Diner Kerstrecepten Vegetarisch recept

Romanesco

Romanesco

Romanesco, een prachtige groente die ook wel groene torentjesbloemkool genoemd wordt.  Het ziet er in ieder geval een stuk chiquer uit dan bloemkool of broccoli. En dat maakt ‘m heel geschikt voor het kerstdiner.

Zet een mooie schaal met romanesco op tafel en de eerste stap naar een stijl- en sfeervol kerstdiner is gezet. In dit recept combineren we de romanesco met wortel, ui en walnoten. Die laatste kun je naar mijn mening ook heel goed vervangen door geroosterd amandelschaafsel als je dat lekkerder vindt of nog hebt staan.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gr romanesco
  • 100 gr wortel
  • 20 gr walnoten
  • 1 ui
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • 10 ml ketjap manis

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten

  • Snijd de romanesco in kleine roosjes en snijd de wortel in dunne plakjes.
  • Kook de wortel en romanesco een paar minuten en spoel het direct daarna goed koud.
  • Rooster de walnoten in een droge pan en zet apart.
  • Snijd de ui in halve ringen en fruit aan in een scheutje olie.
  • Zet het vuur hoog en voeg de romanesco en wortel toe.
  • Strooi de gemberpoeder er overheen en voeg ook de ketjap manis toe.
  • Wok 3 á 5 minuten op hoog vuur.
  • Schep de walnoten erdoor en maak op smaak met peper en zout.

Tips en tricks

  • Sprenkel wat citroensap over de romanesco voordat je het gaat koken. De kleur blijft dan mooier.
  • Door de groente kort te koken en direct koud te spoelen (blancheren) blijft het wel relatief hard. Als je de groente liever iets zachter hebt, kan je het ongeveer 5 minuten koken. Giet het daarna af spoel het niet koud.
  • Voeg de ketjap manis niet te vroeg toe. Dit verbrandt namelijk relatief snel.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 199
  • Eiwit: 6 gram
  • Koolhydraten: 18 gram
  • Vet: 12 gram
  • Vezels: 7 gram

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X