Lunch Ontbijt Tussendoortjes & snacks

Rozijnenbrood met abrikoos en amandelspijs

We zullen direct eerlijk met je zijn: dit is niet zo’n typisch makkelijk en snel PG recept dat je met een half uurtje klaar hebt. Dankzij al het wachten tussendoor duurt het zelfs drie uur voordat dit heerlijke broodje uit de oven komt. En dan moet je ‘m nog goed laten afkoelen ook! Waarom dat is lees je overigens onderaan in de tips en tricks.

Je eigen brood bakken geeft sowieso al een goed gevoel (wat dat betreft zouden we het zelf ook vaker moeten doen) en als het dan ook nog eens bizar lekker smaakt dan is het feestje compleet toch? Deel hier en daar een paar plakken uit en neem alle complimentjes lekker in ontvangst. Op die manier is brood bakken nog goed voor je ego ook.

Nog een ander ideetje: besteed de wachttijden in dit recept nuttig en maak weer eens wat lekkere verse granola en een paar heerlijke kruidenmixen.

Dit heb je nodig (één brood / twaalf plakken)

  • 50 gr gedroogde abrikozen
  • 100 gr rozijnen
  • 1 ei
  • 150 ml melk
  • 25 gr roomboter
  • 325 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 15 gr bruine suiker
  • snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • rasp van één citroen(schil)
  • 150 gr amandelspijs
  • 10 gr poedersuiker

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur rijzen + 60 minuten oventijd

  • Snijd de abrikozen in kleine blokjes en laat ze samen met de rozijnen minimaal een uur wellen in warm water.
  • Maak een mengsel van het ei, de melk en de gesmolten boter.
  • Maak een mengsel van de bloem, gist, bruine suiker en het zout.
  • Doe het droge mengsel bij het natte mengsel en kneed er een glad deeg van. Dit kan met de mixer (met deeghaken) maar ook met de hand. Kneed het deeg minstens 10 minuten door zodat het mooi elastisch is. Het deeg moet net niet meer plakkerig zijn maar ook zeker niet te droog. Is het te plakkerig? Voeg wat bloem toe. Te droog? Voeg wat melk toe.
  • Maak een bol van het deeg en leg deze in een ingevette kom die je afdekt met plasticfolie. Laat het deeg een half uur rijzen.
  • Maak de rozijnen en abrikozen droog en meng deze met de kaneel en citroenrasp.
  • Meng dit door het deeg en laat het deeg opnieuw (afgedekt) een half uur rijzen.
  • Maak een rol van ongeveer 20 cm lang van het amandelspijs.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap, waarbij de langste kant ongeveer 25 cm is. Leg het amandelspijs aan één kant van het deeg maar houd wel een randje vrij.
  • Vouw eerst de korte kanten van het deeg over de spijs heen en rol het deeg daarna op zodat het een stol wordt.
  • Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 20 minuten rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  • Bak het brood in 60 minuten af.
  • Laat het brood op een rooster afkoelen en bestrooi het daarna met poedersuiker.

Tips en tricks

  • Laat het brood bij voorkeur helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt. Dit voorkomt dat het brood snel droog wordt.
  • Amandelspijs kun je kant-en-klaar kopen maar ook heel makkelijk zelf maken. Vermaal 75 gr amandelen met 75 gr suiker en voeg er een klein beetje water aan toe om er een mooie gladde massa van te maken.

Voedingswaarde (per plak)

  • Kcal: 228
  • Eiwit: 5,6 gram
  • Koolhydraten: 37,9 gram
  • Vet: 5,7 gram
  • Vezels: 2,2 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter