Alle recepten uit ons kookboek 'Altijd lekker' Diner

Röstischotel

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Ons lid Marianne maakte dit recept zeker eens in de twee weken: “Ik mis dit makkelijke recept eigenlijk heel erg nu ik Project Gezond volg. Het is gewoon een heerlijk luchtige schotel met een knapperig korstje. Je kunt er makkelijk mee variëren door andere kruiden te gebruiken of ander vlees. Wat ik zelf heel fijn vind is dat je het van tevoren al klaar kunt zetten.”

“Met PG ben ik 7 kilo afgevallen tot een gezond gewicht. Ik houd me nu voornamelijk bezig met gezonde en smakelijke maaltijden. We hebben in ons gezin verschillende allergieën. We eten koemelkvrij en glutenvrij. Later moest één van onze kinderen op een FODMAP-dieet (zie uitleg onderaan intro). Daarom past Project Gezond goed bij ons. Je kunt gemakkelijk ingrediënten aanpassen of weglaten zonder in te leveren op smaak. Tijdens het bespreken van een eetdagboek met de diëtiste kreeg onze fodmapper de vraag of mama misschien kok is. Dat compliment -want zo heb ik het maar opgevat- had ik nooit gekregen zonder PG.”

Bij het insturen van dit recept benadrukte Marianne dat het niet te maken is met zelfgemaakte rösti van verse aardappels. Natuurlijk vertrouwen wij Marianne volledig. Toen we dit recept echter gingen finetunen naar een PG-proof versie, is er toch zelfgemaakte rösti ingeslopen. De nadrukkelijke woorden van Marianne waren schijnbaar niet voldoende blijven hangen. Nou Marianne, je hebt er echt geen woord van gelogen. Het is zeker niet aan te raden zelf aan de gang te gaan met aardappels en rasp.

“Even langs het vriesvak dus. Hopelijk gaan heel veel mensen genieten van mijn favoriet. Nu ik er een dagmenu bij heb, komt ‘ie zeker weten weer met grote regelmaat op tafel. Bedankt!”

Wat is een FODMAP-dieet?
FODMAP is een afkorting voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) And Polyolen (suikeralcoholen). FODMAPs zijn bepaalde typen koolhydraten die slecht, of zelfs helemaal niet, kunnen worden opgenomen door de dunne darm. Daardoor komen deze koolhydraten onverteerd in de dikke darm terecht, waar ze meteen worden afgebroken (gefermenteerd) door darmbacteriën. Dit zorgt voor gasvorming, wat bij sommige mensen tot darmklachten kan leiden. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en een verstoorde stoelgang.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 120 gr kapucijners
  • 70 gr maïs
  • 125 gr magere spekreepjes
  • 5 gr shoarmakruiden
  • 300 gr röstirondjes (diepvries)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Punt de sperziebonen en kook ze in 5 à 6 minuten beetgaar. Giet af, spoel koud en laat uitlekken.
  • Snijd de ui in kwartringen en de rode paprika in korte reepjes.
  • Laat de kapucijners en de maïs uitlekken in een vergiet.
  • Bestrooi de magere spekreepjes met de shoarmakruiden.
  • Bak de spekreepjes krokant in een ruime hapjespan of koekenpan zonder olie of boter. Haal uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en zet afgedekt weg.
  • Bak in dezelfde pan de ui en de paprika op middelhoog vuur enkele minuten aan. Bestrooi met wat peper en eventueel zout.
  • Voeg de maïs, kapucijners, de sperziebonen en de uitgebakken spekreepjes toe. Roer alles goed door.
  • Stort het mengsel op de bodem van een licht ingevette ovenschaal. Verdeel de röstirondjes over het groentemengsel.
  • Zet voor 25 à 30 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • In plaats van kapucijners kun je ook gebruik maken van een blikje bonenmix. Dat is ook erg lekker.
  • Probeer de röstirondjes halverwege de oventijd even om te draaien. Dan worden beide kanten knapperig. 
  • Wil je nog sneller klaar zijn? Bak de röstirondjes vast af in de oven terwijl je de andere ingrediënten bereidt en in een ovenschaal doet. Nadat je de röstirondjes op de overige ingrediënten in de schaal hebt gelegd hoeft deze nog maar 5 à 10 minuten in de oven.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 559
  • Eiwit: 20 gram
  • Koolhydraten: 63 gram
  • Vet: 24 gram
  • Vezels: 12 gram

Eet smakelijk!

7 reacties

  • Hallo,
    Ik zou dit recept graag willen proberen.
    Mijn vraag is alleen: wat zou ik in de plaats van de uien kunnen doen? Of kan ik deze helemaal weg laten?
    In mijn gezin zijn ereen paar, die geen ui lusten.
    Met vriendelijke groet
    Yvonne Gritter

  • Dit was erg lekker! Omdat we niet van mais houden, hebben we dat weggelaten en wat meer kapucijners toegevoegd.

  • Hallo, Ik zou graag dit maken maar heb geen oven. Kan het ook in een pan? Als dit kan hoe lang enzovoort?

    Alvast bedankt!

    • Je kunt dan alle stappen volgen behalve dat je de röstirondjes erop doet en dan de schaal in de oven zetten. In plaats daarvan bak je de röstirondjes apart in een pan en serveer je bij de groenten.

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X