Diner

Röstischotel

Ons lid Marianne Knaken maakte dit recept zeker eens in de twee weken: “Ik mis dit makkelijke recept eigenlijk heel erg nu ik Project Gezond volg. Het is gewoon een heerlijk luchtige schotel met een knapperig korstje. Je kunt er makkelijk mee variëren door andere kruiden te gebruiken of ander vlees. Wat ik zelf heel fijn vind is dat je het van tevoren al klaar kunt zetten.”

“Met PG ben ik 7 kilo afgevallen tot een gezond gewicht. Ik houd me nu voornamelijk bezig met gezonde en smakelijke maaltijden. We hebben in ons gezin verschillende allergieën. We eten koemelkvrij en glutenvrij. Later moest één van onze kinderen op een FODMAP-dieet (zie uitleg onderaan intro). Daarom past Project Gezond goed bij ons. Je kunt gemakkelijk ingrediënten aanpassen of weglaten zonder in te leveren op smaak. Tijdens het bespreken van een eetdagboek met de diëtiste kreeg onze fodmapper de vraag of mama misschien kok is. Dat compliment -want zo heb ik het maar opgevat- had ik nooit gekregen zonder PG.”

Bij het insturen van dit recept benadrukte Marianne dat het niet te maken is met zelfgemaakte rösti van verse aardappels. Natuurlijk vertrouwen wij Marianne volledig. Toen we dit recept echter gingen finetunen naar een PG-proof versie, is er toch zelfgemaakte rösti ingeslopen. De nadrukkelijke woorden van Marianne waren schijnbaar niet voldoende blijven hangen. Nou Marianne, je hebt er echt geen woord van gelogen. Het is zeker niet aan te raden zelf aan de gang te gaan met aardappels en rasp.

“Even langs het vriesvak dus. Hopelijk gaan heel veel mensen genieten van mijn favoriet. Nu ik er een dagmenu bij heb, komt ‘ie zeker weten weer met grote regelmaat op tafel. Bedankt!”

Wat is een FODMAP-dieet?
FODMAP is een afkorting voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) And Polyolen (suikeralcoholen). FODMAPs zijn bepaalde typen koolhydraten die slecht, of zelfs helemaal niet, kunnen worden opgenomen door de dunne darm. Daardoor komen deze koolhydraten onverteerd in de dikke darm terecht, waar ze meteen worden afgebroken (gefermenteerd) door darmbacteriën. Dit zorgt voor gasvorming, wat bij sommige mensen tot darmklachten kan leiden. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en een verstoorde stoelgang.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 120 gr kapucijners
  • 70 gr maïs
  • 125 gr magere spekreepjes
  • 5 gr shoarmakruiden
  • 300 gr röstirondjes (diepvries)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Punt de sperziebonen en kook ze in ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken.
  • Snijd de ui in kwart ringen en de paprika in korte reepjes.
  • Laat de kapucijners en de maïs uitlekken in een vergiet.
  • Bestrooi de spekreepjes met de shoarmakruiden. Bak de spekreepjes krokant in een droge koekenpan. Verwijder uit de pan en zet afgedekt weg.
  • Bak in dezelfde pan de ui en de paprika op middelhoog vuur enkele minuten aan. Bestrooi de groenten met wat peper.
  • Voeg de maïs, kapucijners, de sperziebonen en de uitgebakken spekreepjes toe en roer alles goed door.
  • Stort het mengsel op de bodem van een licht ingevette ovenschaal.
  • Verdeel de röstirondjes over de bovenkant van de ovenschaal.
  • Zet voor 20 à 30 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • In plaats van kapucijners kun je ook gebruik maken van een blikje bonenmix. Dat is ook erg lekker.
  • Probeer de röstirondjes halverwege de oventijd even om te draaien. Dan worden beide kanten knapperig. 
  • Dit gerecht kun je ook prima vegetarisch maken. Door de bite van de röstirondjes zul je het vlees niet gauw missen. Voeg extra groente of extra röstirondjes toe in plaats van de spekreepjes.
  • Eventueel kun je de röstirondjes voor het beleggen van de ovenschotel doormidden snijden of zelfs fijn snijden. 

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 559
  • Eiwit: 19,6 gram
  • Koolhydraten: 62,9 gram
  • Vet: 24,3 gram
  • Vezels: 11,7 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

3 reacties

  • Hallo,
    Ik zou dit recept graag willen proberen.
    Mijn vraag is alleen: wat zou ik in de plaats van de uien kunnen doen? Of kan ik deze helemaal weg laten?
    In mijn gezin zijn ereen paar, die geen ui lusten.
    Met vriendelijke groet
    Yvonne Gritter

  • Dit was erg lekker! Omdat we niet van mais houden, hebben we dat weggelaten en wat meer kapucijners toegevoegd.

Laat een reactie achter