Diner Kerstrecepten Lunch

Salade met geitenkaas, ontbijtspek en balsamicostroop

Salade met geitenkaas, ontbijtspek en balsamicostroop

Als je geitenkaas, ontbijtspek en balsamico met elkaar combineert weet je zeker dat het eindresultaat een winnaar wordt ūüôā Zo ook met deze salade. Hij is absoluut niet moeilijk om te maken, maar het resultaat mag er zijn.

Dit heb je nodig (per persoon)

  • 6 eetlepels balsamico azijn
  • 1 kleine¬†eetlepel honing
  • 50 gr geitenkaas (drie schijfjes / stukken)
  • 3 langwerpige plakken ontbijtspek (15 tot 20 gr)
  • 10 gr pijnboompitten
  • een halve rode ui
  • 4¬†cherrytomaten
  • een have paprika
  • 50 gr komkommer
  • 35 tot 40 gr slamelange naar keuze

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 8 minuten oventijd

De balsamicostroop

  • Breng de balsamico azijn samen met de honing, en een draai peper en zout aan de kook in een kleine pan. Laat het 5 tot 10 minuten heel zachtjes pruttelen zodat het dikker wordt. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat het mengsel aan de zijkant van de pan aanbrandt. De stroop moet nog wel vlot¬†van een lepel aflopen, want als het afkoelt wordt het nog dikker.
  • Haal tijdens het koken af en toe een theelepeltje stroop uit de pan en doe dit op een (koud) bord. Op die manier kun je goed testen¬†of de stroop al de juiste dikte en smaak heeft.
  • Mocht de stroop toch te dik zijn (dan wordt het hard) voeg er dan een klein scheutje water aan toe en verwarm het opnieuw.
  • Dit recept is voldoende voor zeker vier personen, maar het is niet echt handig om nog minder te maken, aangezien je dan wel een heel klein bodempje in de pan hebt zitten.

De salade

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Wikkel elk stukje geitenkaas in √©√©n plak ontbijtspek. Zelf maken we altijd een soort kruis, dat red je precies met √©√©n plakje.
  • Doe een klein beetje olijfolie in een ovenschaal en zet de ‘pakketjes’ erin. Druppel er een heel klein beetje honing over en zet de schaal in de oven tot het spek er mooi gebakken uitziet. Dit duurt zo’n 8 tot 12 minuten.
  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan op laag vuur bruin.
  • Snijd ondertussen de rode ui in dunne ringen, de cherrytomaten in kwarten en de paprika in stukken. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadlijsten eruit en snijd de twee stukken in plakjes, zodat je een soort van halve maantjes krijgt.
  • Leg de slamelange op een bord. Verdeel alle groente erover.
  • Leg de geitenkaas pakketjes op de salade, druppel er wat balsamicostroop over en garneer het met de pijnboompitten en een draaitje peper.
  • Serveer de rest van de balsamicostroop naast de salade zodat iedereen dit naar smaak kan toevoegen.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal:¬†316
  • Eiwit:¬†14,7 gram
  • Koolhydraten:¬†16,9 gram
  • Vet:¬†21,3 gram
  • Vezels:¬†3,4 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

Laat een reactie achter