Diner Kerstrecepten Lunch Tussendoortjes & snacks

Romige pastinaaksoep met croutons

De pastinaak is een wortelgewas met een anijsachtige smaak. De Romeinen namen dit gewas mee vanuit het Middellandse Zeegebied naar het noorden. Daar bleek dat de pastinaak beter groeit in een kouder klimaat. De groente groeit hier veel groter dan een wortel.

De smaak is vrij specifiek, maar doordat je de pastinaak even meebakt en verwerkt met aardappel in een soep is de anijssmaak mild te noemen. In combinatie met de smaakvolle peterselie sloten wij deze soep meteen in ons hart. Een nieuwe favoriet is geboren đŸ™‚

Dit heb je nodig (1.5 liter soep / 40 gram croutons)

  • 600 gr pastinaak
  • 1 sjalotje
  • 50 gr aardappel
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 10 gr peterselie
  • 2 sneetjes brood
  • 10 ml olijfolie
  • peper en grof zeezout

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snipper het sjalotje. Schil de aardappel en snijd in grove stukken.
  • Schil de pastinaak en snijd in grove plakken en stukken.
  • Verhit een scheutje olie in een soeppan en fruit het sjalotje zachtjes aan.
  • Bak de stukken aardappel en pastinaak enkele minuten zachtjes mee. Bestrooi de stukken met peper.
  • Maak 1000 milliliter groentebouillon van de bouillonblokjes en blus de pastinaak en aardappel ermee af.
  • Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de korsten van de sneetjes brood en snijd het brood in blokjes van 1 bij 1 centimeter.
  • Meng de broodblokjes in een kom met de olijfolie en peper en zout.
  • Verdeel de broodblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de croutons in ongeveer 15 minuten knapperig in de oven.
  • Pureer de soep in een blender of met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Hak de peterselie fijn en roer door de soep. Houd een klein beetje achter voor de garnering.
  • Maak de soep verder op smaak met peper en eventueel zout. Garneer met de rest van de peterselie.

Tips en tricks

  • Snijd een paar plakjes pastinaak af van maximaal een halve centimeter dik. Besmeer ze met olijfolie en bestrooi ze met grof zeezout. Bak ze 10 Ă  15 minuten in de oven op 180 graden (met de broodblokjes mee). Serveer ze als ‘chips’ naast of op de soep.
  • Je kunt de croutons ook krokant bakken in een koekenpan.
  • Kruid de broodblokjes bijvoorbeeld met knoflookpoeder of oregano. De variant in dit recept is de basis. Leef je uit!
  • Zonder de croutons bevat de soep 43 calorieĂ«n per 100 milliliter. 

Voedingswaarde (per 375 milliliter soep en 10 gram croutons)

  • Kcal: 223
  • Eiwit: 2,8 gram
  • Koolhydraten: 18,7 gram
  • Vet: 3,4 gram
  • Vezels: 2,1 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

Laat een reactie achter