Alle recepten uit ons boek 'VEGETARISCH' Nog meer lekkere recepten Tussendoortjes & snacks

Sesamkoekjes

Sesamkoekjes

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons afslankboek ‘VEGETARISCH’ met meer dan 70 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.

Zelf kochten wij eigenlijk altijd de sesamkoekjes van Zonnatura. Inmiddels zijn ze er ook van allerlei andere merken. Het leek ons leuk om ook eens zelf sesamkoekjes te maken. Of het heel veel voordeliger is, ligt met name aan waar je de sesamzaadjes koopt. Als je daarvan een keer een flinke hoeveelheid voor weinig op de kop kan tikken, dan valt er wel wat te besparen :).

Daarnaast is het ook gewoon leuk om ze af en toe eens zelf te maken, vinden wij tenminste. We hebben het recept zo samengesteld dat de koekjes qua voedingswaarde nagenoeg gelijk zijn aan de koekjes uit de winkel. Als je onze weekmenu’s volgt en geen tijd of zin hebt om de bakker uit te hangen, kun je ze dus ook gewoon kant-en-klaar kopen.

Ps. We hebben van de pindacrunch repen ook een doe-het-zelf variant!

Dit heb je nodig (14 koekjes)

  • 150 gr sesamzaadjes
  • 30 gr honing
  • 10 gr zonnebloemolie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 10 minuten oventijd + 20 minuten afkoelen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de sesamzaadjes in een grote koekenpan of wok en rooster ze al een paar minuten voor op niet al te hoog vuur. Schud zeker elke minuut even goed door.
  • Neem een ruime (steel)pan en verhit op laag vuur de zonnebloemolie en honing zodat je het goed door elkaar kunt roeren. Het moet niet gaan koken, alleen even warm worden.
  • Doe nu de sesamzaadjes bij de honing en olie en roer alles goed door tot je een lekker plakkerig mengsel hebt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe daar het mengsel op.
  • Gebruik een groot mes of een spatel om de sesamzaadjes plat te drukken tot je een mooie rechthoekige plak hebt. Deze plak mag maximaal 0,5 tot 1 centimeter dik zijn.
  • Zet de bakplaat ongeveer 10 minuten in de oven tot de plak mooi goudbruin kleurt. Blijf goed opletten want op een gegeven moment gaat het snel 🙂
  • Laat de plak een minuut of 20 afkoelen en snijd ‘m daarna in 14 (ongeveer) gelijke koekjes.

Tips en tricks

  • Het is belangrijk om de plak echt goed aan te drukken op de bakplaat. Dit zorgt ervoor dat de koekjes niet uit elkaar vallen.
  • Je kunt dit recept ook gerust halveren als je niet weet wat je met 14 sesamkoekjes aan moet 😉
  • In plaats van zonnebloemolie kun je ook kokosolie gebruiken.

Voedingswaarde (per koekje)

  • Kcal: 76
  • Eiwit: 2 gram
  • Koolhydraten: 3 gram
  • Vet: 6 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

20 reacties

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X