Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons afslankboek ‘VEGETARISCH’ met meer dan 70 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.
Zelf kochten wij eigenlijk altijd de sesamkoekjes van Zonnatura. Inmiddels zijn ze er ook van allerlei andere merken. Het leek ons leuk om ook eens zelf sesamkoekjes te maken. Of het heel veel voordeliger is, ligt met name aan waar je de sesamzaadjes koopt. Als je daarvan een keer een flinke hoeveelheid voor weinig op de kop kan tikken, dan valt er wel wat te besparen :).
Daarnaast is het ook gewoon leuk om ze af en toe eens zelf te maken, vinden wij tenminste. We hebben het recept zo samengesteld dat de koekjes qua voedingswaarde nagenoeg gelijk zijn aan de koekjes uit de winkel. Als je onze weekmenu’s volgt en geen tijd of zin hebt om de bakker uit te hangen, kun je ze dus ook gewoon kant-en-klaar kopen.
Ps. We hebben van de pindacrunch repen ook een doe-het-zelf variant!
Dit heb je nodig (14 koekjes)
- 150 gr sesamzaadjes
- 30 gr honing
- 10 gr zonnebloemolie
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten + 10 minuten oventijd + 20 minuten afkoelen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de sesamzaadjes in een grote koekenpan of wok en rooster ze al een paar minuten voor op niet al te hoog vuur. Schud zeker elke minuut even goed door.
- Neem een ruime (steel)pan en verhit op laag vuur de zonnebloemolie en honing zodat je het goed door elkaar kunt roeren. Het moet niet gaan koken, alleen even warm worden.
- Doe nu de sesamzaadjes bij de honing en olie en roer alles goed door tot je een lekker plakkerig mengsel hebt.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe daar het mengsel op.
- Gebruik een groot mes of een spatel om de sesamzaadjes plat te drukken tot je een mooie rechthoekige plak hebt. Deze plak mag maximaal 0,5 tot 1 centimeter dik zijn.
- Zet de bakplaat ongeveer 10 minuten in de oven tot de plak mooi goudbruin kleurt. Blijf goed opletten want op een gegeven moment gaat het snel 🙂
- Laat de plak een minuut of 20 afkoelen en snijd ‘m daarna in 14 (ongeveer) gelijke koekjes.
Tips en tricks
- Het is belangrijk om de plak echt goed aan te drukken op de bakplaat. Dit zorgt ervoor dat de koekjes niet uit elkaar vallen.
- Je kunt dit recept ook gerust halveren als je niet weet wat je met 14 sesamkoekjes aan moet 😉
- In plaats van zonnebloemolie kun je ook kokosolie gebruiken.
Voedingswaarde (per koekje)
- Kcal: 76
- Eiwit: 2 gram
- Koolhydraten: 3 gram
- Vet: 6 gram
- Vezels: 1 gram
Hoe lang kun je deze koekjes bewaren?
In een trommeltje kun je deze zeker wel een week bewaren 🙂
Kan je ze ook invriezen?
Hoi Grianne, we denken niet dat de repen er beter van worden als je ze invriest.
Tip: leg het mengsel aan één kant van het bakpapier. Vouw de andere kant eroverheen en plat het geheel met een deegroller.
Dat is inderdaad een goede tip!
Top-tip ?
Kan ik de honing ook vervangen voor iets van Maple siroop? Ik ben niet zo dol op honing, maar ga volgende week beginnen met het eerste boek. Ik hoor het graag
Hoi Petra, ja hoor! Dat kan prima 🙂
Hallo ik ben heel blij met de uitgebreide informatie en uitleg ga deze week gebruiken om alles door te lezen en dan volgende week starten. Ik heb wel een vraag mag ik de roomboter vervangen voor b.v. becel.
Hoi Debby, ik neem aan dat je Becel voor op brood of crackers bedoeld? In dat geval kan je zeker roomboter variëren met Becel 🙂
Hoi, ik gebruik de repen van zonnatura maar daar zitten 3 repen per verpakking in. En in mijn week menu staat 1 sesamkoekje a 82 kcal. Mag ik dat 1 koekje uit de verpakking of alle 3?
Dan mag je 1 koekje uit de verpakking.
Waar heb je de sesamkoekjes gekocht ? Ik kan ze niet vinden
Op het menu rekenen we met de sesamkoekjes van Zonnatura, deze kun je in bijna elke supermarkt kopen.
wat kun je als vervanger nemen voor de sesamkoekjes?
Een ander notenkoekje of een handje losse noten, pitten of zaden kan prima als vervanger voor een sesamkoekje.
Vloeibare honing gebruikt, dit was zonder te verwarmen, gewoon op kamertemperatuur goed te mengen met de zonnebloemolie. Met een siliconenspatel mooi glad op de bakplaat aan kunnen drukken. Geen geknoei en nagenoeg geen afwas. Werkte perfect.
Waren ze dan ook knapperig of worden ze dat sowieso niet?
Zojuist de sesamkoekjes voor de 2e keer gemaakt. Ik vond het de vorige keer knoeien met snijden van de repen, het brokkelde behoorlijk.
Nu de bodem van siliconen cupcakevormpjes bedekt, aanrader!