Diner

Saltimbocca

Dit is een recept voor een echte Italiaanse klassieker. Saltimbocca bestaat uit dunne plakjes kalfsvlees, bedekt met rauwe ham en salie.

De letterlijke Nederlandse vertaling van de naam van dit recept is ‘spring in de mond’. Wij snappen dat wel: de zoute ham en de kruidige salie zorgen voor zo’n heerlijke geur dat je niets liever wilt dan dat dit hapje meteen in je mond springt!

Nu we het over ‘hapje’ hebben… je kunt de saltimbocca’s heel goed in kleine stukjes als voorgerecht serveren. Maar eigenlijk is saltimbocca een hoofdgerecht. Het wordt in Italië bijvoorbeeld gegeten op een bedje van spinazie en met een flinke schep tagliatelle. Wij kunnen ons bijna geen combinaties indenken die niet zullen slagen met dit heerlijke vleesgerecht!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 150 gr kalfsschnitzels
  • 50 gr rauwe ham (prosciutto)
  • 40 gr roomboter
  • 20 ml witte wijn
  • 4 à 8 blaadjes salie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  • Haal de kalfsschnitzels minimaal een half uur voor bereiding uit de koeling.
  • Dep de kalfsschnitzels droog en bestrooi met peper.
  • Verdeel het vlees in (vier) stukken van maximaal een halve centimeter dik. Snijd daarvoor het vlees eventueel over de gehele oppervlakte doormidden. Als het vlees te dun is om over de gehele oppervlakte doormidden te snijden, kun je het vlees afdekken met aluminiumfolie en wat platter slaan met een koekenpan.
  • Pak de stukken kalfsschnitzel rondom in met de plakjes rauwe ham.
  • Verhit de boter in een koekenpan en laat goed heet worden.
  • Bak de vleespakketjes 1 minuut per zijde op hoog vuur. Blus af met de witte wijn. Zet het vuur laag.
  • Haal de vleespakketjes uit de pan en pak ze in met aluminiumfolie. Laat ze rusten, terwijl je verder gaat met de jus.
  • Voeg naar smaak blaadjes salie toe aan de boter en wijn in de pan. Laat 2 à 3 minuten inkoken. Serveer als jus naast de saltimbocca’s.

Tips en tricks

  • Kalfsschnitzels vind je niet bij elke supermarkt. Mocht je ze in de supermarkt niet meteen zien, kijk dan eens in het vriesvak.
  • Bij de slager zal je zeker slagen, maar je kunt dit gerecht ook maken met kip. Zorg voor platte stukken kip. Je zult de baktijd waarschijnlijk moeten verlengen. Bak de kip op middelhoog vuur helemaal gaar!
  • Bestrooi de kalfsschnitzels enkel met een beetje peper. De rauwe ham zorgt voor genoeg zoute smaak.
  • Bij de bereidingswijze voor klassieke saltimbocca’s leg je het salieblaadje op de vleespakketjes. Dat vonden wij niet zo praktisch, dus hebben we het geprobeerd met salieblaadjes onder de rauwe ham. Wij vonden de smaak van de salie daarna iets te sterk. Vandaar dat wij de salie gebruiken in de jus. Probeer dit gerecht gerust met een blaadje salie op of onder de ham!
  • We hebben gerekend met 20 gram roomboter. Je zult merken dat de jus ruim voldoende is en je waarschijnlijk wat overhoudt.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 244
  • Eiwit: 23,4 gram
  • Koolhydraten: 1,7 gram
  • Vet: 14,2 gram
  • Vezels: 2,6 gram

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter