Waarschijnlijk ken je het wel: je komt in de loop van de dag bij elkaar om te gaan genieten van een lekker (kerst)diner. Al gauw komen de eerste glazen wijn op tafel. Helemaal goed, maar bij een glas wijn hoort eigenlijk ook al wel een lekker hapje. En daar is deze heerlijke paddenstoelenragout ideaal voor.
We hebben er bewust geen vlees in gedaan zodat het een redelijk licht hapje blijft. Serveer de ragout in mini-pasteibakjes en neem er niet teveel. Anders eet je jezelf alsnog vol aan het bladerdeeg 🙂
Je kunt deze ragout (met pasteibakjes) ook prima als voorgerecht serveren. In dat geval kun je er iets meer van eten.
Dit heb je nodig (500 gr ragout)
- 0,5 ui
- 1 teentje knoflook
- 200 gr paddenstoelenmelange
- 1 groentebouillonblokje
- 25 gr boter
- 25 gr bloem
- 20 gr crème fraîche
- 5 gr peterselie
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in vieren of zessen afhankelijk van hoe groot ze zijn.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui en paddenstoelen een paar minuten aan. Bak de knoflook de laatste minuut mee en doe alles op een bord.
- Maak 500 milliliter bouillon van het bouillonblokje en houd dit warm.
- Neem een steelpan en laat daarin de boter op laag vuur smelten. Voeg de bloem toe en laat dit ongeveer twee minuten meebakken terwijl je goed blijft roeren.
- Voeg nu al roerend de bouillon toe tot de ragout mooi van dikte is. Wij hebben zelf 250 ml gebruikt. Let wel op: de bouillon bindt pas als hij kookt. Begin dus bijvoorbeeld met ongeveer 200 ml en laat de ragout dan aan de kook komen zodat je goed kunt zien wat de dikte is.
- Zodra de ragout de gewenste dikte heeft laat je hem nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Blijf regelmatig roeren.
- Hak de peterselie fijn en voeg samen met de ui, paddenstoelen, knoflook en crème fraîche toe aan de ragout.
- Laat alles nog één keer goed warm worden. Proef even en voeg peper en eventueel zout naar smaak toe.
- Serveer de ragout in pasteibakjes en garneer met nog wat extra peterselie.
Tips en tricks
- Wij hebben het even gecheckt en er gaat ongeveer 10 gram ragout in een klein pasteibakje. In totaal kun je met dit recept dus zo’n 50 bakjes vullen. Klein gezelschap? Maak dan een half recept.
- Je kunt deze ragout ook prima invriezen. Wat dat betreft kun je dus sowieso wel het hele recept maken 🙂
- Heb je voor een ander recept al kookroom of slagroom nodig? Dan kun je dit ook gebruiken in plaats van de crème fraîche. Scheelt toch weer met de boodschappen!
- De onderstaande voedingswaarde is gebaseerd op 100 gram ragout zonder pasteibakje.
Voedingswaarde (per 100 gr ragout)
- Kcal: 88
- Eiwit: 2 gram
- Koolhydraten: 7 gram
- Vet: 6 gram
- Vezels: 1 gram
Hallo. Kan ik deze ragout ook bij het hoofdgerecht doen
Doe ik ook niet met een zilvervliesrijst timbaaltje!
Tip- dragon IPV peterselie. En als je ze kunt vinden, paddestoelen bouillonblokjes van Starr.
.. Mét timbaaltje natuurlijk! ?
Op welke manier is dit een gezond recept? Het bevat veel (verzadigd) vet en zout. En dan wordt het pasteibakje niet eens meegerekend. Ik vind het niet passen in ‘project gezond’
Omdat we vinden dat er af en toe ook iets minder gezonds op het menu mag staan maar wat wel lekker is, is dat dit recept geworden. Want je moet tenslotte ook genieten. Alles over genieten en gezond afvallen lees je hier: https://www.projectgezond.nl/de-8020-regel-voor-gezond-eten-en-afvallen/.
In plaats van een pasteibakje neem ik een geroosterde snee bruinbrood, net zo lekker