Diner Lunch Tussendoortjes & snacks

Rijkgevulde rundvleeskroketten

Rijkgevulde rundvleeskroketten

Het moest er een keer van komen. Kroketten bij Project Gezond 🙂 Ze stonden eigenlijk al best lang op ons kook-verlanglijstje maar het kwam er maar niet van. We moesten namelijk even flink de tijd nemen om goed research te doen.

Het was even zoeken en ‘knutselen’ maar we zijn zelf erg enthousiast over het eindresultaat. Deze kroketten zijn niet te vergelijken met de meeste kroketten van de supermarkt. Ze smaken zo veel puurder! En er zit veel meer vlees in. Je gelooft het misschien niet, maar in vrijwel alle kroketten die je in Nederland kunt kopen zit hooguit 10% vlees. Daar waren we best wel verbaasd over eigenlijk.

Onze kroketten bevatten veel meer dan 10% vlees. En daarom durven we ze gerust rijkgevulde rundvleeskroketten te noemen.

En dan hebben jullie natuurlijk allemaal zoiets van: promoten jullie van Project Gezond nu echt kroketten?! Ehm nee, we promoten ze niet. Maar we zijn er wel zeker van dat 95% van de mensen (waaronder wij zelf) op zijn tijd graag een kroketje eet. En daarom laten we je graag zien hoe je ze echt lekker kunt maken 🙂

De runderbouillon die je voor dit recept nodig hebt kun je heel goed zelf maken. Wij vertellen je hieronder hoe je dat doet. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een bouillonblokje te gebruiken.

Dit heb je nodig (acht stuks)

  • 1 runderbouillonblokje
  • 300 gr magere runderlappen
  • 30 gr roomboter
  • 80 gr bloem
  • 5 gr peterselie
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • zonnebloemolie (om te frituren)

Optioneel voor zelfgemaakte runderbouillon:

  • 1 winterwortel (in plakken)
  • 1 kleine prei (in grove stukken)
  • 1 ui (in tweeën)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kruidnagel
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 10 gr peterselie
  • 5 gr zout
  • peper(korrels)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 45 minuten + 2 uur pruttelen + 30 minuten afkoelen

  • In het geval van een bouillonblokje: los het bouillonblokje op in 750 ml kokend water en voeg het rundvlees toe.
  • In het geval van verse bouillon: doe alle ingrediënten voor de bouillon in een pan, voeg 750 ml water en het rundvlees toe en laat dit aan de kook komen.
  • Laat het rundvlees zeker twee à drie uur zachtjes pruttelen in de bouillon totdat het helemaal mals en zacht is.
  • Haal het vlees uit de bouillon en laat het afkoelen, zeef de bouillon en zet het apart.
  • Trek het rundvlees uit elkaar (werkt het best met je vingers) zodat je echt dunne draadjes krijgt.
  • Laat de boter smelten in een steelpan. Voeg vervolgens 30 gram van de bloem toe en bak dit een paar minuten zachtjes mee. Voeg al roerend 250 ml van de runderbouillon toe en laat het mengsel zachtjes pruttelen.
  • Hak de peterselie fijn voeg het samen met het rundvlees toe aan de ragout.
  • Proef de ragout en maak het verder op smaak met peper en zout. Giet het vervolgens op een bord of in een ondiepe (oven)schaal. Laat de ragout helemaal afkoelen in de koelkast of vriezer. Laat de ragout niet bevriezen!
  • Klop het ei los en maak een bord met de rest van de bloem en een bord met paneermeel.
  • Verdeel de ragout in acht gelijke ballen. Rol ze door de bloem en vorm de ballen tot een kroket. Rol de kroket vervolgens door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel. Paneer de kroket helemaal dicht om openbarsten tijdens het bakken te voorkomen.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een ruime pan tot 180 graden.
  • Bak de kroketten direct af of vries ze in. Houd voor ontdooide kroketten 3 à 4 minuten op 180 graden aan en voor bevroren kroketten 5 à 6 minuten.

Tips en tricks

  • Kroketten maken is wel even een klusje. Maak er dus gelijk een stuk of 20 (of nog meer) en vries de rest in. Elke keer een paar verse kroketten maken heeft in ieder geval niet onze voorkeur.
  • Zelf hielden we van 300 gram runderlappen ongeveer de helft over. Dat was na het koken en het uitpluizen, waarbij we alle vettige stukjes en randjes hebben weggedaan. Die vinden we niet lekker namelijk 😉 Uiteindelijk is het dus de bedoeling dat je ongeveer 150 gram rundvlees toevoegt aan de ragout.
  • Voor het paneren heb je niet daadwerkelijk 50 gram bloem en paneermeel nodig. Maar om de kroketten er goed doorheen te kunnen rollen is het wel handig om met (minstens) die hoeveelheden te starten.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 136
  • Eiwit: 6 gram
  • Koolhydraten: 7 gram
  • Vet: 9 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

20 reacties

    • Wat leuk om te horen, en wat goed dat het afvallen goed gaat! Er wordt hard gewerkt aan een nieuw boek. Wanneer deze precies uitkomt kunnen we nog niet zeggen, maar dat zullen we tegen de tijd zeker kenbaar maken!

  • Hallo Femke en Walter, nog bedankt voor de boeken heb ze alle drie,woon tegenwoordig in spanje dus soms even zoeken voor de goede ingridienten. vraagje ik zag recept voor kroketten kan ik deze ook in de airfryer bakken. groetjes Ilonka

    • Hoi Ilonka! Wat leuk zeg, Spanje! En dat drie van onze boeken daar ook mogen wonen is helemaal mooi. Rundvleeskroketten in de airfryer hebben we zelf nog niet geprobeerd, wij bakken ze altijd in de pan met olie. Echter hebben we gelezen dat sommigen dit wel geprobeerd hebben, en dan wel als volgt: je sprayt de kroketten dan in met olie en bakt ze zo’n 20 minuten op 200 graden. Eet smakelijk!

  • Goedemiddag Walter
    Er staat dat je 80 gr. bloem moet gebruiken bij ingrediënten.
    Bij het bereiden staat smelt de boter en voeg 30 gr. bloem toe??? Moet 80 zijn zeker!!! Wordt anders nooit dik met 750ml bouillon.

    • Hoi Cora, fijn dat het klopt allemaal 🙂
      Goed om te horen dat je met veel plezier uit de boeken kookt! Dat je nog maar veel lekkers mag maken.

    • Hoi Willy,
      Je kunt de bouillon inderdaad invriezen, maar je kunt er ook een lekker groentesoepje van maken, heb je meteen de rauwkost van die dag gehad 🙂

  • Hoi Femke,
    Hoe gezond zijn de kroketten precies? Frituren is toch helemaal niet gezond? Zijn er geen gezondere alternatieven voor de boter en de bloem? Bevatten bouillonblokjes niet erg veel zout?

    Ik ben te zwaar en probeer via verschillende websites te raadplegen over gezondheid, wilt u mij helpen?

    Groetjes Joke

  • Beste mensen
    We genieten heel erg van jullie recepten in het boek.
    Zeer verrassend vaak.
    Nu heb ik wel trek in iets anders en ging ik op zoek op deze site.
    Ik kwam een recept van rundvleeskroketten tegen die gebakken moeten worden in de olie.
    Mijn vraag: kan dat ook in de oven of de airfryer?

    • Hoi!
      Dat doen wij zelf niet, maar we weten inmiddels uit ervaring van anderen dat dit prima kan! Het advies dat daarbij gegeven wordt is om de kroketten rondom in te sprayen met olie. Zelf heeft onze voorkeur om ze in olie te bakken, omdat wij ze dan het lekkerst vinden :).

  • We hebben vanmiddag de kroketten gemaakt maar dan met kipfilet,heerlijk.
    Het afvallen gaat prima, rustig aan.
    Groet, Hennie.

  • Nog een tip voor de kroket. Als je de kroket door het ei en de paneermeel hebt gehaald, herhaal deze handeling dan nog een keer. Daarmee weet je dan zeker dat de kroket dicht is.
    Tevens is het beter om alleen het eiwit te gebruiken. Het eigeel heeft geen toegevoegde waarde en zorgt er alleen maar voor dat het vetter is.

Laat een reactie achter