Diner

Salade niçoise

Salade niçoise

Werp een blik op de ingrediëntenlijst en je ziet meteen dat dit een maaltijd wordt met een geweldige combinatie van krachtige en rijke smaken.

Alles aan deze salade klopt wat ons betreft. Ga jij ‘m ook vaker op tafel zetten?

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gr krieltjes (in schil)
  • 100 gr sperziebonen
  • 2 eieren
  • 150 gr cherrytomaten
  • 40 gr zwarte olijven
  • 0,5 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 ml extra vergine olijfolie
  • 5 gr mosterd
  • 5 ml witte wijnazijn
  • 5 gr peterselie
  • 150 gr tonijn(steak)
  • 100 gr romaine sla

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten

  • Kook de krieltjes beetgaar. Giet af en laat uitdampen.
  • Punt de sperziebonen en kook ze in 5 à 6 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud.
  • Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Giet af en spoel koud.
  • Pel de eieren en snijd in plakken.
  • Snijd de cherrytomaten in kwarten, de olijven in dunne ringen en de rode ui in kwartringen.
  • Hak de knoflook fijn. Roer met de olijfolie, mosterd, azijn, peper en zout tot een gladde vinaigrette.
  • Hak de peterselie fijn en meng door de vinaigrette. Houd eventueel een klein beetje peterselie achter voor de garnering van de salade.
  • Laat een grill- of koekenpan zeer heet worden.
  • Smeer de tonijnsteak rondom in met een dun laagje zonnebloemolie of andere neutrale olie.
  • Schroei de tonijnsteak op hoog vuur aan beide kanten dicht. Bak vervolgens nog 1 à 2 minuten per kant op middelmatig vuur tot de gewenste garing is bereikt.
  • Verdeel de romaine sla over de borden.
  • Beleg de sla met de krieltjes en de sperziebonen.
  • Schik de cherrytomaat, olijven en ui ertussen.
  • Snijd de tonijnsteak in plakken.
  • Verdeel de plakken tonijnsteak en ei over de borden.
  • Strooi nog een beetje peper over de tonijn en eventueel zout over de plakken ei.
  • Sprenkel een deel van de vinaigrette over de salade. Serveer de salade met de rest van de vinaigrette ernaast.

Tips en tricks

  • Het is moeilijk om een exacte baktijd aan te geven voor de tonijn. Dit is namelijk afhankelijk van de dikte van het stuk dat je hebt. Koop je de tonijn bij de visboer dan kan hij je zeker van advies voorzien.
  • Je kunt alle ingrediënten ook in een saladekom doen en door elkaar mengen. Houd dan een klein beetje vinaigrette achter om de salade op je bord verder op smaak te maken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 486
  • Eiwit: 29 gram
  • Koolhydraten: 36 gram
  • Vet: 23 gram
  • Vezels: 11 gram

Eet smakelijk!

10 reacties

Laat een reactie achter