Kerstrecepten Recepten

Romige knoflooksoep

Romige knoflooksoep

Knoflooksoep? Zeker weten?

Ja, zeker weten 🙂

Als je net als ik niet bang bent voor een beetje knoflook dan spreekt dit recept je direct aan. Houd je er wat minder van dan kan ik mij voorstellen dat je wat twijfels hebt bij dit recept. Ik verzeker je dat dat nergens voor nodig is. Doordat we de knoflook gaan poffen in de oven wordt hij heel zacht en zelfs zoet van smaak.

Om de soep te binden voegen we pastinaak toe. En we gebruiken een scheut kookroom om (je raadt het al) de soep lekker romig te maken. Tot slot nog wat citroensap want zoals je weet, hoort tegenover het romige ook weer wat frisheid om de smaak compleet te maken. Ja, ik ga een heuse chef-kok van je maken. Niet dat ik dat zelf ben, maar het gaat om het idee 😉

Chop tot slot een paar bosuitjes en strooi die met een serieuze blik over de kopjes soep. Niemand zal ooit nog aan je kook-skills twijfelen.

Één nadeel: met Kerst wil iedereen altijd bij jou eten 😉

Dit heb je nodig (twee personen / 600 ml)

  • 2 bollen knoflook
  • 2 flinke sjalotten
  • 100 gr pastinaak
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 50 ml kookroom
  • citroensap
  • bosui (om te garneren)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal alle loszittende velletjes van de bollen knoflook af maar pel ze niet verder dan nodig. Alle teentje moeten bij elkaar blijven. Snijd de bovenkant van de bollen af (zoals je dat normaal bij een ui doet) zodat alle teentjes een heel klein beetje open staan.
  • Besprenkel de bollen knoflook met een klein beetje olie en pak ze per stuk in met aluminiumfolie. Ze moeten helemaal dichtzitten. Zet de knoflookbollen een uur in de oven om ze te poffen.
  • Snipper de sjalotten en fruit ze samen met de tijm en een draaitje peper even aan in een scheutje olie. Gebruik hiervoor de pan waar je straks ook de soep in gaat maken.
  • Schil de pastinaak, snijd hem in dunne plakken en bak even mee met de ui.
  • Haal de knoflookbollen uit de oven, pak ze uit (pas op, heet!) en knijp ze zo goed mogelijk leeg boven de soeppan. Gebruik eventueel een klein lepeltje om te zorgen dat je alle knoflook in de pan krijgt. Bak de knoflook ook even mee.
  • Maak 450 ml bouillon van het bouillonblokje en voeg dit toe. Laat de soep koken tot de pastinaak gaar is. Dit duurt 10 tot 15 minuten.
  • Zet het vuur uit en roer de kookroom door de soep. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Proef de soep en geef ‘m wat frisheid door citroensap toe te voegen. Naar smaak kun je eventueel ook nog extra peper of zout toevoegen.
  • Garneer de soep met dunne ringetjes bosui.

Tips en tricks

  • Twee bollen knoflook lijkt enorm veel maar dat valt echt mee. Doordat je de knoflook poft wordt het veel zachter en zoeter van smaak dan rauwe knoflook.
  • De bosui is vooral goed voor de looks van deze soep. Erg leuk als je gasten te eten krijgt, maar anders kun je ‘m ook gerust weglaten.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter