Zoete aardappelschotel met ui en kaas

35 minten
487 kcal

Ingrediënten

2 personen

300 gr
zoete aardappel
1
rode ui
1
rode paprika
1
gele paprika
1 teentje
knoflook
1 tl
paprikapoeder
0.5 tl
chilipoeder
70 gr
tomatenpuree
80 gr
mozzarella
50 gr
geraspte kaas

Voedingswaardes

Per persoon

487
Kcal
19 gram
Eiwitten
55 gram
Koolhydraten
19 gram
Vet
11 gram
Vezels

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Met ovenschotels kun je eindeloos variëren. Wij hebben altijd wel een paar ideeën voor een leuke ovenschotel op ons lijstje staan. 

Deze smeuïge ovenschotel bevat lekker veel kaas, maar ook een gigantische en gezonde portie groente!

Want jullie weten vast al dat de zoete aardappel geschaard wordt onder de groenten. Wat je misschien nog niet wist is dat de zoete aardappel heel goed rauw (met een groentedipje) gegeten kan worden. Sterker nog: kook je de zoete aardappel te lang, dan verliest ze haar smaak.

Dus heb je nog wat zoete aardappel over? Maak onze snelle en smakelijke (groente)dipsaus en probeer het eens uit.

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de zoete aardappels. Snijd ze in kleine blokjes en kook ze in 5 minuten beetgaar. 
  3. Snijd de rode ui in kwartringen.
  4. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s. Snijd de paprika’s in blokjes.
  5. Verhit een scheutje olie in een wok.
  6. Bak de ui en paprika enkele minuten aan op hoog vuur.
  7. Hak de knoflook fijn.
  8. Zet het vuur lager en bak de knoflook, de paprikapoeder en de chilipoeder mee.
  9. Voeg de tomatenpuree toe. Roer los en bak 2 à 3 minuten mee.
  10. Voeg de zoete aardappelblokjes toe en roer alles goed door elkaar. Bak alles nog ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur. Maak goed op smaak met peper, zout en eventueel wat extra paprika- en chilipoeder.
  11. Vet een ovenschaal licht in en stort het groentemengsel erin.
  12. Snijd de mozzarella in dunne plakken en verdeel over de schotel.
  13. Bestrooi met de geraspte kaas en zet voor 10 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Houd je geraspte kaas over? Geen probleem. Je kunt dit namelijk gewoon invriezen.
  • Je kunt variëren met de groenten. Mocht je nog restjes broccoli of aubergine hebben liggen kun je die bijvoorbeeld gebruiken in plaats van een paprika.

Recept delen?

Eet smakelijk

Reacties

21 reactie's op 'Zoete aardappelschotel met ui en kaas'

  1. oeps ……. geen tomatenpuree in huis …… maar zonder smaakte ook prima

  2. Wanneer verschijnt er een nieuw kookboek. Ik heb ze alle 5. Allemaal heerlijke gerechten.

    1. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het nieuwe boek, nog heel even geduld 🙂

  3. Heerlijk dit recept met zoete aard met kaas en…tomatenpuree.
    Ik vind tomatenpuree niet lekker, zou je een variatie op room kunnen toevoegen?

    1. Je kunt wel room gebruiken, maar de schotel zal dan meer calorieën bevatten.

  4. Kun je ook gewone aardappels gebruiken i.p.v. zoete aardappels?

    1. Ja hoor, dat kan ook.

  5. Kan je ook wat anders dan paprika er in doen ?

    1. Andere groente zoals courgette smaakt ook erg lekker in combinatie met de zoete aardappel.

    2. Gisteren avond gemaakt en zeker de moeite waard om hem nog eens te maken.
      Mijn man heeft zitten smullen!!

  6. Ik heb al 3 boeken. Toch hebben jullie steeds weer nieuwe recepten….

    1. Wat is nu een goede vervanger voor Kaas?
      Ik lust namelijk geen kaas of monzerella etc

      1. Om dan een lekker korstje op je ovenschotel te krijgen kun je ook een laagje maken met paneermeel zoals we in dit recept doen: https://www.projectgezond.nl/knapperige-snijbonenschotel/.

Reactie plaatsen