Het antwoord is ‘ja’ 🙂 Alle grote supermarkten (de niet-buurtsupers zeg maar) hebben geraspte mozzarella in het assortiment. En als je het echt niet kunt vinden dan kun je uiteraard ook gewone mozzarella of gewone geraspte kaas gebruiken.

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Pureer de gepelde tomaten met het halve groentebouillonblokje, de Italiaanse kruiden en wat peper tot een glad mengsel.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  4. Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan.
  5. Fruit de ui met de knoflook aan.
  6. Voeg de Italiaanse groente toe. Laat 3 à 5 minuten meebakken.
  7. Voeg het tomatenmengsel toe. Breng aan de kook en laat enkele minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit.
  8. Smelt de boter op middelmatig vuur in een steelpan.
  9. Voeg de bloem toe en laat dit al roerend enkele minuten meebakken. Voeg de melk toe. Roer tot een glad mengsel en breng opnieuw zachtjes aan de kook.
  10. Laat de helft van de geraspte mozzarella en de geraspte kaas smelten in de saus.
  11. Roer de kaassaus goed door en maak verder op smaak met peper en eventueel zout.
  12. Verdeel 1/3 deel van de tomatensaus met groenten over de bodem van de ovenschaal. Bedek met een laag lasagnebladen. Herhaal dit nog tweemaal.
  13. Giet daarna de kaassaus bovenop de laatste laag lasagnebladen. Bestrooi met de rest van de geraspte mozzarella en de geraspte kaas.
  14. Zet de lasagne voor 30 à 35 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Een ovenschaal van ongeveer 20 bij 25 centimeter is ideaal als je dit gerecht voor vier personen maakt.
  • Afhankelijk van het soort tomaten dat je gebruikt is het mogelijk dat de tomatensaus aan de zure kant is. Dit los je eenvoudig op door een (klein) theelepeltje suiker door de warme saus te roeren. Voor een lekkere zoete saus kun je het beste San Marzano (blik)tomaten gebruiken. Deze zijn in de meeste supermarkten te koop.
  • Het kan zijn dat je net iets meer dan 120 gram lasagnebladen nodig hebt. Belangrijk is dat je alle drie de lagen tomatensaus bedekt met een (enkele) laag lasagnebladen.

Recept delen?

Eet smakelijk

Reacties

9 reactie's op 'Vegetarische lasagne met kaassaus'

  1. Kun je dit gerecht ook vooraf klaarmaken?

    1. Nineke

      Project Gezond

      Ja hoor, dat kan.

  2. Karin Kleist-de Kat

    Hallo, ik wil vanavond dit recept gaan maken, lijkt me heerlijk. Maar er staat 120 gr. lasagnabladen, is dit niet een beetje weinig voor 4 personen?

  3. Jannie Siemons

    Enige uit “een pakje” was het bouillonblokje. Verder een prima recept voor een overheerlijke lasagne! Daags erna was de restant lekker gemakkelijk en eigenlijk nog lekkerder.
    ik stuur zelden een reactie, maar dit moest ik toch even melden.

  4. Stephanie dondorp

    Hallo, ik ben sinds deze begonnen met het eerste boek. En wat een heerlijke recepten! Maar dat is niet waarom ik een bericht schrijf. Vriendin van mij wil ook graag iets gaan doen, maar die is vegetarisch, kan dat met dit boek? Moet je dan alle vlees vervangen gewoon, maar klopt de kcal dan wel als je de schema’s wil volgen?
    Hoop op antwoord, groetjes

    1. Project Gezond

      Ook vegetarisch is het mogelijk om de menu’s te volgen. Wel vergt het hier en daar wat meer creativiteit. En anders mag je vriendin ons altijd ven mailen, dan helpen we haar zodat ze de menu’s vegetarisch kan volgen.

  5. Dag Walter, staat het recept ook in een van de kookboeken ?

    1. Hoi Nell, dit recept staat niet in een van onze kookboeken.

    2. jazeker, in “altijd lekker”.

Reactie plaatsen