Kerstrecepten Recepten

Rundercarpaccio met balsamicostroop

Rundercarpaccio met rucola, zongedroogde tomaat en pijnboompitten

Niet heel origineel, wel makkelijk en vooral erg lekker! De rundercarpaccio kunnen we inmiddels gerust een klassieker noemen maar ik kan er elke keer weer van genieten. Daarom vond ik het absoluut de moeite waard om dit recept voor je uit te werken.

Om ‘m iets origineler te maken heb ik er zelf een lekkere balsamicostroop bij gemaakt en die combinatie beviel erg goed.

Wat denk je? Komt deze klassieker bij jou op het kerstmenu?

Dit heb je nodig (per persoon)

  • 6 eetlepels balsamica azijn
  • 1 kleine eetlepel honing
  • 10 gr pijnboompitten
  • 50 gr rundercarpaccio
  • handje rucola
  • 2 zongedroogde tomaten
  • 5 tot 10 gr oude of Parmezaanse kaas

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten

De balsamicostroop

  • Breng de balsamico azijn samen met de honing, en een draai peper en zout aan de kook in een kleine pan. Laat het 5 tot 10 minuten heel zachtjes pruttelen zodat het dikker wordt. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat het mengsel aan de zijkant van de pan aanbrandt. De stroop moet nog wel vlot van een lepel aflopen, want als het afkoelt wordt het nog dikker.
  • Haal tijdens het koken af en toe een theelepeltje stroop uit de pan en doe dit op een (koud) bord. Op die manier kun je goed testen of de stroop al de juiste dikte en smaak heeft.
  • Mocht de stroop toch te dik zijn (dan wordt het hard) voeg er dan een klein scheutje water aan toe en verwarm het opnieuw.
  • Dit recept is voldoende voor zeker vier personen, maar het is niet echt handig om nog minder te maken, aangezien je dan wel een heel klein bodempje in de pan hebt zitten.

De carpaccio

  • Neem een koekenpan en rooster de pijnboompitten goudbruin. Laat ze bij voorkeur even afkoelen voordat je ze verder gebruikt.
  • Leg de carpaccio op een mooi bord. Zelf vinden we het het mooist staan als je de rand van het bord nog kunt zien.
  • Leg een ‘nestje’ rucola in het midden van de carpaccio.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in dunne reepjes en leg deze bovenop de rucola.
  • Strooi de geraspte kaas en pijnboompitten over de carpaccio.
  • Serveer de balsamicostroop apart zodat je gasten dit zelf naar smaak kunnen gebruiken.

Tips en tricks

  • Als je de carpaccio inderdaad met de balsamicostroop gaat serveren dan kun je deze gerust een dag (of zelfs een paar dagen) van tevoren maken. Je kunt dan rustig ‘prutsen’ om tot een mooie dikte te komen. Op de dag zelf heb je genoeg aan je hoofd en is de kans een stuk groter dat je de balsamicostroop die nog op het vuur staat even vergeet 😉
  • Je kunt ook een andere dressing over de carpaccio doen. Denk bijvoorbeeld aan honing-mosterdsaus of een lekkere pesto dressing.
  • Zoals je in het recept kunt zien gebruiken we van alle ingrediënten maar heel weinig. We vinden het namelijk zonde van de carpaccio om ‘m te laten verdwijnen in alle andere smaken. Het draait om de carpaccio, dus die mag van ons absoluut de boventoon voeren.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 189
  • Eiwit: 15,6 gram
  • Koolhydraten: 4,3 gram
  • Vet: 11,7 gram
  • Vezels: 0,6 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

  • Hallo Walter
    Nog een heerlijke aanvulling op de carpaccio, waardoor hij veel smaakvoller wordt, is aan onderzijde insmeren met verse pesto en dan op de sla leggen….. Hhhmmmm heerlijk!

Laat een reactie achter