Zuurkool ovenschotel met gehakt en crème fraîche

30 min
530 kcal

Ingrediënten

2 personen

300 gr
zuurkool
150 gr
rundergehakt
3 gr
kerriepoeder
1
ui
1 teentje
knoflook
300 gr
aardappelschijfjes
5 gr
peterselie
100 gr
crème fraîche
2
eieren

Voedingswaardes

Per persoon

530
Kcal
27 gram
Eiwitten
39 gram
Koolhydraten
29 gram
Vet
5 gram
Vezels

We kregen de tip om weer eens een vervanger te maken voor een pakje of zakje. Dit is het recept geworden. Een heerlijke ovenschotel waarvoor je de ingrediënten het hele jaar in de winkel kunt kopen, maar waarvan we weten dat hij zeker tijdens de koudere winterse dagen in de smaak valt. Heb je zin om een keer iets anders dan zuurkoolstamppot of onze klassieke zuurkoolschotel te eten? Dan kunnen we je deze ovenschotel met zuurkool en crème fraîche van harte aanbevelen 🙂

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de zuurkool in een vergiet en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken.
  3. Bak het gehakt met de kerriepoeder rul zonder olie of boter.
  4. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Voeg toe en bak even mee.
  5. Voeg de zuurkool toe en bak 5 minuten mee.
  6. Vet een ovenschaal in.
  7. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes.
  8. Bedek met de zuurkool met de overige aardappelschijfjes.
  9. Hak de peterselie fijn.
  10. Klop de crème fraîche los met de eieren. Roer de peterselie en wat peper en zout er doorheen. Giet over de aardappelschijfjes. 
  11. Zet voor ongeveer 40 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Je kan het overtollige vocht van de zuurkool er met een vork uitdrukken om te voorkomen dat er vocht op de bodem van de ovenschotel blijft staan.
  • Ben jij geen fan van kerrie? Dan kan je de kerriepoeder weglaten uit dit recept.

Recept delen?

Eet smakelijk

Reacties

40 reactie's op 'Zuurkool ovenschotel met gehakt en crème fraîche'

  1. Lijkt me heerlijk en ga het maken

    1. Els Brekelmans

      Mijn man is allergisch voor eieren. Kan ik de eieren ook door iets anders vervangen dat ook bindt?

      1. Nineke

        Project Gezond

        Je kunt wat aardappelzetmeel gebruiken.

      2. Met de vraag waar je eieren mee kunt vervangen?
        Deze vraag heb ik ook gehad en op internet kun je dit zo opzoeken

      3. Als je in de buurt van duitsland woont, hebben ze ei-ersatz. Het water van de kikkererwten misschuen ook.

    2. Hoi…kan ik ook kant en klaar zuurkool uit een pakje gebruiken of anders?
      Hoor het graag.
      Anoes

      1. Nineke

        Project Gezond

        Ja hoo, dat kan.

    3. Vandaag deze schotel gemaakt we vonden hem heel lekker.

  2. Ipv aardappelen gebruik ik pastinaak.

    1. Heb ingrediënten gekocht ga het morgen maken. Bedankt

    2. Dat heb ik vandaag ook voor het eerst gedaan en het was heerlijk.

      1. Aardappels rauw of gekookt? Weet iemand dit? Bij voorbaat dank

        1. Sarah Fernhout

          Project Gezond

          Gebruik voorgekookte aardappelschijfjes, anders worden ze niet goed gaar.

  3. Kun je dit ook meenemen met crème fraiche light?

    1. Nineke

      Project Gezond

      Ja hoor, dat kan ook.

    2. Ik gebruik inplaats van crème fraiche, altijd magere kwark.

      1. Skyr gebruiken kan ook prima!

  4. Sylvia van der Meis-Strauss

    Bedankt ga dit zeker proberen .
    Als ik de zuurkool stampot maakt voeg ik ook
    Crème fraice toe. Heerlijk.

  5. Mirjam Vermaire

    Hoi, hoe kan ik het recept aanpassen? Moet het namelijk maken voor 16 personen, als ik het recept nu aanpas dan vind ik het wel erg veel.

    1. 16 personen is òòk best veel

  6. Is het nodig om de aardappelschijfjes voor te koken?

    1. Ik kook eerst water en laat de aardappel schijfjes wel even voorkoken. Zó 3 minuten en dan laat ik het afkoelen in een vergiet.

    2. Vermoedelijk zijn die idd voorgekookt

    3. Ik prik een paar gaatjes in de verpakking van de aardappelschijfjes en dan 2 minuten in de magnetron.

Reactie plaatsen

Nieuwe recepten

Alle recepten