Diner Kerstrecepten

Saltimbocca

Dit is een recept voor een echte Italiaanse klassieker. Saltimbocca bestaat uit dunne plakjes kalfsvlees, bedekt met rauwe ham en salie.

De letterlijke Nederlandse vertaling van de naam van dit recept is ‘spring in de mond’. Wij snappen dat wel: de zoute ham en de kruidige salie zorgen voor zo’n heerlijke geur dat je niets liever wilt dan dat dit hapje meteen in je mond springt!

Nu we het over ‘hapje’ hebben… je kunt de saltimbocca’s heel goed in kleine stukjes als voorgerecht serveren. Maar eigenlijk is saltimbocca een hoofdgerecht. Het wordt in Italië bijvoorbeeld gegeten op een bedje van spinazie en met een flinke schep tagliatelle. Wij kunnen ons bijna geen combinaties indenken die niet zullen slagen met dit heerlijke vleesgerecht!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 150 gr kalfsschnitzels
  • 50 gr rauwe ham (prosciutto)
  • 40 gr roomboter
  • 20 ml witte wijn
  • 4 à 8 blaadjes salie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  • Haal de kalfsschnitzels minimaal een half uur voor bereiding uit de koeling.
  • Verdeel het vlees in 4 stukken van zo’n 0,5 centimeter dik. Snijd het eventueel over de gehele oppervlakte doormidden om deze dikte te bereiken. Is het vlees te dun om doormidden te snijden? Dek het dan af met huishoudfolie en sla het met een koekenpan tot het de juiste dikte heeft.
  • Bestrooi de stukken kalfsschnitzel met peper en pak ze rondom in met de plakjes rauwe ham.
  • Smelt de boter in een koekenpan en laat goed heet worden.
  • Bak de vleespakketjes 1 minuut per zijde op hoog vuur. Blus af met de witte wijn. Zet het vuur laag.
  • Haal de vleespakketjes uit de pan en pak ze in met aluminiumfolie. Laat ze rusten.
  • Voeg naar smaak blaadjes salie toe aan de boter en wijn in de pan. Laat 2 à 3 minuten inkoken. Serveer als jus naast de saltimbocca.

Tips en tricks

  • Kalfsschnitzels vind je niet bij elke supermarkt. Mocht je ze in de supermarkt niet meteen zien, kijk dan eens in het vriesvak. De slager kan je er sowieso aan helpen.
  • Het is wat ons betreft niet nodig om de schnitzels te bestrooien met zout. De rauwe ham zorgt voor genoeg zoute smaak.
  • Bij de klassieke bereiding van saltimbocca’s leg je het salieblaadje op de vleespakketjes. Dat vinden wij niet zo praktisch. Vandaar dat wij de salie gebruiken in de jus. Probeer dit gerecht gerust eens met een blaadje salie op of onder de ham. Zet het blaadje salie eventueel vast met een cocktailprikker.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 244
  • Eiwit: 23 gram
  • Koolhydraten: 2 gram
  • Vet: 14 gram
  • Vezels: 3 gram

Eet smakelijk!

1 reactie

  • Super lekker, moest het wel aanpassen, Ah had geen kalfslapjes meer en geen verse salie, dus het is een varkensschnitzel geworden met gedroogd salie. Verder gewoon je recept gevolgd en de jus was heerlijk van smaak en de stukjes vlees ook. Volgende keer zeker met de kalfsschnitzel en verse salie

Laat een reactie achter