Recepten

Risotto met rauwe ham

Risotto met rauwe ham

Zelf hebben we in ieder geval flink genoten van deze Italiaanse risotto. We hebben ons laten inspireren door diverse kookprogramma’s, waaruit dit gerecht uiteindelijk is ontstaan. We hebben de standaarden wel wat aangepast, zodat het wat minder calorieën bevat. Desalniettemin is dit een fantastische risotto!

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 middelgrote ui
  • 120 gr risottorijst
  • 150 gr cherrytomaten
  • 75 gr parmaham of serranoham
  • 1/2 courgette
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel olijfolie extra vergine
  • olijfolie (om in te bakken)
  • 50 gr rucola

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Breng 0,6 liter water aan de kook en los het bouillonblokje hierin op. Zodra het blokje is opgelost kun je het vuur uitzetten.
  • Snipper de ui, neem een grote kookpan en fruit de ui vier minuten zachtjes aan.
  • Voeg de risotto toe en bak deze twee minuten zachtjes mee terwijl je goed roert.
  • Voeg nu een scheutje van de kippenbouillon toe en wacht tot deze bijna volledig is opgenomen door de risottorijst. Herhaal dit ongeveer 20 minuten tot de risotto gaar is. Blijf wel regelmatig roeren. Ondertussen ga je verder met de volgende stappen.
  • Snijd een klein kruisje in de onderkant van de cherrytomaatjes.
  • Neem een bakplaat met een stuk bakpapier en leg daar de plakken rauwe ham en de cherrytomaatjes (met de kruisjes naar boven) op. Zet dit voor ongeveer 8 minuten in de oven zodat de ham krokant bakt en de tomaatjes gepoft worden.
  • Snijd de courgette met de kaasschaaf in lange slierten. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de slierten in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Doe de rucola in een schaaltje en meng er 1 theelepel extra vergine olijfolie door.
  • Zodra de risotto gaar is (dit kun je proeven) zet je het vuur uit. Roer nu de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met een beetje peper.
  • Schep de risotto op een bord. Leg de rucola en courgette-slierten er bovenop. Leg de cherrytomaatjes en parmaham erbij en klaar 🙂

Tips & tricks

  • Om een risotto te laten lukken is het belangrijk dat je goed blijft roeren. Je kunt ondertussen ook de andere onderdelen van het gerecht voorbereiden maar roer steeds even goed door de pan. Ook over de bodem dus 🙂
  • In plaats van Parmezaanse kaas kun je ook gewone geraspte kaas gebruiken. Dit smaakt niet exact hetzelfde, maar geeft wel een prima resultaat!
  • De halve courgette die je overhoudt kun je gebruiken als onderdeel van een simpele groentesoep. Of je kunt ‘m de volgende dag als (deel van je) groente eten.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 527
  • Eiwit: 27,0 gram
  • Koolhydraten: 61,0 gram
  • Vet: 24,7 gram
  • Vezels: 4,2 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

  • Goedendag klopt het dat kookboek nr 3 komt? Wanneer?
    Ik ben zeer tevreden over deel 1 en 2 en wil daarom ook graag 3 aanschaffen.
    Groet!

    • Hoi Natascha, dat heb je helemaal goed! Ons derde boek wordt nu gedrukt, in november komt het uit. Vanaf dan kun je het boek ook bestellen. Nog heel even geduld :).

Laat een reactie achter