Shakshuka stond al tijden op ons kooklijstje. Maar dan de meer traditionele variant die meestal gegeten wordt met wat brood erbij.
Een shakshuka met zoete aardappel vonden wij wel erg leuk. Daar hebben we in dit recept voor gekozen en er daarnaast hebben we er een lekkere eigen draai aan gegeven. Althans, dat vinden wij ;). Hopelijk vinden jullie dat ook!
Dit heb je nodig (twee personen)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 10 gr peterselie
- 1 paprika
- 300 gr zoete aardappel
- 2 tl ras el hanout
- 400 gr tomatenblokjes
- 100 gr babyspinazie
- 4 eieren
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten
- Snijd de ui in halve ringen, hak de knoflook fijn.
- Hak de peterselie grof door.
- Snijd de paprika in grove stukken.
- Schil de zoete aardappels. Snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 centimeter.
- Verhit een scheutje olie in een ruime pan, die je bovendien kunt afdekken met een deksel.
- Fruit de ras el hanout enkele minuten aan met de uiringen.
- Laat de zoete aardappelblokjes en de knoflook ongeveer 3 minuten meebakken.
- Voeg de tomatenblokjes, de paprika en de helft van de peterselie toe.
- Giet er 100 milliliter water bij.
- Bestrooi met peper en eventueel zout. Roer alles goed door.
- Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Roer de babyspinazie door het mengsel.
- Proef en maak indien nodig verder op smaak met peper en zout.
- Maak vier holtes in het groentemengsel. Breek in elke holte een ei.
- Probeer de dooier heel te houden.
- Doe de deksel terug op de pan. Laat de eieren in 8 minuten op het laagst mogelijk vuur garen.
- Bestrooi de shakshuka voor het opdienen met de rest van de peterselie.
Tips en tricks
- De peterselie kun je vervangen door koriander.
- Nadat je de eieren hebt toegevoegd, is roeren niet meer mogelijk. Roer alles van tevoren dus goed door en zorg dat de shakshuka op dat moment ook op smaak is.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 445
- Eiwit: 19 gram
- Koolhydraten: 52 gram
- Vet: 15 gram
- Vezels: 10 gram
Ik word zelf flink ziek als ik spinazie eet. Waarmee zou ik de spinazie in dit gerecht het beste kunnen vervangen?
Wat rucola of kleine stukje broccoli past ook prima in dit gerecht.
Je zou het prima kunnen vervangen door aubergine
Is dit voor 1 persoon die 4 eieren?
Het recept is voor twee personen.
Wij willen dit gerecht maken voor 4 personen, maar we hebben ook een voor- en nagerecht. Is het dan verstandig om de ingrediënten te verdubbelen?
Dat ligt er een beetje aan hoe grote eters het zijn. Je kunt er natuurlijk ook altijd nog een frisse salade naast serveren.